MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Потрібно виховати у суспільстві нульову толерантність до домашнього насильства

30.04.2018   
Юрій Шпарага
Як свідчать статистичні дані, у 2017 році на Харківщині зафіксовано понад 5000 звернень до органів Національної поліції щодо насильства в сім’ї. З цих звернень 84% – випадки насильства проти жінок, 13% – проти чоловіків, 3% – проти дітей.

Насильство виступає одним із головних порушень прав людини, причини якого пов’язані з нерівним розподілом ресурсів та повноважень між жінками та чоловіками. Окрім безпосередньої шкоди для здоров’я та добробуту постраждалих, насильство має вагомі суспільні наслідки, які вимірюються грошовими, трудовими та нематеріальними втратами.

На державному рівні проводяться заходи, які покликані захистити постраждалих від насильства та виховати нульову толерантність членів суспільства до цього ганебного явища. Останнім часом, а саме у грудні минулого року, були прийняті два вагомих закони: Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Перший документ імплементує міжнародні стандарти протидії насильству, забезпечення комплексного підходу до запобігання будь-яким формам насильства стосовно жінок та профілактики, а також розширює коло осіб, які підпадають під дію чинного законодавства, зокрема це діти, наречені, батьки, дід, баба, вітчим, мачуха та інші родичі.

Другим законом, який набирає чинності з 2019 року, встановлена кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства, що передбачає покарання кривдників громадськими роботами або позбавленням волі майже до п’яти років в залежності від складу злочину.

Що коїться у цій царині в Харківській області? Як свідчать статистичні дані, у 2017 році зафіксовано понад 5000 звернень до органів Національної поліції щодо насильства в сім’ї. З цих звернень 84% – випадки насильства проти жінок, 13% – проти чоловіків, 3% – проти дітей.

У нашому регіоні система реагування на випадки насильства представлена цілою низкою суспільних інститутів, що задіяні в процесі запобігання насильству, надання всебічної допомоги постраждалим. Це і Департамент соціального захисту населення як координатор даного напрямку, місцеві органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підрозділи органів Національної поліції, соціальні служби, служби у справах дітей, медичні, навчальні установи, притулки, громадські об’єднання тощо.

З боку Харківської обласної державної адміністрації вжито низку заходів для реалізації державних програм щодо запобігання насильства в сім’ї, зокрема, передбачено відповідний розділ у комплексній Програмі соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, розроблено Регіональний план заходів з реалізації «Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», узгоджений план спільних робочих заходів з Головним управлінням Національної поліції в Харківській області.

Крім того, з 2013 року при обласній державній адміністрації продуктивно працює Координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. На її засіданнях розглядаються проблемні питання, які потребують прийняття відповідальних, дієвих рішень. Як приклад, обговорення питання насильства призвело до ініціативи створення на рівні області спеціального Кризового соціального центру для жінок. Дана ініціатива обласної державної адміністрації була підтримана депутатським корпусом Харківської обласної ради, і в лютому 2017 року утворено єдиний такого роду комунальний заклад в Україні – «Кризовий соціальний центр для жінок», який фінансується з обласного бюджету. Були узгоджені всі питання між суб’єктами взаємодії про направлення жінок, які потерпають від насильства, до цього Центру як у плановому, так і в екстреному порядку. У Кризовому центрі функціонують 2 відділення: відділення соціальної адаптації жінок, звільнених з місць позбавлення волі та відділення для тих, хто постраждав від домашнього та гендерно-обумовленого насильства та/або торгівлі людьми.

У 2017 році у Кризовому центрі пройшли реабілітацію 58 осіб. Слід зазначити, що комплекс соціальних послуг отримують не тільки жінки, а й діти, які є свідками насильства та зазнали психологічних травм. Таких дітей було 8.

Ми бачимо актуальність в подальшому розвитку цього закладу. Наразі досягнуто попередню домовленість щодо залучення близько 3,7 млн грн фінансової підтримки міжнародних донорів для створення на базі Центру шелтеру (притулку для жінок, які постраждали від домашнього насильства) та соціального готелю, де зможуть перебувати не тільки жінки, які постраждали від домашнього насильства, а й жінки, які потерпіли від збройного конфлікту або опинилися в складних життєвих обставинах. Також планується створити соціальне швацьке підприємство, де жінки Кризового центру могли б працювати, набувати трудових навичок та отримувати заробітну плату.

Департаментом за підтримки обласної державної адміністрації були проведені організаційні заходи з Харківською медичною академією післядипломної освіти з навчання спеціалістів районів і міст області з впровадження корекційних програм по роботі з кривдниками.

Хочу зазначити, що до цієї роботи залучаються й громадські організації, зокрема «Соціальний кризовий центр», Харківське відділення Всеукраїнського благодійного «Фонду допомогти жертвам насилля». Завдяки цим організаціям у минулому році проведено соціально-реабілітаційну роботу з 18 жертвами, 7 з яких є неповнолітніми, та корекційну роботу з 53 кривдниками (з них – 4 жінки).

Вагома роль з надання комплексних соціальних послуг громадянам, які потерпіли від домашнього насильства, належить мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Тільки в минулому році 1645 сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах з причини вчинення насильства у сім’ї, були взяті на обслуговування місцевими центрами, з них 135 сімей взято під соціальний супровід, а інші сім’ї охоплені комплексом соціальних послуг. Результатом цієї роботи стало налагодження соціальних стосунків між членами родини, надання психологічної, юридичної допомоги, допомоги у працевлаштуванні, лікуванні, сприяння у вирішенні житлово-побутових питань.

Для того, щоб ліквідувати таке ганебне явище, як насильство, безперечно, треба проводити інформаційно-просвітницькі заходи з представниками різних цільових груп. У минулому році таких заходів проведено майже тисячу: і з дітьми, і з молоддю, і з дорослими та з фаховими спеціалістами. В цілому було охоплено майже 20 тисяч осіб. Щоправда, з огляду на чисельність населення в області, це невелика кількість людей, і є над чим працювати, тому виготовляються буклети, листівки та проводяться масштабні акції, флешмоби, форуми, конференції, тренінги, зустрічі, уроки в навчальних закладах за відповідною тематикою.

Одним із таких заходів був флешмоб в рамках глобальної кампанії UNiTE «16 днів активізму проти гендерно-зумовленого насильства в Україні» за участю представника президента України у Верховній Раді, депутата Верховної Ради України Ірини Луценко, який відбувся у листопаді 2017 року.

Хочу наголосити на тому, що насильство щодо жінок виступає одночасно наслідком нерівності та бар’єром на шляху досягнення гендерної рівності.

Наразі Департаментом проводиться робота з науковцями та експертами щодо розробки Обласної соціальної програми рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року.

Програма дозволить зневілювати дисбаланс у реалізації своїх конституційних прав жінками та посилити профілактичні заходи щодо насильства. Це буде рушійною силою у протидії явищам дискримінації за ознакою статті та гендеру.

Юрій Шпарага, директор Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 Поділитися