MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення ООС: обстріли, жертви серед цивільного населення. Липень 2018 року

31.07.2018   
медіа група ХПГ
Ситуація в зоні проведення ООС: обстріли, жертви серед цивільного населення. Липень 2018 року

2 липня
До Сєвєродонецького відділу поліції надійшло повідомлення громадянина про те, що в районі нового моста через р. Сіверський Донець його товариш пішов плавати у річці та через деякий час зник.


2 липня

*У Волноваському районі від вибуху постраждав 14-річний хлопець
*У Костяннтинівці  16-річний хлопець приніс вибухонебезпечний предмет додому і почав розбирати. Внаслідок вибуху боєприпасу у хлопця діагностовано травматичну ампутацію лівої кисті, осколкові поранення грудної клітини та ока.
З початку року на Донеччині через необережне поводження з вибухонебезпечними предметами загинуло 4 людини, серед них одна дитина, ще 14 травмовані, серед них 5 дітей.


3 липня
У Торецьку викрито бойовика, який чергував на блокпості. В період окупації чоловік здійснював контрольно-пропускний режим на блокпості, розташованому поблизу смт Майорське. Після звільнення міста від окупації чоловік покинув бандформування та виїхав до РФ у пошуках кращої долі. Весь цей час чоловік провів на чужині, але нещодавно вирішив повернутися до Торецька.

5 липня
У Костянтинівці бойовик добровільно здався правоохоронцям. Поліцейські встановили, що в період окупації 45-річний чоловік піддався проросійській пропаганді і вступив в ряди бойовиків. Новобранець отримав розподіл на блокпост, де обстежував транспорт і громадян та незаконно обмежував їх проїзд.
Але служба виявилася не така, як обіцяли терористи. Тому вже через недовгий час чоловік покинув ряди бойовиків і майже 4 роки приховував своє минуле. Коли життя в постійному страху набридло, екс-бойовик вирішив повернутися до нормального життя, дізнавшись, що це можливо зробити, добровільно здавшись правоохоронцям.
На даний момент він повністю співпрацює зі слідчими Костянтинівського відділення поліції.
Нагадаємо, згідно ч. 6 ст. 260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України, звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала у складі збройних формувань, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

6 липня
В результаті проведеної спецоперації співробітниками військової контррозвідки СБУ зі складу Об’єднанихсил, викрито та у взаємодії з Нацполіцією затримано учасника НЗФ, мешканця Херсонської області, який у 2014 році приєднався до бойовиків проросійських бандформувань та вступив на службу до штабу «ДНР» у місті Часів Яр, де зі зброєю в руках виконував вказівки своїх ватажків з виявлення та затримання патріотично налаштованих громадян України в Артемівському районі Донецької області.
У липні 2014 року з початком звільнення українських міст від проросійських бандформувань, затриманий залишив службу в «ополченні Новоросії» та повернувся до Херсонщини.
Згодом, з метою уникнення від покарання молодик призвався за мобілізацією до Збройних сил України та в подальшому уклав контракт на проходження військової служби в одній з військових частин, яка залучена до операції Об’єднаних сил.
Оперативники військової контррозвідки викрили та певний час тримали колишнього бойовика під контролем.
06 липня 2018 року матеріали щодо протиправної діяльності вказаної особи передано до Бахмутського відділу поліції ГУ НПУ в Донецькій області з метою відкриття кримінального провадження за ознаками злочину передбаченого ст. 260 Кримінального кодексу України «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань».


7 липня
На блокпосту, що розташований поблизу міста Маріуполя Донецької області, військовий наряд зупинив для огляду приміський рейсовий автобус, який слідував за маршрутом Маріуполь – Мангуш.
При перевірці документів було виявлено, що один з пасажирів автобуса, громадянин С., мешканець села Бердянське Донеччини, має зв’язки з незаконними збройними формуваннями так званої «ДНР».
У результаті вищевказану особу передали працівникам Мангушського відділу поліції Головного управління Національної поліції Донецької області за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого статтею 260 Кримінального кодексу України «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань».

 

10 липня
*У Красногорівці 60-річний чоловік вийшов за двір викинути сміття, коли почув хлопок та біль у нозі. Постраждалий знаходиться у лікарні м. Курахове з вогнепальним пораненням.

*Під обстріл потрапили житлові квартали мешканців Золотого 4. Руйнування зазнали подвір’я розташовані прямо у центрі селища.

11 липня
На Луганщині поліцейські затримали розвідника так званої «народної міліції «ЛНР»
В с. Світличне Попаснянського району бійці батальйону «Луганськ -1», які входять до складу Об’єднаних сил, затримали 25-річного чоловіка при спробі перетину лінії розмежування поза офіційним пунктом в’їзду-виїзду. За даними правоохоронців чоловік перебуває у складі НЗФ «ЛНР».
Протягом двох діб затриманий мінними полями перетинав «сіру зону» для проведення розвідувальної операції на користь та за вказівкою кадрових офіцерів РФ, які керують підрозділом народної міліції НЗФ «ЛНР».
З 2014 року чоловік, проживаючи на тимчасово окупованій території, піддався агітації російсько-окупаційних військ та вступив в ряди так званої «народної міліції» НЗФ «ЛНР».
Затриманий виконував обов’язки розвідника. Дізнаючись позиції ЗСУ, наносив їх на карту. Ніс службу в м. Луганськ, м. Кадіївка (раніше Стаханів) та м. Голубівка (раніше Кіровськ).
Нещодавно чоловік отримав вказівку таємно перейти на територію України та провести розвідку з отримання інформації про розташування позицій та підрозділів ЗСУ. Під час спроби перетнути лінію розмежування чоловік й був затриманий бійцями БПСПОП «Луганськ-1», які цілодобово несуть службу на передових позиціях.

15 липня
Внаслідок вибуху невідомого предмету постраждали двоє жителів Краматорська. 


19 липня
На КПВВ «Станиця Луганська» помер чоловік 1939 року народження, який прямував до контрольованої Урядом України території.
Під час перевірки документів на КПВВ чоловіку стало зле. Смерть настала миттєво. 

 

22 липня

*У Мар’їнці у дворі власного будинку по вул.Тельмана на розтяжці підірвалися Чернишов Дмитро і Санжаревський Роман
*У Маріуполі місцевий мешканець травмувався під час виконання сільськогосподарських робіт. Чоловік натрапив колесом трактору на вибуховий предмет.
 

24 липня
Під час виконання польових робіт поблизу Гранітного на вибуховому пристрої підірвався трактор. 47-річний водій отримав осколкове пораненнями ноги 


27 липня
Рано вранці вул. Піонерська в с. Катеринівка потрапила під обстріл. Снаряди розірвалися на території присадибних ділянок місцевих жителів. В результаті обстрілу по всій вулиці були перебиті лінії електропередач.

 

 Поділитися