MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Один з лідерів татарського національного руху Рафіс Кашапов залишив Росію

07.02.2018   
ХПГ-інформ
Активіст, побоюючись нової кримінальної справи, прибув в Україну.

Як стало відомо цими днями, один з лідерів татарського національного руху Рафіс Кашапов залишив Росію, побоюючись нової кримінальної справи. Активіст прибув в Україну.

Як повідомлялось раніше, Рафіс Кашапов був засуджений на три роки у вересні 2015 року. За версією слідства, він розміщував на сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» інформаційні матеріали, в яких називав приєднання Криму до Росії окупацією та звинувачував російську владу в утисках кримських татар. Рафіс Кашапов оскаржив вирок в Конституційному суді Росії та Європейському суді з прав людини. Правозахисний центр «Меморіал» визнав його політв’язнем. 27 грудня минулого року Кашапов вийшов на волю, повністю відбувши призначений термін.

Фото: Azatliq (RFE/RL)

Наводимо фрагмент інтерв’ю Рафіса Кашапова журналісту сайту «Idel.Реалии» (проект для Надволжя Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) Вадиму Мещерякову, опублікованого 6 лютого.

– Коли ви поїхали з Росії і як добирались до Києва?

– Я поїхав кілька днів тому. Щоби мене не змогли арештувати поліціянти чи фсбешники, я поїхав манівцями – мій дім і місце роботи уже багато років співробітники ФСБ тримають під контролем. Від Набережних Челнів до Казані я добрався на машині, мобільні телефони були загорнуті в фольгу, щоби неможливо було визначити наше місцеперебування.

У Казані через спільних знайомих замовили ще одне авто, на якому я добрався до Москви. Також на машині я доїхав до Мінська. Уже в столиці Білорусі я сів на літак до Києва. Я подзвонив голові Кримськотатарського меджлісу Рефату Чубарову – він був у шоці. Після цього мій телефон чомусь вимкнувся. В Києві мене зустрічали Чубаров і лідер Кримськотатарського меджлісу Мустафа Джемілєв. Я дуже їм вдячний! Я став тут вільною людиною.

– Чому ви обрали саме Україну?

– По-перше, в Україну не потрібна віза. Коли я приїхав до Києва, мені запропонували отримати статус політичного емігранта у Франції чи Німеччині. Крім того, пропонували Туреччину, але мені сказали, що Ердоган дружить з Путіним і може мене здати.

Як ви пам’ятаєте, більше трьох років тому кримські татари засудили російську агресію щодо України та Криму. Я думаю, президент України Петро Порошенко мене не здасть [Росії]. Якщо він так вчинить, він стане зрадником не лише казанських, а й кримських татар. Думаю, до цього не дійде.

(…)

– Чим маєте намір займатися найближчим часом? На що будете жити?

– У фінансовому плані мені допоможуть мої однодумці в Татарстані та інших регіонах. Найближчим часом я, мабуть, не матиму потреби в грошах. Я планую широко вести свою громадсько-політичну діяльність на захист усіх громадян Росії. Перше завдання для мене – захистити права татарського народу, мусульман Росії, тюркського світу, фіно-угорських народів. У мене вже складений план, і я рухатимуся в цьому напрямку.

 Поділитися