MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 158 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.01.2018 – 05.01.2018 і 09.01.2018 – 12.01.2018

26.01.2018   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 20 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 5 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатських робочих груп тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 20 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 5 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатських робочих груп тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Ідеологічні питання

 

Проект Постанови 7478 від 05.01.2018 (Каплін С. М.) про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств.

Проект передбачає вимогу Кабінету Міністрів України забезпечити щомісячне оприлюднення в друкованому засобі масової інформації газета «Урядовий Кур’єр» розмірів заробітних плат (включаючи премії, надбавки, доплати та інші виплати), виплачених: членам Кабінету Міністрів України; народним депутатам України, керівнику та заступникам керівника НАК «Нафтогаз України», «Укргазвидобування», «Укрзалізниця», «Укрнафта»; керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств у разі, якщо розмір їх заробітної плати за місяць, перевищив 30 мінімальних заробітних плат. Названі керівники органів та підприємств мають забезпечити опублікування інформації про розміри виплачених заробітних плат на офіційних веб-сайтах відповідних органів та установ. Аргументується ініціатива тим, що «в Україні, не зважаючи на вкрай складну економічну ситуацію, вкрай збідніле населення та низькі мінімальні заробітні плати, окремі високопосадовці та керівники державних підприємств отримують заробітні плати та премії, що в десятки та сотні разів перевищують мінімальну заробітну плату».

Загалом дана інформація щороку подається у загальнодоступних деклараціях названих осіб, а тому питання щомісячного інформування суспільства є скоріш питання політичної волі. Зауважимо, що якщо розміри заробітної плати нормативно не обмежені, то дещо нав’язливе інформування суспільства про зарплату високопосадовців видається неприкритим популізмом.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 7366-7 від 02.01.2018 (Мураєв Є. В.) про вибори народних депутатів України.

Альтернативний низці проектів, огляди яких див. у Бюлетенях № 154 (№ 7366), 156 (№7366-1 – 7366-5) та 157 (№ 7366-6). Особливістю цього проекту є пропозиція, щоб 225 народних депутатів України обиралися за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за загальнодержавними виборчими списками із закріпленням кандидатів у депутати за регіональними виборчими округами від політичних партій, виборчих блоків політичних, а ще 225 депутатів обиралися за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. З метою забезпечення висування партіями (блоками) відкритих списків кандидатів у депутати загальнодержавний виборчий округ поділяється на 27 регіональних виборчих округів, які утворюються у межах адміністративно-територіальних одиниць, визначених частиною другою статті 133 Конституції України, та включають у себе всі одномандатні округи, утворені у їх межах. Кожний кандидат у депутати, включений до загальнодержавного виборчого списку, має бути закріплений за конкретним регіональним виборчим округом. До системи виборчих комісій входять, окрім звичних Центральної виборчої, окружних та дільничних комісій, регіональні виборчі комісії. Проект закону також закріплює правила утворення виборчих блоків партій. Передбачається, що виборчий блок може бути утворено двома і більше партіями. Положення, пов’язані з проведенням виборів у одномандатних округах, здебільшого не відрізняються від нині існуючої системи.

Проект 7481 від 10.01.2018 (Міщенко С. Г.) про відкликання народного депутата України.

Проект є незначною мірою відредагованою редакцією однойменного проекту 1032 від 27.11.2014 (Батенко Т. І.) (див. Бюлетень № 1), який отримав негативний висновок профільного Комітету з питань правової політики та правосуддя, а згодом не був включений до порядку денного 15.09.2015.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 7440-2 від 05.01.2018 (Каплін С. М.) про Вищий антикорупційний суд.

Альтернативний проектам 7440 від 22.12.2017 (Президент України) про Вищий антикорупційний суд (див. Бюлетень № 156) та 7440-1 від 27.12.2017 (Писаренко В. В.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо антикорупційного суду (див. Бюлетень № 157). Загалом проект не відрізняється якимось принципово новими положеннями, яких не було б в інших аналогічних проектах. Певною його особливістю можна вважати підвищену увагу до прозорості формування складу Вищого антикорупційного суду і акцентування на ролі Громадської ради доброчесності в цьому процесі. Зокрема, передбачаються такі положення. На кожному етапі кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді та під час оцінювання результатів такого кваліфікаційного оцінювання секретаріатом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України забезпечується відео- та аудіофіксація і трансляція у режимі реального часу відповідних засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Громадської ради доброчесності – на парламентському телеканалі «Рада». Під час розгляду Вищою радою правосуддя питання про внесення Президентові України подання про призначення судді Вищого антикорупційного суду та прийняття рішення Вищої ради правосуддя щодо кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду здійснюється відео- та аудіофіксація і трансляція у режимі реального часу відповідних засідань Вищої ради правосуддя на парламентському телеканалі «Рада».

Проект 7440-3 від 10.01.2018 (Сотник О. С.) про Вищий антикорупційний суд.

Ще один альтернативний проект на цю тему.  Особливістю цього проекту є можливість призначення на посаду судді Вищого антикорупційного суду, окрім осіб з досвідом суддівської, адвокатської та наукової діяльності у сфері права, також громадян України, які мають досвід «здійснення у міжнародних організаціях, членом або учасником яких є Україна, діяльності з протидії та боротьби з корупцією щонайменше сім років», або «надання послуг у сфері права в рамках виконання програм (проектів) міжнародної технічної у сфері боротьби з корупцією щонайменше сім років», або «досвід роботи в міжнародних судових установах, юрисдикція яких визнана Україною» (спеціальний стаж у 7 років пропонується для усіх категорій кандидатів). Окрім того, пропонується квота (не менше 10% від загальної кількості суддів Вищого антикорупційного суду, в тому числі не менше 10% суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суд) для кожної з таких категорій: кандидати на посаду, які мають науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права; кандидати на посаду, які мають досвід професійної діяльності адвоката; кандидати на посаду, які мають досвід здійснення у міжнародних організаціях, членом або учасником яких є Україна, діяльності з протидії та боротьби з корупцією, або досвід роботи в міжнародних судових установах, юрисдикція яких визнана Україною, або досвід надання послуг у сфері права в рамках виконання програм (проектів) міжнародної технічної допомоги у сфері боротьби з корупцією.

Проект 7440-4 від 10.01.2018 (Луценко І. В.) про Вищий антикорупційний суд.

Альтернативний попереднім. Особливістю цього проекту є диференційовані вимого щодо спеціального стажу кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду: для осіб з досвідом здійснення у міжнародних організаціях, членом або учасником яких є Україна, чи міжнародних судових установах, юрисдикція яких визнана Україною, чи антикорупційних громадських об’єднаннях професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією – не менше десяти років; для суддів – не менше п’яти років; для науковців – не менше семи років; для адвокатів – не менше семи років; сукупний стаж (досвід) – щонайменше п’ятнадцять років. У цьому проекті також відносно докладніше розписана процедура діяльності Конкурсної комісії, вимоги до її складу тощо.

Проект 7441-1 від 10.01.2018 (Сотник О. С.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Формально альтернативний проекту 7441 від 22.12.2017 (Президент України) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (див. Бюлетень № 156). Фактично ж спрямований на реалізацію положень проекту 7440-3 через зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які відповідно до вимог останнього можуть бути внесені лише через прийняття окремого законодавчого акта.

Проект 7483 від 10.01.2018 (Сотник О. С.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Пропонується пункт перший частини другої статті 22 «Розпорядники бюджетних коштів» Бюджетного кодексу України після слів «Верховний Суд» доповнити словами «вищі спеціалізовані суди».

Визнання Вищого антикорупційного суду головним розпорядником бюджетних коштів видається доцільним, який би з альтернативних варіантів Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» не було прийнято. Водночас питання, чи варто у цьому разі вживати узагальнену формулу «вищі спеціалізовані суди» замість конкретного згадування Вищого антикорупційного суду, може стати предметом парламентської дискусії.

Проект 7479 від 09.01.2018 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 323 Кримінального кодексу України щодо боротьби з допінгом.

Проект є фактичним продовженням тих ініціатив, які запроваджені Законом України «Про антидопінговий контроль у спорті» від 07.02.2017 (див. проект 4724 в Бюлетені № 75). Пропоновані зміни стосуються як розширення диспозиції статті, яку передбачається викласти так: «Спонукання або примушення особи до застосування допінгу, призначення або спроба призначення допінгу, в тому числі за згодою або без отримання згоди особи на застосування допінгу, розповсюдження», так і збільшення переліку обтяжуючих обставин, якими визначаються вчинення названих дій «щодо малолітньої або неповнолітньої дитини», «повторно» або «щодо двох чи більше осіб або в разі, коли вони заподіяли шкоду здоров’ю потерпілого». Також подається оновлене визначення допінгу: «Допінг – це використання або спроба використання, розповсюдження чи спонукання особи до використання речовин або методів, визначених Міжнародним стандартом "Заборонений список", що внесений у Доповнення 1 до Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті, ратифікованої Законом України від 3 серпня 2006 року № 68-V, та є її невід’ємною частиною».

Досить жорсткі, але цілком актуальні на сьогодні ініціативи щодо боротьби з допінгом у спорті.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 7480 від 10.01.2018 (Яценко А. В.) про врегулювання питань в окремих галузях охорони здоров’я.

Ініціатива є наступником проектів народних депутатів України Яценко А. В. і Бондаря В. В. 1377 від 10.12.2014 про лікарняні каси (не коментувався), відкликаного вперше 30.06.2015 і вдруге (в доопрацьованій редакції) 09.11.2016, та 5664 від 19.01.2017 про лікарняні каси (див. Бюлетень № 108), який дістав негативний висновок ГНЕУ і рішення профільного комітету про відправлення на доопрацювання (відповідне подання було вручено 16.01.2018). Новий проект, крім зміненої (цілком неадекватної) назви і вилучення прізвища другого ініціатора попередніх проектів, вирізняється двома незначними редакційним уточненнями щодо підстав для виключення лікарняної каси з Реєстру і форм сприяння діяльності лікарняних кас і їхньої Асоціації, а також доповнення переліку актів, у які доручається внести зміни, щойно прийнятим Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Як видається, подібна практика «штурмування» парламенту по суті однаковими проектами заслуговує на осуд.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 7475 від 02.01.2018 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо використання коштів дорожнього фонду).

У пояснювальній записці метою і завданнями прийняття цього проекту називається забезпечення ефективної децентралізації повноважень щодо управління дорожнім господарством та впорядкування правил фінансування видатків у цій галузі. Пропонованими змінами передбачається необхідність погодження переліку об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах із відповідною місцевою радою. Також закріплюється, що перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення із зазначенням обсягів бюджетних коштів для фінансового забезпечення таких об’єктів затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Проект пропонує також виключити проведення конкурсів і підготовку договорів щодо виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів з можливих напрямів використання коштів дорожнього фонду. Проект закріплює, що видатки на проведення робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг передбачаються, серед інших місцевих бюджетів, у бюджетах об’єднаних територіальних громад. Для цих цілей у них створюються територіальні дорожні фонди. Пропонується вилучити і норми, які визначають головних розпорядників коштів дорожнього фонду, які спрямовуються на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг.

Проект 7476 від 02.01.2018 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо погодження використання коштів дорожнього фонду).

Закріплює в цьому кодексі положення наведеного вище проекту.

Проект 7477 від 02.01.2018 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на нерухоме майно об’єктів, які належать багатодітним, прийомним, малозабезпеченим родинам).

Пропонується положення про те, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінні від земельної ділянки «об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей» замінити таким: «об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать фізичним особам, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, опікуна, піклувальника».

Стимулююча і соціальна суть проекту не викликають жодних заперечень.

Проект 7484 від 11.01.2018 (Антонищак А. Ф.) про внесення змін до підпунктів 191.2.3 та 196.1.18 Податкового кодексу України (щодо виключення часових обмежень). 15.01.2018 подано текст проекту на заміну, який тут і розглядається.

Проект розроблено у зв’язку із підписанням і публікацією наприкінці грудня 2017 р. Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Цим законом введені ряд обмежень щодо безмитного та безподаткового пересилання та ввезення товарів з-за кордону. Слід зазначити, що названий закон відразу після публікації його остаточного тексту отримав дуже значну критику з боку суспільства. Не можна обійти і той факт, що найрезонансніші ініціативи закону, а тоді ще проекту до другого читання, були подані в день його голосування, що виключило можливість вчасного та належного ознайомлення з ними як громадськості, так і самих народних обранців. Відповідно, даний проект є спробою скасувати деякі з положень названого закону, а саме виключити із абзацу другого підпункту 191.2.3 та абзаців другого та третього підпункту 196.1.18 Податкового кодексу України вказівку на те, що дані норми діють лише у разі, якщо особа була відсутня в Україні більше 24 годин.

 Поділитися