MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (13.07.–19.07.2018)

20.07.2018   
ХПГ-інформ
Повідомлення про події в окупованому Криму, а також пов’язані з Кримом: хатні труси, затримання, голодування політв’язнів, погіршення екологічної ситуації, інше.

Повідомлення про події в окупованому Криму, а також пов’язані з Кримом: хатні труси, затримання, голодування політв’язнів, погіршення екологічної ситуації, інше.


13.07.2018 підконтрольний московській владі Залізничний районний суд Сімферополя відмовив політв’язню Володимирові Балуху в умовно-достроковому звільненні (УДЗ). Про це розповіла адвокат Балуха Ольга Дінзе, – передає сайт телеканалу ATR з посиланням на громадське об’єднання «Крымская солидарность».

Суд ухвалив рішення про припинення провадження, оскільки питання про УДЗ розглядалося по першому вироку, за яким Балуха засуджено до 3 років і 5 місяців позбавлення волі.

«Сьогодні в Залізничному районному суді Сімферополя було продовжено судове засідання з умовно-дострокового звільнення Володимира Балуха за вироком від 16 січня 2018 року. В ході судового засідання прокурор заявив клопотання про припинення провадження з УДЗ у зв’язку з новим вироком, який був ухвалений 5 липня 2018 року. Прокурор заявив, що за новим вироком Володимиру Балуху призначене сумарне покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі в колонії загального режиму», – розповіла адвокат.

Володимир Балух у суді з адвокатом Ольгою Дінзе і громадським захисником архієпископом Климентом, 22.06.2018 (фото з сайту «Крым.Реалии»)

Дінзе заявила, що новий вирок ще не набув чинності, тому захист має право клопотати перед судом про УДЗ за першим вироком. Суддя Дмитро Михайлов відхилив подальший розгляд клопотання про умовно-дострокове звільнення. Адвокат має намір оскаржити цю судову ухвалу.

Нагадаємо, 5 липня 2018 року підконтрольний московській владі Роздольненський районний суд у Криму засудив українського активіста Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (приблизно 4 тисячі гривень). 19 березня цього року Балух оголосив голодування на знак протесту проти вироку суду про позбавлення його волі на 3 роки й 5 місяців у колонії-поселенні.


14.07.2018 кримського татарина Ісмаїла Рамазанова, якого обвинувачують у пропаганді екстремізму, випустили з СІЗО Сімферополя. Про це з посиланням на «Крымскую солидарность» повідомив сайт телеканалу ATR.

Фото: Facebook Антона Наумлюка

Судове засідання в підконтрольному московській владі суді відбулося 12 липня. Суд не продовжив Рамазанову термін тримання під вартою – його випустили під підписку про невиїзд.

17.07.2018 журналіст Антон Наумлюк повідомив на своїй сторінці у Facebook, що Рамазанов подав до Слідчого Комітету РФ заяву про фальсифікацію своє справи.

«Ісмаїл Рамазанов, обвинувачений за 282 за діалог по інтернет-рації Zello, а також у зберіганні боєприпасів, які, за свідченням усіх самовидців трусу йому підкинув співробітник ФСБ (…), подав до СК заяву про фальсифікацію матеріалів його справи. Мова мовиться за протокол ознайомлення з матеріалами справи. Рамазанов жодного аркуша своєї справи не читав, і вона йому не надавалася, але слідчий Дмитро Косякін у суді стверджував, що особисто три години читав Рамазанову його справу вголос», – написав журналіст.

«Даний протокол сфальсифікований. У цей час я перебував у камері, кримінальну справу 26.06.2018 мені ніхто не пред’являв», – цитує заяву Рамазанова Наумлюк і додає, що той попросив провести процесуальну перевірку та порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації.


Правозахисник Емір-Усеїн Куку, який зараз перебуває в СІЗО в Ростові-на-Дону (РФ), голодує вже 20-й день. Нещодавно він відмовився від ін’єкцій глюкози. Про це, зокрема, йшлося під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, який відбувся 16.07.2018.

Фото з сайту atr.ua

«Стан здоров’я дійсно погіршується. Йому дуже необхідні ін’єкції глюкози. Але лікар говорить, що, якщо він буде це робити, – це порушуватиме голодування. Дуже важливо донести до Емір-Усеїна та до цих так званих лікарів – не тільки у СІЗО, але й у міжрегіональній лікарні для ув’язнених, що ми слідкуємо. Дуже важливо, щоб такі поважні організації, як Amnesty International звернули на це увагу, тому що вони фактично намагаються його вбивати», – наголосила Таміла Ташева, співзасновниця та координаторка ГО «КримSOS».

19.07.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, що того дня Куку припинив голодування, яке тривало 24 дні. За інформацією кореспондента «Радио Свобода» Антона Наумлюка, припинити голодування Куку вмовила його дружина Мер’єм. Раніше адвокат Едем Семедляєв повідомив, що передав Емір-Усеїну Куку численні прохання співвітчизників припинити голодування.


19.07.2018 сайт телеканалу ATR повідомив, посилаючись на «Крымскую солидарность», що до будинку фігуранта «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва прийшли російські силовики, щоби провести «слідчі заходи».

«Стало відомо, що в домі Алієвих зараз проходять слідчі заходи. Близько шести співробітників перебувають у дворі, скільки в домі – невідомо. Біля дому стоїть мікроавтобус. Після арешту Мусліма Алієва в родині залишились жінка й діти», – повідомила «Крымская солидарность».

Фото з сайту atr.ua

Пізніше повідомлено, що Гульсум Алієву, старшу дочку Мусліма Алієва, обвинувачують у «розпалюванні міжнаціонального розбрату та підбурюванні до ненависті й ворожнечі». Співробітники ФСБ РФ склали на дівчину протокол за ст. 282 КК РФ. Це пов’язано з публікацією в групі «Крымской солидарности». У всієї родини вилучили техніку та мобільні телефони.

Повідомлялося також, що Гульсум Алієву увезли до Слідчого Комітету в Алушті, потім відпустили.

Фото: Антон Наумлюк

Гульсум Алієвій 21 рік, вона відома своєю проукраїнською позицією, усіляко підтримує співвітчизників, писала про хатні труси й виїжджала зі своєю матір’ю Наджіє до потерпілих від окупантів кримськотатарських родин.

Нагадаємо, 12 лютого 2016 року після масових трусів і затримань підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя арештував Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва та Емір-Усеїна Куку. Їх обвинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в РФ визнана терористичною й заборонена. 18 квітня затримали Рефата Алімова та Арсена Джеппарова.


19.07.2018 підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя змінив запобіжний захід учаснику «галявини протесту „Стрілецька“» Фазилу Ібраїмову з утримання в СІЗО на домашній арешт. Про це повідомив сайт телеканалу ATR з посиланням на «Крымскую солидарность».

Фазил Ібраїмов (фото: Facebook Маммета Мамбетова)

Нагадаємо, 15 лютого російські силовики затримали учасника «галявини протесту „Стрілецька“» Фазила Ібраїмова – «в порядку ст. 91 Кримінально-процесуального кодексу Росії за підозрою у скоєнні злочину», – повідомили тоді силовики. Пізніше Ібраїмова арештували.

Фазил Ібраїмов відомий боротьбою за легалізацію «галявин протесту» – земель, зайнятих кримськими татарами після повернення до рідного краю. Як повідомлялося, на «галявині протесту „Стрілецька“» розташовані близько 100 будинків, а також мечеть на 2 тисячі людей. Після анексії Криму Російською Федерацією окупаційна влада вирішила будувати на цьому місці новий мікрорайон «Кримська троянда».


РІЗНЕ

На тимчасово окупованій території АР Крим зафіксовано значне зменшення рослинності. Про це 13.07.2018 повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Дані космічної зйомки свідчать про значне погіршення стану унікального рослинного світу Кримського півострова. Недбале ставлення окупаційної влади РФ до унікального природного середовища в північній, центральній та східній частинах Криму може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії ґрунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові.


17.07.2018 в селищі Багеровому Ленінського району вандали пошкодили близько 15 нагробків на місцевому мусульманському цвинтарі. Про це повідомив сайт ATR з посиланням на першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

«Сьогодні на мусульманському кладовищі селища Багерового Ленінського району Криму вандали пошкодили близько 15 нагробків. Про це повідомили місцеві жителі. Вони вже звернулися до поліції й до місцевої влади. Це далеко не перший такий злочин у Криму, і жодного разу винні не були знайдені. Ані до 2014-го, ані після!» – написав Джелял у Facebook.


13.07.2018 в окупованому Криму Лариса Кольченко – мати політв’язня Олександра Кольченка вийшла на одиночний пікет на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якому того дня виповнилося 42 роки. Про це повідомив сайт телеканалу ATR з посиланням на правозахисницю Марію Томак.

«Мама Сашка Кольченка Лариса привітала Олега Сенцова з Днем народження. Одиночним пікетом. У вишиванці. В окупованому Криму», – написала Томак у Facebook.

Фото з Facebook Марії Томак

Нагадаємо, Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали представники російських спецслужб у Криму у травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова й Кольченка до списку політв’язнів.

Сенцова утримують в колонії м. Лабитнангі (Тюменська обл. РФ), Кольченка – у колонії м. Копейська (Челябінська обл. РФ).

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських тюрмах.


У Криму проводять бойові розрахунки зенітно-ракетних комплексів С-400 «Триумф». Про це 16.07.2018 повідомив сайт «Крим.Реалии» з посиланням на прес-службу Чорноморського флоту РФ.

У ході тренування особовий склад ЗРК на техніці здійснив марш до призначеного позиційного району, перевів установки в бойовий стан, після чого розрахунки виконали топоприв’язку та орієнтування засобів зенітного ракетного комплексу на місцевості. Завершальним етапом підготовки зенітників має стати проведення електронних пусків ракет по умовних повітряних цілях.

Фото з сайту atr.ua

Напередодні в Криму провели навчання з використанням ракетних комплексів «Бал» і «Бастион». У Севастопольській бухті російські військові вчилися затримувати підводних диверсантів.

Після анексії Криму в 2014 році РФ проводить регулярні військові навчання на півострові. У Генштабі України дії російських військових називають незаконними.

 Поділитися