MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Січень 2018 року

01.02.2018   
медіа-група ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Січень 2018 року

4 січня

На пункті пропуску «Новотроїцьке» під час стандартної перевірки документів правоохоронці встановили особу що 58-річний мешканця Макіївки, який знаходиться у розшуку з червня 2014 року.

Пенсіонер майже місяць перебував у полоні бойовиків батальйону «Восток», де його систематично катували та били.

У 2014 році більше десяти чоловік у масках з автоматичною зброєю витягнули водія з автомобіля та почали бити, забравши при цьому цінні речі та гроші. Після цього, зв’язавши його, залишили у багажнику власного автомобіля. Подальший місяць потерпілий пам’ятає розмито, адже його лишили у підвальному приміщенні, десь у районі мотелю, де морили голодом та систематично били.

- Через 26 днів мене випустили, коли я вже не мріяв про спокійне життя, - розповідає потерпілий.

Всього на території Волноваського району у розшуку перебуває 210 осіб, з них безвісті зниклих - 84. За 2017 рік поліція Волновахи розшукала 55 громадян.

5 січня

Представники поліції запевняють, що за 12 місяців перевірено за базами даних близько 40 000 осіб, оглянуто 68 000 одиниць транспорту на блокпостах.

А в травні до наряду блокпоста звернувся водій автомобіля та повідомив, що Також у поліції констатують, що зараз крім стаціонарних блокпостів у Слов’янській оперативної зоні діють ще й мобільні. Пересувні наряди перекривають ті шляхи, за допомогою яких громадяни пересуваються поза блокпостами. 

6 січня

На КПВВ «Станиця Луганська» була проведена передача останків тіл загиблих, ймовірно, представників незаконних збройних формувань. Вони в вересні минулого року були знайдені пошуковою групою цивільно-військового співробітництва неподалік міста Щастя.
Після проведення необхідних слідчих дій та ДНК експертизи знайдено родичів загиблих, що мешкають на тимчасово окупованій території Луганської області.

7 січня

Суд другої інстанції задовольнив позовні вимоги мешканки Авдіївки щодо компенсації за зруйноване житло.

Матеріалами справи підтверджено, що будинок мешканки Авдіївки знаходився в районі проведення антитерористичної операції і був пошкоджений в період і в результаті проведення АТО. Факт пошкодження будинку і висновок про те, що він непридатний для подальшої експлуатації, підтверджується відповідними актами.

Рішенням Селидівського міського суду Донецької області позовні вимоги були задоволені. У грудні 2017 року Апеляційний суд Донецької області виніс рішення, яким рішення суду першої інстанції було залишено без змін і задоволено позовні вимоги.

Згідно з рішенням суду відповідач (держава в особі Кабінету міністрів України) зобов’язаний відшкодувати за рахунок коштів Державного бюджету України матеріальна шкода, завдана терористичним актом, на суму близько півмільйона гривень.

9 січня

Контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» перейшов на новий графік роботи, а саме з 10 січня 2017 року пропуск осіб здійснюється в нових часових рамках, які встановлюються для режиму роботи контрольного пункту з 07.00 до 17.00 години.

11 січня

Представники "ЛНР" передали українській стороні готівкові кошти для погашення заборгованості з оплати послуг водопостачання. Про це повідомляє СММ ОБСЄ, спостерігачі якої були присутні при передачі грошових коштів.

Процес оплати в черговий раз відбувся на мосту поблизу Станиці Луганській.

Відзначається, що це п’ята за рахунком передача коштів для оплати послуг Попаснянського водоканалу.

12 січня

Протягом року у Мар’їнському районі в результаті бойових дій поранено 23 дорослих та 3 дітей.

Всього за час проведення АТО у містах Мар’їнка та Красногорівка в наслідок артобстрілів постраждали 320 цивільних громадян, з них 74 людини загинули. За даними поліції найзапеклішим місяцем був червень 2017 року, коли обстріли бойовиків розповсюдилися і на прифронтовий Волноваський район.

15 января

Населений пункт Чигарі розташований в "сірій зоні" між позиціями сторін і є населеним пунктом з обмеженим доступом. Повідомляють в гуманітарній місії «Проліска».

У селищі відсутній газ, з початку конфлікту - фельдшерський пункт, виїзна торгівля.

"Швидка допомога" за час конфлікту виїжджала в населений пункт лише кілька разів. Нещодавно мирним жителям довелося нести на собі жінку, у якої стався інфаркт до "нульового блок-поста" ЗСУ близько 5 кілометрів. На сьогоднішній день тут проживає 171 мирний житель (62 сім’ї), включаючи 30 переміщених осіб і 7 дітей.

Найбільш гостра проблема населеного пункту - підтоплення осель, городів і підвалів житлових будинків водою, яка продовжує витікати з пошкодженого водопроводу Горлівка-Торецькому, а також з причини підвищеного рівня води в стволі шахти ім. Гагаріна.

Через підтоплення, багато жителів селища не можуть використовувати підвали для зберігання продуктів і консервації, а також ховатися в них під час обстрілів.

Городи людей перетворилися в болото.

21 січня

*У районі КПВВ «Оленівка», який знаходиться на тимчасово непідконтрольній уряду України території під обстріл потрапив автобус із цивільними особами. Є постраждалі серед цивільного населення: одна особа загинула, ще одна – зазнала поранення.

*На КПВВ " Майорськ" відбулася передача жінки, напередодні помилуваноі президентом задля продовження процесу звільнення заручників. Ця жінка звернулася до президента з проханням про помилування, повністю визнала свою провину , вона отримала важкі каліцтва під час здійснення злочину, в неі ампутовані кінцівки і є немовля.

23 січня

У Верхньоторецькому внаслідок вибуху снаряда травмовано місцевого мешканця.

Зі слів потерпілого, за місцем мешкання він розпилював снаряд від зенітної установки, який вибухнув. Мешканець с.Верхньоторецьке 1987 року наро-дження отримав мінно-вибухову травму, перелам та наскрізне осколкове поранення стегна.

Постраждалий розповів, що близько 16-ї години почав болгаркою розпилювати військовий снаряд, внаслідок чого пролунав вибух.
На початку цього року в Торецьку школяр спробував приготувати в домашніх умовах вибухівку. Внаслідок невдалого експерименту хлопець залишився буз кількох пальців руки.

В селищі Шевченко 16 січня внаслідок необережного поводження з гранатою загинув 57- річний чоловік.

24 січня
Звільнено з ОРДО українського заручника, військовослужбовця Романа Савкова. Його захопили пораненого, утримували в Макіївській колонії, в нього цукровий діабет і йому не давали ліків, було значне погіршення здоров‘я.

 Поділитися