MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останніми днями (14.02.–19.02.2018)

20.02.2018   
ХПГ-інформ
Нижче наводимо хроніку останніх подій у анексованому Російською Федерацією Криму або пов’язаних з Кримом. Судові процеси над активістами, «шпіонські справи», вирок «українському диверсантові» тощо.

Нижче наводимо хроніку останніх подій у анексованому Російською Федерацією Криму або пов’язаних з Кримом. Судові процеси над активістами, «шпіонські справи», вирок «українському диверсантові» тощо.


14.02.2018 «Кримська солідарність» повідомила, що через відсутність свідків, яких мали у той день опитати, судове засідання у справі Шевкета Раззакова перенесли на 5 березня 2018 року.

Нагадаємо, силовики порушили кримінальну справу проти Раззакова, який був одним зі самовидців трусів у Бахчисараї 13 квітня минулого року. Тоді силовики провокували кримських татар, які прийшли підтримати співвітчизників. Між ними й силовиками відбулися сутичка. У грудні Раззаков отримав повістку до суду як обвинувачений – він нібито плюнув у силовика під час трусу.


15.02.2018 сайт «Радіо Свобода» повідомив, що напередодні, 14.02.2018, в Ростові-на-Дону Північнокавказький військовий окружний суд Росії розпочав розгляд по суті ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір». На лаві підсудних – Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук, яких затримали в Ялті у лютому–квітні 2016 року.

Посилаючись на Amnesty International Україна, «Радіо Свобода» повідомляє, що 15.02.2018 суд допитав свідка обвинувачення – співробітника ФСБ Росії Олександра Компанєйцева, який заявив, що у ФСБ не змогли зафіксувати фактів поширення підсудними матеріалів «Хізб ут-Тахрір». Водночас, згідно зі свідченнями свідка, «керівником ялтинського і алуштинського відділення «Хізб ут-Тахрір» є Муслім Алієв». Решта, за його словами, «займалися вербуванням».

В Amnesty International заявили, що під час засідання підсудний Інвер Бекіров заявив, що Компанєйцев приходив до нього у СІЗО та «схиляв» до співпраці погрозами.

Раніше російський військовий суд розглядав справу на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Суд оголосив перерву до 20 лютого.


14.02.2018 сайт «Крым.Реалии» опублікував матеріал, в якому наводить слова експерта Кримської правозахисної групи Олександра Сєдова. Правозахисник вважає, що до Костянтина Давиденка, заарештованого за звинуваченням у шпіонажі, застосовувались тортури.

– Вже було опубліковано відео, на якому Давиденко дає нібито визнавальні свідчення. На відео можна роздивитися, що в нього під час розмови немає мінімум одного зуба. Ми зв’язувалися з його родичами, і вони підтвердили, що на момент, коли бачили його востаннє, всі зуби були на місці. Тому можна казати, що для отримання цього визнавального відео до Давиденка застосовувалися тортури. Ця ж практика була раніше заявлена і Євгеном Пановим, і Андрієм Захтеєм.

Сєдов зазначив, що про катування може також свідчити той факт, що запобіжний захід Давиденку призначали в Москві, а не в Криму, і на закритому засідання. «Засідання суду в Москві могли організувати для того, щоби приховати результати побоїв для отримання визнавальних свідчень. Можливо, до нього застосовуються тортури й на даний момент», – сказав експерт.


Як повідомив 15.02.2018 сайт «15 минут», посилаючись на Facebook адвоката Маммета Мамбетова, того дня російські силовики затримали учасника «галявини протесту „Стрілецька“» Фазила Ібраїмова та його дружину. Згідно з інформацією адвоката, подружжя відвезли до їхнього будинку в мікрорайоні Сімферополя Ак-Мечеть. В домі відбувся трус, з якої причини – невідомо.

Фазил Ібраїмов (фото: Феруза Казанська, RFE/RL)

На «галявині протесту „Стрілецька“» розташовані близько 100 будинків, а також мечеть на 2 тисячі чоловік. Після анексії Криму Російською Федерацією окупаційна влада вирішила будувати на цьому місці новий мікрорайон «Кримська троянда».


Як повідомив 15.02.2018 сайт «Крим.Реалії», російські силовики в Криму схиляють фігуранта «справи українських диверсантів» Євгена Панова піти на угоду зі слідством. Про це розповів брат Панова Ігор Котелянець.

«У районі новорічних свят було затишшя у справі в зв’язку з вихідними, і адвокати не могли його так часто відвідувати. Силовики скористалися цією ситуацією. Справа в тому, що матеріали справи передаються для розгляду по суті, а вона фактично „пуста“. І силовики включили психологічний вплив: говорили, що Україна нічого не робить, справа безнадійна й вирок буде 20 років. Пропонували написати відмову від адвокатів і піти на угоду зі слідством. Натомість обіцяли вирок у 5–7 років», – розповів Котелянець. Як він каже, Панов відмовився від угоди.

Євген Панов (кадр з відео ФСБ РФ, web screenshot)

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року ФСБ Росії повідомила, що в ніч проти 7 серпня в анексованому Криму затримали групу «українських диверсантів», які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час тримали в московському СІЗО Лефортово, потім повернули до Криму. Російські спецслужби заявляють, що затримані Євген Панов і Андрій Захтей були членами «групи диверсантів», яка нібито планувала здійснити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.


Як повідомив 16.02.2018 сайт «Крым.Реалии», підконтрольний російській владі Верховний суд Криму засудив фігуранта «справи українських диверсантів» Андрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму та штрафу в 220 тисяч рублів (приблизно 105 тисяч гривень).

Андрій Захтей (фото: Ілля Тарасов, RFE/RL)

Захтея звинуватили в злочинах за ч. 1 ст. 30 – ч. 2 ст. 281 (приготування до диверсії), ч. 3 ст. 222 (незаконний обіг зброї та боєприпасів), ст. 324 (придбання та збут офіційних документів і держнагород) і ст. 327 (підроблення, виготовлення або збут підроблених документів) Кримінального кодексу РФ.

Захтей має намір оскаржити присуд. Про це після його виголошення у суді заявив адвокат засудженого Ігор Пивоваров, передав того ж дня сайт «Крым.Реалии». Як сказав адвокат, Захтей матиме десять днів, щоби подати скаргу на рішення суду після отримання тексту вироку. Засуджений оскаржуватиме вирок попри те, що раніше пішов на угоду зі слідством.


Як повідомив 19.02.2018 сайт «Крым.Реалии», у підконтрольному Кремлю Гагарінському районному суді Сімферополя у справі Ігоря Мовенка, якого звинувачують у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності, у режимі відеоконференції допитали свідка обвинувачення, колишнього співробітника ФСБ РФ Євгена Шулянтьєва, який перебуває в російському Ростові-на-Дону.

Шулянтьєв стверджує, що під час проведення оперативних заходів на підсудного не чинилося психологічного тиску, на Мовенку не було наручників. Також свідок заявив, що будь-яких прохань зателефонувати адвокатові чи зв’язатися з родичами від Мовенка не надходило, підсудному дозволяли користуватися телефоном.

Ці свідчення суперечать свідченням інших свідків, яких допитували раніше. У січні в судовому засіданні допитали понятого, який був присутній на трусі. Той підтвердив, що на Мовенку під час слідчих дій були наручники й він був обмежений у пересуванні.

Як повідомлялося, Мовенка затримали 16 грудня 2016 року в Севастополі й увезли до управління ФСБ. В мережі YouTube 9 вересня з’явилося відео, яке на місці події зняла дружина затриманого. Як вона каже, Ігоря побив чоловік через символіку українського батальйону «Азов», яка була наліплена на велосипед севастопольця. Лікарі діагностували Мовенкові відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом щелепи, закритий перелом кісток носу, контузію очної баньки та інші травми.

Наступне засіданні у «справі Мовенка» призначене на 28 лютого 2018 року.


Як повідомив 19.02.2018 сайт «15 минут», посилаючись на «Кримську солідарність», у підконтрольному московській владі Сімферопольському районному суді відбулося засідання у справі Ісмаїла Рамазанова, якого звинувачують у пропаганді екстремізму.

Ісмаїл Рамазанов (фото: Антон Наумлюк, RFL/RE)

Як повідомлялося раніше, 24 січня суд присудив кримському татарину 30 днів арешту – до 21 лютого. У новому засіданні суддя продовжив арешт Рамазанову до 18 березня 2018 року, як і просив прокурор.

Під час засідання адвокат Олексій Ладін наголосив, що, згідно зі статтею 100 КПК РФ, Рамазанову мали поставити звинувачення протягом десяти днів. Однак слідство порушило десятиденний термін і перебування Рамазанова в СІЗО взагалі є незаконним.

Слідчий заявив, що термін перебування під вартою необхідно продовжити, адже Рамазанов має український пашпорт, і якщо його відпустити, він нібито може залишити Крим, щоби сховатися від слідства.

«Суд визнав, що клопотання слідчого є законним і обґрунтованим, і що припущення слідства про те, що Ісмаїл Рамазанов може сховатися від органів слідства й суду, підтверджується матеріалами. Хоча в матеріалах немає жодного доказу того, що він має намір сховатися. Єдине, чим вони мотивують – це те, що він має пашпорт громадянина України», – розповів Ладін, і додав, що дане судове рішення вони мають намір оскаржити.

Рамазанов почувається нормально. Його тримають у СІЗО в камері на 18 чоловік. Як повідомлялося, після затримання силовики кілька разів били Рамазанова. Однак після того, як сторона захисту написала заяву в прокуратуру з проханням притягнути до відповідальності винних у побитті, фізичну силу до Рамазанова більше не застосовували.

ІНШЕ

16.02.2018 сайт «Крим.Реалії» повідомив, цитуючи слова адвоката Миколи Полозова, що до підконтрольного московській владі Залізничного суду Сімферополя подали позов з вимогою припинити «реконструкцію» Ханського палацу. Позивачем є Ельміра Аблялімова – дружина одного з лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза, а Полозов є її представником.

«Це перший позов такого роду, поданий через варварську реконструкцію Ханського палацу. Відповідачем є сімферопольська компанія „Кірамет“. Вона є субпідрядником. У позові вимагаємо припинити „розбирання“ і провести комплексну судову експертизу із залученням археологів, істориків, будівельників і культурологів, щоб визначити шкоду, яку вже заподіяно. Як тимчасовий захід ми заявили про призупинення всієї цієї діяльності до розгляду позову по суті», – розповів адвокат.

Того ж дня журналіст Антон Наумлюк написав на своїй сторінці в Facebook, що юрист і правозахисник Рустем Кямілєв подав до Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ по республіці Крим заяву про злочин з приводу знищення комплексу Ханського палацу в Бахчисараї, яке проводиться «під виглядом реставраційних робіт». Кямілєв посилається на журналістські розслідування та публікації активістів, у тому числі кримськотатарського активіста Едема Дудакова.

«Ханський палац Бахчисарая є єдиною пам’яткою палацової архітектури кримських татар і одною з найбільш великих пам’яток ісламської цивілізації в Криму», – пише в заяві Кямілєв і просить «провести перевірку за фактом скоєння злочину».

Також звернення до голови республіки Сергія Аксьонова з вимогою надати інформацію «про законність робіт на території Ханського палацу», а також надати результати історико-культурної експертизи перед проведенням аварійно-реставраційних робіт і вжити заходів реагування з приводу знищення палацу, направила правозахисниця Ліля Гемеджи.

 Поділитися