MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у липні 2018 року

31.07.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у липні 2018 року

2 липня
СММ зафіксувала пробоїни від куль у вікнах житлових будинків у н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). У квартирі на другому поверсі п’ятиповерхового будинку на вул. Леніна, 86, зафіксовано 3 пробоїни у 2 вікнах, що виходять на південь. За оцінкою СММ, пробоїни утворилися від вогню зі стрілецької зброї, що вівся з південно-західного напрямку. Власниця квартири (70–79 років) повідомила, що приблизно о 19:30 1 липня вона почула звук розбитого скла, а потім побачила пробоїну у своєму вікні. У квартирі на п’ятому поверсі п’ятиповерхового будинку на вул. Центральній, 87, виявлено пробоїну у склі вікна, що виходить на західно-північний захід. Власниця квартири (80–89 років) повідомила, що близько 18:45 1 липня вона почула звук розбитого скла, а згодом побачила пробоїну у своєму вікні.

3 липня
СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. У н. п. Трьохізбенка (підконтрольний урядові, 32 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили близько 150 осіб (чоловіків і жінок віком 45–65 років), які зібралися перед будівлею військово-цивільної адміністрації. Команда СММ поспілкувалася з сімома учасниками зібрання (шістьома чоловіками й однією жінкою 45–65 років), які повідомили, що зібралися для уточнення статусу письмової заявки на відкриття КПВВ біля зазначеного населеного пункту, яку вони направили до військово-цивільної адміністрації десять днів тому, оскільки перетин лінії зіткнення через КПВВ у Станиці Луганській є недешевим і тривалим процесом, що, у свою чергу, не дозволяє людям регулярно відвідувати родичів у непідконтрольних урядові районах.


5 липня
Повідомлення про свіжі пошкодження внаслідок обстрілу з легкого озброєння. На вулиці Слов’янській, розташованій на північно-західній околиці Ясинуватої, місцева жителька (у віці 40–41 років) показала пробоїну в північному вікні її будинку. Команда Місії також бачила невеликі осколки скла і визначала, що пошкодження утворилися нещодавно від обстрілу з легкого озброєння з північно-західного напрямку. Члени патруля СММ бачили невибухлу 12,7-мм запалювальну кулю в клумбі, розташованій на північ від пошкодженого вікна. Жінка розповіла, що ввечері 4 липня, вона разом зі своїми 3 дітьми була вдома, коли в її будинок влучила куля. Місія зафіксувала траншеї на північний захід від Ясинуватої, приблизно за 300 метрів на північ від вищезазначеного будинку.

СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольному пункті в’їзду-виїзду біля мосту в Станиці Луганській. Троє осіб (дві жінки і чоловік у віці 60–69 років) на урядовому блокпості повідомили спостерігачам про те, що їм довелося чекати годину на блокпості, щоб потрапити до підконтрольних урядові районів. Троє інших осіб (жінки у віці 60–69 років) повідомили команді Місії, що їм довелося чекати 4 години, щоб вийти з підконтрольних урядові районів. На блокпості збройних формувань, розташованому на південь від мосту, 10 осіб (3 чоловіків і 7 жінок різного віку), які прямували з підконтрольних урядові районів, порізно повідомили про те, що їм знадобилося 3 години, щоб перетнути обидва блокпости. Спостерігачі зауважили, що перила дерев’яної конструкції над зруйнованою частиною мосту нестійкі, а сама конструкція розхитувалася через велику кількості людей, які перетинали міст.


9 липня
СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. У супроводі офіцерів Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) члени патруля Місії дісталися н. п. Піски (підконтрольний урядові, 11 км на північний захід від Донецька) вперше з серпня 2017 року, а до н. п. Опитне (підконтрольний урядові, 12 км на північний захід від Донецька) і н. п. Водяне (підконтрольний урядові, 15 км на північний захід від Донецька) вперше, починаючи з 2016 року. У Пісках спостерігачі бачили, як двоє військовослужбовці Збройних сил України виходили з будинку. За спостереженнями СММ, у Пісках та Опитному відсутнє енергопостачання. Мешканці цих двох населених пунктів повідомили спостерігачам про те, що енергопостачання немає з початку конфлікту. У Пісках команда Місії зафіксувала металевий знак (1 завширшки) із написом «Червона зона» англійською мовою («Red Zone») червоними літерами.

10 липня
Повідомлення про цивільну особу, яка постраждала внаслідок вибуху предмета в н. п. Златоустівка
(підконтрольний урядові, 66 км на південний захід від Донецька). 3 липня медпрацівники в лікарні в н. п. Маріуполь (підконтрольний урядові, 102 км на південь від Донецька) повідомили про те, що 2 липня до них доправили 14-річного хлопця, який отримав поранення внаслідок вибуху предмета і якому вже зробили операцію. У тій самій лікарні матір хлопця розповіла, що 2 липня її син підібрав предмет у Златоустівці і приніс його додому, що на вул. Центральній. За її словами, предмет вибухнув, коли хлопець тримав його в руках на подвір’ї будинку. 4 липня працівники селищної ради у Златоустівці і місцевої поліції у н. п. Волноваха (підконтрольний урядові, 53 км на південь від Донецька) повідомили СММ про те, що хлопця доправили до зазначеної вище лікарні після того, як він отримав поранення внаслідок вибуху предмета у Златоустівці.

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі н. п. Золоте-4 (Родіна; підконтрольний урядові, 59 км на захід від Луганська). Спостерігачі, яких супроводжували співробітники військово-цивільної адміністрації зі Збройних сил України, бачили свіжу пробоїну на північному схилі даху одноповерхового будинку на вул. Златоустівській, 5-2. За оцінкою, пробоїна утворилася від влучення реактивної гранати з безвідкатної гармати (СПГ-9), випущеної з невстановленого напрямку. Усередині будинку зафіксовано свіжу пробоїну у стелі, а також осколкові пошкодження стіни та підлоги. Власник (віком 40–49 років) будинку розповів про те, що пошкодження утворилися 10 липня, близько 02:00, коли його дружина і син перебували в кімнаті за 1 метр від місця, де згодом утворилися зазначені вище пошкодження підлоги.


11 липня
СММ і надалі спостерігала за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення, яке проживає поблизу лінії зіткнення. У н. п. Золоте-5 (Михайлівка, непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили близько 15 осіб (11 жінок і 4 чоловіків віком 55–70 років), які очікували у черзі, щоб набрати води з пластикового резервуара в центрі населеного пункту. Чоловік (віком 60–70 років) повідомив членам патруля Місії про те, що багато жителів отримують питну воду з загально доступних джерел.


12 липня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

12 липня в лікарні н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) 60-річний чоловік розповів команді СММ про те, що 10 липня він поїхав перевірити свій будинок на вул. Чайковського, 6, у н. п. Красногорівка (підконтрольний урядові, 21 км на захід від Донецька), пошкоджений ще на початку конфлікту. За його словами, близько 09:30, коли він стояв перед будинком, йому в пахову область влучила куля. Він додав, що після надання невідкладної медичної допомоги у лікарні Красногорівки його перевезли до лікарні в Кураховому, де прооперували. Медпрацівники лікарні в Кураховому повідомили, що чоловіка доправили до них 10 липня, близько 12:30, а отримане ним поранення було наслідком влучення кулі.

3 липня медперсонал лікарні у н. п. Костянтинівка (підконтрольний урядові, 60 км на північ від Донецька) повідомив команді СММ про те, що 1 липня до них доправили 16-річного юнака з пораненнями, подібними на спричинені спрацюванням невибухлого снаряда, а 2 липня його перевезли до Харківської обласної дитячої лікарні. 4 липня медпрацівники у Харківській обласній дитячій клінічній лікарні повідомили спостерігачам, що хлопець втратив кисть лівої руки та праве око, а також зазнав осколкових поранень головного мозку. 6 липня його мати (у віці 50 років) розповіла спостерігачам, що ввечері 1 липня вона знайшла сина на підлозі в себе вдома у н. п. Зоря (підконтрольний урядові, 40 км на північний захід від Донецька) і що 5 липня хлопця успішно прооперували у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охмадит» у Києві. 10 липня співробітник поліції у Костянтинівці повідомив команді Місії про те, що 1 липня хлопець зазнав поранень, перебуваючи вдома у матері в Зорі, унаслідок спрацювання в його руках невибухлого снаряду, який він знайшов у лісі біля населеного пункту.


18 липня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення в н. п. Докучаєвськ
(непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). Спостерігачі розмовляли телефоном із жінкою, яка розповіла їм, що ввечері 16 липня вона разом з сином і чоловіком перебувала в себе вдома на вулиці Гірській в Докучаєвську, коли почула звук вибухів і відчула ударну хвилю. За її словами, її син викликав швидку допомогу, яка доправила її до лікарні в Докучаєвську. Медпрацівники лікарні в Докучаєвську повідомили СММ про те, що 16 липня близько 18:00 машина швидкої допомоги привезла жінку (віком 60–69 років) з пораненнями з лівого боку тіла, які були спричинені вибуховою хвилею та уламками. Тієї ж ночі жінку виписали з лікарні. Із міркувань безпеки спостерігачі не змогли відвідати поранену жінку в неї вдома.


19 липня
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах Докучаєвська.
На вул. Ватутіна, 9, зафіксовано отвір від кулі в південно-західному вікні квартири на першому поверсі п’ятиповерхового будинку. Мешканка будинку (70–79 років) повідомила, що в квартирі ніхто не проживає, а вікно зазнало пошкоджень вдень 18 липня
На вул. Центральній, 93 спостерігачі бачили, що на південно-західному вікні квартири на четвертому поверсі п’ятиповерхового будинку немає рам, а вікно зсередини закрито фанерою. Мешканець будинку (30–39 років) повідомив, що в квартирі ніхто не проживає, а вікно зазнало пошкоджень вдень 18 липня.

23 липня
Повідомлення щодо жертв серед цивільного населення.
У лікарні в н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) члени патруля Місії поговорили з 43–річним чоловіком із бинтовими пов’язками на обличчі, голові, грудній клітці та руках. За словами чоловіка, 22 липня він та ще один 44–річний чоловік проходили через подвір’я будинку № 117, розташованого на вулиці Тельмана в н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південь від Донецька), який приблизно рік тому він залишив. Він повідомив, що вони почули клацання, після чого стався вибух, який, на його думку, був викликаний розривом невибухлого боєприпаса. За словами співрозмовника, військовослужбовці Збройних сил України прибули на місце події, надали першу допомогу та відвезли його до лікарні. У лікарні Курахового лікар повідомив СММ, що чоловік отримав поранення від осколків, деякі з яких були вилучені. Лікар також повідомив, що інший чоловік (віком 44 років) зазнав поранення обох ніг та правої ступні і залишив лікарню в той самий день. У поліції в Кураховому підтвердили час та місце інциденту.


24 липня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення
. У лікарні н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) медпрацівники повідомили, що ввечері 23 липня до них доправили 31-річну жінку з легкими осколковими пораненнями правої ноги. За словами медперсоналу, вона зазнала поранень того ж дня, коли перебувала вдома на провулку Комунальному в цьому населеному пункті. У телефонній розмові жінка повідомила, що 23 липня між 19:00 і 19:30 вона була біля свого будинку на провулку Комунальному, коли почула, як поблизу «щось вибухнуло в повітрі» і її поранило осколком. З міркувань безпеки спостерігачі не змогли відвідати цей будинок.

Пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі Докучаєвська. На вул. Жовтневій, 6, у квартирі на першому поверсі житлового будинка виявлено свіжу пробоїну (діаметром 15 см) у вікні, що виходить на західно-південний захід. За оцінкою СММ, пошкодження виникли внаслідок пострілу з озброєння невстановленого типу (ймовірно калібром 30 мм), здійсненого із західно-південного заходу. Мешканка (70–79 років) цієї квартири повідомила, що 20 липня орієнтовно о 19:30 у вікно влучив «великий металевий предмет», коли вони з чоловіком були вдома і вона почула «стрілянину».

 

28 липня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення поблизу н. п. Гранітне
(підконтрольний урядові, 60 км на південь від Донецька): чоловік зазнав поранень від спрацювання невибухлого снаряда, перебуваючи в своєму тракторі. 25 липня медичні працівники військового госпіталю № 5 у Маріуполі повідомили, що ввечері 24 липня до них доправили чоловіка (40–50 років) з пораненнями лівої ступні та лівого ока, а 25 липня його перевели до лікарні в Дніпрі. 27 липня голова сільської ради Гранітного розповів про те, що інцидент стався 25 липня в полі, яке, за наявною інформацією, не було забруднене мінами, приблизно за 5 км на південь від села, і що чоловіка (47 років) поранено металевими уламками трактора та шматками лобового скла. Співрозмовник додав, що відомо про чимало місць поблизу населеного пункту, де є невибухлі боєприпаси, а також звернувся з проханням посприяти проведенню робіт із розмінування.

Місія також уточнювала інформацію про двох мирних жителів, які загинули внаслідок вибуху наземної міни, що стався 25 липня в селищі Мічуріна неподалік від н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька). За місцем проживання однієї з жертв (юнака 17 років), двоє сусідів (жінки 60–70 років) розповіли, що вони проводять підготовку до похорону загиблого юнака. За їхніми словами, інцидент з наземною міною стався 25 липня, коли юнак та дівчина (18 років) йшли поблизу цвинтаря, розташованого неподалік від селища шахти № 6–7. Родичка (30–40 років) юнака повідомила, що інцидент стався, коли юнак і дівчина зайшли в поле, де не було попереджувальних знаків про мінну небезпеку. Троє інших членів родини, які також перебували там, розповіли, що в цьому районі присутні збройні формування, а мінні поля і досі не позначені. Для уточнення інформації команда Місії відвідала лікарню № 2 у Горлівці. Медперсонал лікарні в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) відмовився надати спостерігачам інформацію про жертви серед цивільного населення, про які повідомлялося, без дозволу з боку членів збройних формувань у цьому населеному пункті.


29 липня
Повідомлення про чоловіка, який помер після того, як ручна граната, яку він тримав у руках, вибухнула.
28 липня на вулиці Любові Шевцової у н. п. Ясенівський (непідконтрольний урядові, 46 км на південь від Луганська) спостерігачі поспілкувалися з 25-річною жінкою, яка повідомила, що 25 липня, близько 20:00, 30-річний чоловік у стані сп’яніння сидів на присадибній ділянці її будинку та почав погрожувати ручною гранатою їй та її дітям (хлопчику і дівчинці, віком 3 і 5 років відповідно). За словами співрозмовниці, коли вона разом із дітьми покидала присадибну ділянку, вона почула вибух, а коли повернулася, побачила, що чоловік помер. Команда СММ бачила осколкові пошкодження на зовнішній стіні будинку і на металевому паркані на присадибній ділянці. Біля іншого будинку на вулиці Любові Шевцової мати померлого чоловіка (у віці 60–70 років) і його двоюрідний брат (у віці 30–40 років) повідомили, що загиблий чоловік був залучений до діяльності військового типу.

Пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районін. п. Мала Юр’ївка (непідконтрольний урядові, 34 км на південний захід від Луганська). На головній вулиці населеного пункту спостерігачі бачили одноповерховий будинок, в якому були вибиті два східні вікна і провалився дах, а також декілька фрагментів дерев’яних балок за 3 метри на захід від будинку. За оцінкою СММ, пошкодження виникли в результаті влучення танкового снаряда, однак напрямок вогню встановити не вдалося. 70-річна місцева жителька повідомила, що пошкодження виникли 19 липня і додала, що ніхто не постраждав. Будинок розташований у районі між полігонами поблизу н. п. Бугаївка (непідконтрольний урядові, 37 км на південний захід від Луганська) і н. п. Мирне (непідконтрольний урядові, 28 км на південний захід від Луганська), де команда Місії нещодавно зафіксувала сукупно близько 40 танків

 Поділитися