MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Чечня: справу Оюба Тітієва передано з МВС до Слідчого комітетуВерховний суд Чечні відхилив апеляцію на арешт Оюба ТітієваЗвернення Міжнародного Меморіалу до російської та міжнародної громадськостіЧечня: Кадиров про Тітієва, Бакаєва, правозахисників і журналістівРосія: Підпал офісу «Меморіалу» в НазраніЗахист оскаржив арешт Оюба ТітієваРосія: Необґрунтований арешт правозахисника в ЧечніУ Чеченській республіці затримано правозахисникаЧечня: суд залишив політв’язня Оюба Тітієва під вартоюЧечня: Оюбу Тітієву продовжили тримання під вартоюОюб Тітієв став лауреатом міжнародної премії Вацлава ГавелаОюб Тітієв став лауреатом премії «За права людини і верховенство права»Чеченському правозахиснику Тітієву дали 4 роки колоніїРФ: Оюб Тітієв не оскаржуватиме вирокРФ: Оюба Тітієва перевели з СІЗО до колонії-поселенняРФ: Оюб Тітієв попросив про УДЗ

Росія: Оюб Тітієв – політв’язень

14.02.2018   
ХПГ-інформ
Правозахисний центр «Меморіал» вважає Оюба Тітієва не тільки цілком невинуватим, але й політв’язнем.

Правозахисний центр «Меморіал» вважає Оюба Тітієва не тільки цілком невинуватим, але й політв’язнем. «Ми вимагаємо його негайного звільнення й притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фабрикування його кримінальної справи», – мовиться в заяві ПЦ «Меморіал», опублікованій на сайті організації.

Оюб Тітієв

Правозахисника, керівника грозненського представництва ПЦ «Меморіал» Оюба Тітієва звинувачують у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 228 КК РФ (незаконне придбання й зберігання наркотичних засобів, здійснене у великому розмірі). Тітієв перебуває під вартою з 9 січня 2018 року – того дня під час огляду його авта йому підкинули пакет із 206,9 грамами маріхуани.

Варто зазначити, що протягом кількох останніх місяців Оюб Тітієв разом з іншими співробітниками «Меморіалу» в Чеченській республіці працювали у справі, що мала широкий резонанс, про 27 затриманих, а потім зниклих (здогадно, розстріляних) жителів республіки

Представники керівництва Чечні неодноразово вкрай негативно висловлювались про правозахисників.

Після арешту Оюба Тітієва та підпалу офісу «Меморіалу» в Назрані (17.01.2018) в вечірніх випусках новин на каналі ЧДТРК «Грозний» (Чеченська Державна Телерадіокомпанія «Грозний» – ред. ПЛ) вийшов сюжет з виступом глави республіки Рамзана Кадирова на нараді за участю представників МВС у Чеченській Республіці та управління Федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації у Чеченській Республіці (ФСВНГ РФ у ЧР). Кадиров назвав незалежних правозахисників «ворогами народу», які займаються «стукацтвом» і дискредитують свій народ, заявив, що в Чечні для них немає місця і що їхня робота в республіці не піде, а їхні родичі також відповідають за їхні дії.

За адвокатом Тітієва Петром Заїкіним на території Чечні демонстративно стежать.

Тітієва неодноразово схиляли до самообмови під час «розмов», які співробітники поліції провадили з ним протягом семи годин, яки проминули поміж фактичним затриманням і допуском адвоката.

Обставини переслідування дають можливість уважати, що Оюб Тітієв був позбавлений волі з метою припинення його ненасильницької публічної діяльності, спрямованої на захист людських прав і основоположних свобод. До цього ж позбавлення волі застосоване в порушення права на справедливий судовий розгляд, інших прав і свобод, гарантованих Конституцією РФ, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, і ґрунтувалося на фальшуванні доказів злочину, в якому звинувачують, за відсутності його події.

Правозахисний центр «Меморіал» вважає Оюба Тітієва політв’язнем. «Ми вимагаємо його негайного звільнення й притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фабрикування його кримінальної справи», – йдеться в заяві ПЦ «Меморіал».

 Поділитися