MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у березні 2018 року

02.04.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у березні 2018 року

4 березня
Пошкодження цивільного об’єкта в житловому районі:

3 березня в н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя) у західній частині даху одноповерхового житлового будинку на вул. Ахматової, 15, зафіксовано пробоїну (1 м у діаметрі) яка утворилася внаслідок влучення снаряда з невизначеного типу озброєння (калібру від 23 мм до 73 мм). Окрім цього, зафіксовано ще більший отвір (діаметром 1,5 м) у східній частині того ж даху, оцінений як вихідний отвір. За оцінкою СММ, снаряд було випущено з західного напрямку. Мешканка будинку (50–59 років) розповіла, що це сталося в ніч з 2 на 3 березня, коли вона перебувала з іншого боку вулиці.


8 березня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення в н. п. Золоте 5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 61 км на північний захід від Луганська).

У лікарні, розташованій у н. п. Первомайськ (непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська), медсестра (65–70 років) розповіла, що згідно з даними в журналі реєстрації 4 березня бригада швидкої допомоги виїхала для надання допомоги жінці (близько 50 років), яка дістала поранення внаслідок вибуху міни чи іншого вибухового пристрою у Золотому-5. За словами трьох членів бригади швидкої допомоги (жінки та 2 чоловіків, усі віком 45–48 років), постраждала самостійно залишила місце інциденту та дійшла до залізничної станції «Мар’ївка» у Золотому 5, де вони її підібрали. Згодом її було доправлено до лікарні, де їй обробили осколкову травму на правому зап’ясті, яку вона отримала внаслідок вибуху. Травма вважалася незначною, тому жінку виписали з лікарні того ж самого дня. На блокпості, розташованому на околиці Золотого 5, член «ЛНР» (чоловік близько 20 років) повідомив про те, що він чергував на цьому ж блокпості 4 березня, близько 09:00, коли поранена жінка пішки прийшла на блокпост, та що він зателефонував до лікарні, щоб викликати для неї швидку допомогу

11 березня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення в результаті вибуху в Кіровському районі Донецька:

10 березня в лікарні Донецька спостерігачі розмовляли з 4 жінками та 2 чоловіками, які мали видимі поранення (у тому числі синці та порізи) на обличчях. У п’ятьох із шести поранених були пов’язки на очах. Деякі з них повідомили, що 9 березня вони були пасажирами мікроавтобуса, що їхав через Кіровський район у напрямку автодороги Н-15. Проїжджаючи по району, вони побачили чоловіка, який біг у напрямку автобуса, викрикуючи «зупиніть автобус!», а за ним слідував автомобіль з озброєними чоловіками в одязі військового типу. Співрозмовники повідомили, що автобус знизив швидкість, щоб впустити чоловіка, проте коли він наблизився до автобуса, на нього налетів автомобіль і притиснув його до автобуса. Тоді пасажири помітили, що чоловік тримав ручну гранату, яка вибухнула, коли його придавили до автобуса. За їхніми словами, в результаті вибуху були вибиті вікна автобуса, а їхні поранення спричинені осколками гранати та розбитим склом. Медичний персонал обласної клінічної лікарні імені Калініна в Донецьку повідомив, що вони надали медичну допомогу чоловіку з осколковими пораненнями черевної порожнини, який був пасажиром цього автобуса. Співробітники моргу в лікарні імені Калініна в Донецьку повідомили спостерігачам, що 9 березня до них було доправлено тіла чоловіка та жінки, які померли в результаті вибуху. На вул. Бахметьєва, поблизу перехрестя з вул. Поченкова в Кіровському районі члени патруля Місії бачили декілька використаних латексних рукавичок, а також розкидані просочені спиртовим розчином тампони та просякнуті кров’ю паперові серветки. Троє місцевих жителів повідомили, що 9 березня об 11:00 вони чули вибух поблизу перехрестя вулиць Бахметьєва та Поченкова. За словами співрозмовників, коли вони дісталися місця події, вони побачили, що воно було відгороджене стрічкою і оточене членами «ДНР». Співрозмовники також додали, що вони бачили закривавлених людей поблизу мікроавтобуса «Mercedes-Benz Vito»; через приблизно 15 хвилин після вибуху на місце події прибули кілька машин швидкої допомоги.


14 березня
Повідомлення про те, що 12 і 13 березня транспортні засоби, які перевозили співробітників КП «Вода Донбасу», зазнали пошкоджень в результаті обстрілів зі стрілецької зброї поблизу Донецької фільтрувальної станції (ДФС).
14 березня спостерігачі відвідали авторемонтну майстерню в н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька), де вони зустрілися з трьома співробітниками КП «Вода Донбасу».
Члени патруля Місії бачили модифіковану вантажівку ГАЗ-53, на якій були наступні пошкодження: два кульових отвори в задній правій частині, кульовий отвір у передній частині вантажівки над радіатором, розбите скло в передній частині пасажирського відділення і задній частині кабіни водія, а також розбите вітрове скло. Команда СММ також бачила автобус з глибокою подряпиною біля вікна на задній правій стороні. Співробітник КП «Вода Донбасу» розповів, що 13 березня, у період з 14:15 до 14:30, три транспортні засоби компанії потрапили під обстріл, коли їхали колоною з ДФС по автодорозі Н20 у напрямку перехрестя з автодорогою М04, у результаті чого зазнали пошкоджень вантажівка (у якій був один пасажир) і автобус (який перевозив 20 пасажирів).
Інший співробітник КП «Вода Донбасу» повідомив, що 12 березня, приблизно о 07:00, колона з трьох транспортних засобів (в тому числі вищезгадані вантажівка і автобус), що перевозили співробітників компанії, потрапила під обстріл, коли рухалася автодорогою Н20 у напрямку ДФС. За його словами, у вантажівку влучила одна куля та було пошкоджено радіатор. 12 березня, приблизно о 06:50, камера СММ на Донецькій фільтрувальній станції зафіксувала колону з трьох транспортних засобів, що рухалася з автодороги Н20 у напрямку ДФС. Водій вантажівки розповів спостерігачам, що 12 березня, приблизно о 06:50, він почув як пролітали кулі, одна з яких влучила в передню частину вантажівки і пошкодила радіатор, а 13 березня, у період з 14:15 до 14:30, у задню частину вантажівки влучили дві кулі, в результаті чого розбилося вітрове скло кабіни. Раніше співробітник КП «Вода Донбасу» повідомив Місії про те, що вантажівку, якою постачають пальне, обстріляли дорогою до ДФС


18 березня
Повідомлення про цивільну особу, яка загинула від розриву ручної гранати:

17 березня мешканець багатоквартирного житлового будинку № 19 у мікрорайоні Сонячний у н. п. Добропілля (підконтрольний урядові, 73 км на північний схід від Донецька) повідоми, що рано-вранці 15 березня він чув вибух у будівлі. У поліції Добропілля повідомили про те, що 15 березня вони відреагували на телефонний дзвінок щодо вибуху в будинку № 19 у мікрорайоні Сонячний і, виїхавши на місце, виявили тіло чоловіка (24 років), який загинув внаслідок вибуху в одній із квартир будинку. Медпрацівники лікарні в Добропіллі повідомили, що 15 березня до моргу лікарні доправили тіло чоловіка, а до лікарні було госпіталізовано жінку (віком приблизно 30 років) з осколковими пораненнями обличчя. Жінку згодом виписали з лікарні.


19 березня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення в н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя):

19 березня жінка (віком 50–60 років) повідомила, що 14 березня, близько 12:00, вона стояла на вулиці Ахматової в Пікузах, коли куля зачепила її в області черевної порожнини. Жінка показала команді Місії гематому в області черевної порожнини. Вона додала, що куля зрикошетила від металевих дверей розташованого неподалік магазину. Спостерігачі бачили свіжі сліди від рикошету кулі на металевих дверях магазину на вулиці Ахматової; за їхньою оцінкою, постріл було здійснено із північно-західного напрямку.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:
У н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя), зафіксовано три свіжі місця вогневого ураження. Приблизно за 40 метрів на південний схід від одноповерхового будинку №26 на вулиці Гавриленко виявлено свіжу вирву в дорожньому покритті, яка, за оцінкою, виникла від розриву 120-мм мінометної міни, випущеної з південно-західного напрямку. Чоловік (віком 40–50 років), який представився жителем цього будинку, розповів, що обстріл у цьому районі стався близько 22:00 17 березня. Приблизно за 60 метрів на схід від будинку виявлено свіжі сліди від шасі бронетранспортера (МТ-ЛБ), що вели у східному напрямку. На вулиці Леніна зафіксовано дві свіжі вирви на подвір’ї приблизно за 6 метрів на схід від найближчого житлового будинку. За оцінкою СММ, вони виникли внаслідок розривів 120-мм мінометних мін, випущених із південно-західного напрямку. Команда Місії бачила осколкові пошкодження західних стін будинку та західної сторони паркану, розташованого приблизно за 10 метрів західніше будинку.

 

20 березня
Спричинені обстрілами пошкодження поблизу цивільних об’єктів у житлових районах:

У н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя) зафіксовано 4 свіжі місця вогневого ураження біля будинку№ 13 на вулиці Леніна, де раніше Місія вже зафіксувала пошкодження. Перше місце вогневого ураження (вирва) була в полі за 50 метрів на північ від будинку. Друге місце вогневого ураження (також вирва) зафіксована на відстані 30 метрів на захід від першої вирви. Члени патруля Місії також бачили осколкові пошкодження на дерев’яному паркані менш ніж за 3 метри на південь від вирви. Третє місце вогневого ураження було на подвір’ї за 15 метрів на північ від будинку: пошкоджене дерево та зламані гілки діаметром до 4 см. Спостерігачі бачили понад 20 заглиблень у ґрунті навколо цього дерева, кожне діаметром до 5 см. За їхньою оцінкою, пошкодження виникли внаслідок розриву снаряда, що влучив у дерево. Четверте місце вогневого ураження зафіксовано на подвір’ї за 20 метрів на захід від третього. Команди СММ бачила заглиблення в ґрунті діаметром до 5 см, а також осколкові пошкодження на розташованих поблизу металевому контейнері та бетонній опорі. За оцінкою спостерігачів, усі пошкодження утворилися від розривів мінометних мін (120 мм), випущених із південно-південного заходу.
Приблизно за 250 метрів на північ від будинку члени патруля Місії бачили об’єкт «ДНР», на території якого стояла бойова машина піхоти (БМП-1) і на варті стояв озброєний член «ДНР».


22 березня
Пошкодження цивільних об’єктів унаслідок обстрілу в н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя):
 На вул. Леніна, 1, спостерігачі бачили свіжу пробоїну в західно-південно-західній стіні будинку, а під нею — металевий об’єкт, оцінений як підривник 120-мм мінометної міни. Усередині будинку вони бачили цеглу та штукатурку, розкидані на підлозі біля пробоїни. За оцінкою спостерігачів, пошкодження утворилися від влучення мінометної міни (120 мм), випущеної з західно-південно-західного напрямку. Шестеро жителів окремо повідомили, що обстріл стався вранці 22 березня, між 07:00 і 08:00. СММ нещодавно вже фіксувала спричинені обстрілом пошкодження біля цивільних об’єктів на цій самій вулиці


26 березня
Пошкодження цивільних об’єктів унаслідок обстрілу в житлових районах н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя):

Виявлено свіжу вирву на подвір’ї приблизно за 5 метрів на схід від одноповерхового будинку № 12 на вулиці Леніна. Зафіксовано свіжі осколкові пошкодження металевої огорожі за 2 метри на схід від вирви, а також аналогічні пошкодження східної зовнішньої стіни будинку. За оцінкою СММ, вирва виникла в результаті розриву мінометної міни (82 мм чи 120 мм), випущеної з південно-південного заходу. Члени патруля Місії виявили ще одну вирву в полі приблизно за 10–15 метрів на південно-південний захід від першої. Вони також бачили, що санітарно-гігієнічне приміщення, розташоване на вулиці приблизно за 2 метри на схід від другої вирви, зазнало осколкових пошкоджень. За оцінкою СММ, вирва виникла в результаті розриву мінометної міни (82 мм чи 120 мм), випущеної з південно-південного заходу. Власниця будинку № 12 на вулиці Леніна (віком від 50 до 60 років) розповіла, що 24 березня вона була вдома, коли орієнтовно о 22:00 в цьому районі стався обстріл.


28 березня
Повідомлення про жертви і пошкодження цивільних об’єктів, спричинених обстрілом із легкого озброєння та спрацюванням мін:

28 березня, коли патруль Місії їхав автошляхом Н20 на захід від н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) у напрямку Донецької фільтрувальної станції (див. нижче), спостерігачі почули вибух, що пролунав приблизно за 50 метрів на південний захід від їхньої позиції. Приблизно через 5 хвилин команда СММ побачила двох членів групи з розмінування, які, підтримуючи свого (третього) колегу, йшли до транспортного засобу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, де постраждалому перебинтували голову та руку. Пізніше офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) повідомив СММ, що постраждалий член групи з розмінування отримав медичну допомогу в лікарні у зв’язку з травмами очей та переломом двох пальців.

26 березня в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) на вул. Орджонікідзе, 2/2, зафіксовано три свіжі пробоїни — одну в південно-західній стіні будинку та дві в північно-західній частині даху одноповерхового будинку. За оцінкою СММ, пошкодження виникли в результаті потрапляння снарядів, випущених з озброєння невстановленого типу (калібром не більше 30 мм) із західного напрямку. 65-річний чоловік, який назвався мешканцем цього мікрорайону, повідомив, що інші мешканці розповіли йому про те, що вранці 25 березня біля свого будинку на вул. Орджонікідзе, 2/2, від потрапляння осколків снаряда або уламків від удару загинула жінка. Медпрацівники моргу в Горлівці повідомили СММ, що 25 березня до них доправили тіло жінки, яка загинула від потрапляння уламків від удару, проте вони відмовилися надати додаткову інформацію.


29 березня
СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій перебуває цивільне населення уздовж лінії зіткнення. У н. п. Травневе (підконтрольний урядові, 51 км на північний схід від Донецька)
спостерігачі розмовляли з понад 15 жителями похилого віку (чоловіками і жінками), які повідомили, що вони не можуть отримати доступ до місцевого цвинтаря через те, що дорога, яка веде від села до н. п. Гольмівський (непідконтрольний урядові, 49 км на північний схід від Донецька), була перекрита після нещодавньої ротації військовослужбовців Збройних сил України, яка відбулася в січні 2018 року. Цвинтар розташований на дорозі між передовими позиціями Збройних сил України і збройних формувань. Жителі зазначили, що у них не працюють магазин, медичний пункт, школа і дитячий садок, а громадське транспортне сполучення села з іншими населеними пунктами обмежене. Присутні військовослужбовці Збройних сил України повідомили СММ і жителям, що дорога була перекрита з міркувань безпеки. Жителі наполегливо просили надати доступ до цвинтаря з огляду на прийдешні Великодні свята. Команда Місії помітила, що на воротах багатьох будинків вручну намальовані кола або хрести. Представник військово-цивільної адміністрації пояснив спостерігачам, що коло означає, що в будинку хтось проживає. Під час свого там перебування команда СММ чула 1 вибух невизначеного походження за 3–5 км на західно-південний захід і вогонь зі стрілецької зброї приблизно за 1 км на південний захід.

 

 Поділитися