MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (29.07.–03.08.2018)

03.08.2018   
ХПГ-інформ
Стан кримських політв’язнів, яких утримують на півострові та на території РФ, «справа Веджіє Кашка», «галявина протесту „Стрілецька“» і спроба самоспалення активіста, звільнення Олександра Костенка, санкції ЄС проти будівників Керченського мосту, інше.

Стан кримських політв’язнів, яких утримують на півострові та на території РФ, «справа Веджіє Кашка», «галявина протесту „Стрілецька“» і спроба самоспалення активіста, звільнення Олександра Костенка, санкції ЄС проти будівників Керченського мосту, інше.


В колонію в місті Салаваті (Башкортостан, РФ) до засудженого у «справі Хізб ут-Тахрір» кримського татарина Руслана Зейтуллаєва приїжджала знімальна група каналу «Россия 24». Про це 29.07.2018 повідомив адвокат Еміль Курбедінов у Facebook.

«До Руслана Зейтуллаєва в колонію суворого режиму навідався канал „Россия 24“. Намагалися зняти репортаж – як на русі хороше жити іноземним політзекам у колоніях. Руслан розповів. Репортаж не вийшов на екрани», – написав Курбедінов.

Руслан Зейтуллаєв (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

Нагадаємо, 27 липня 2017 року Верховний суд РФ у Москві засудив Зейтуллаєва до 15 років позбавлення волі за обвинуваченням у створенні осередку забороненої на території РФ організації «Хізб ут-Тахрір».

Повідомлялося також, що Руслан Зейтуллаєв відмовився дати свідчення проти затриманого у травні цього року Енвера Сейтосманова, якого також обвинувачують в участі у «Хізб ут-Тахрір».


Політв’язню Олександру Кольченку, якого утримують у РФ у колонії Челябінська, надали тривале побачення (з 27 по 30 липня) з матір’ю Ларисою Кольченко. Про це 30.07.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии».

Олександр Кольченко (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

За словами Лариси Кольченко, це перше її побачення з сином за дев’ять місяців. Вона привезла необхідні Олександрові після голодування продукти.

Кольченко оголосив про голодування на підтримку Олега Сенцова 31 травня. Як повідомив адвокат Андрій Лепехін, Кольченко припинив голодування 7 червня.

Після триденного побачення з сином у колонії Лариса Кольченко розповіла, що син «має недобрий вигляд», проте почав набирати вагу після припинення голодування, – передав 31.07.2018 сайт «Радіо Свобода».

«Він дуже худий, блідий. Мене це хвилює. Намагалася його якось підгодувати за ці три дні. Буду сподіватися, що йому стане краще. Він почав набирати вагу», – розповіла мати політв’язня.

Лариса Кольченко (фото: Сергій Нужненко, RFE/RL)

За її словами, негативного ставлення з боку засуджених до її сина немає, але з боку адміністрації «іноді бувають різні інциденти», однак «фізичне насильство до нього не застосовується».

Нагадаємо, Сенцова й Кольченка затримали в Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терористичних актів на півострові. У жовтні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – до 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова й Кольченка політв’язнями.


31.07.2018 співробітники ФСБ РФ заявили, що громадянин України нібито намагався ввезти боєприпаси на територію Криму. Про це повідомив сайт телеканалу ATR, посилаючись на російське видання «РИА Новости», яке в свою чергу посилається на «Погрануправление ФСБ в Крыму».

За даними російських спецслужб, житель Мелітополя пішки проходив через пункт пропуску «Джанкой».

«При собі він мав 11 набоїв калібру 5,56 міліметрів до американського карабіну Weatherby. Набої вилучили та відправили на експертизу», – мовиться в повідомленні.

Про затримання чоловіка на той час нічого не було відомо, – передав ATR.

Видання «Тиждень.ua» того дня повідомило, посилаючись на російські ЗМІ, що на пункті пропуску «Джанкой» українця затримали.


Український активіст Володимир Балух не припиняє голодування, його стан залишається тяжким. Про це повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, – передав 31.07.2018 сайт «Крым.Реалии».

«Його стан не покращився. Він продовжує бути тяжким. Він, як сам каже, „перебуває в колії“, в яку зайшов спочатку», – сказав Чийгоз.

Раніше заступник голови Меджлісу розповів, що Балух весь час отримує листи підтримки з різних країн світу.

Володимир Булух (фото: Олександра Сурган, RFE/RL)

Нагадаємо, 5 липня 2018 року підконтрольний московській владі Роздольненський районний суд у Криму засудив українського активіста Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (приблизно 4 тисячі гривень). 19 березня цього року Балух оголосив голодування на знак протесту проти вироку суду про позбавлення його волі на 3 роки й 5 місяців у колонії-поселенні.


Геннадій Лимешко, засуджений 10 травня цього року підконтрольним московській владі Судакським міським судом до 8 років позбавлення волі, стоїть у списку політв’язнів омбудсмена. Про це повідомила його дружина Ірина Лимешко у Facebook.

«Після розголосу в соцмережах справа чоловіка набрала обертів! // Вперше зателефонували з Секретаріату Уповноваженого з прав людини від пані Денісової та сказали, що Гена числиться в їхньому списку, як політв’язень. Але в їхньому. // Дзвонили з прокуратури АР Крим з дислокацією у м. Києві, що ведуть цю справу. // А також писали журналісти , щоб взяти інтерв’ю та висвітлити тему політв’язнів. // Щодо списків СБУ, Геращенко, Мінюсту та МЗС, поки що невідомо», – написала Ірина Лимешко.

Геннадій Лимешко в суді, 24.07.2018 (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

Нагадаємо, 24 липня цього року підконтрольний московській владі Верховний суд Криму залишив без змін вирок «українському диверсантові» Геннадію Лимешку. Лимешка затримали в серпні 2017 року співробітники ФСБ РФ як «агента СБУ», звинувативши в підготовці диверсій на півострові. 10 травня 2018 року Судакський міський суд визнав Лимешка винним у «незаконному придбанні, зберіганні й носінні вибухових речовин» і засудив до 8 років позбавлення волі. Як розповіла дружина Геннадія Ірина, її чоловіка двічі після затримання піддавали тортурам, в результаті чого Лимешко відмовився від адвоката й пішов на угоду зі слідством.

Кадр із відео ФСБ: Лимешко після затримання, 15.08.2017.
На обличчі можна бачити сліди побиття


Фігурант ялтинської справи Хізб ут-Тахрір політв’язень Емір-Усеїн Куку, який голодував більше 20 днів у СІЗО в Ростові-на-Дону (РФ), має проблеми із самопочуттям. Про це 01.08.2018 написав журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

«Фігурант справи „ялтинської групи“ Хізб ут-Тахрір Емір-Усеїн виходить із голодування за допомогою соків і дитячого харчування, сьогодні вперше за два тижні реабілітації поїв обід із м’ясом. Болів поменшало, залишаються проблеми з підшлунковою та нирками. Куку голодував на підтримку Олега Сенцова, який голодує, вимагаючи звільнення політв’язнів у Росії», – повідомив Наумлюк.

Емір-Усеїн Куку (фото: «Крымская солидарность»)

Нагадаємо, 12 лютого 2016 року після масових трусів і затримань підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя арештував Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва та Емір-Усеїна Куку. 18 квітня затримали Рефата Алімова та Арсена Джеппарова. Усіх обвинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в РФ визнана терористичною й заборонена.


Російський адвокат Микола Полозов відвідав Слідчий комітет Росії в Сімферополі, де ознайомився з матеріалами дослідчої перевірки у «справі Веджіє Кашка». Про це 02.08.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии».

«Мені вдалося частково ознайомитися з матеріалами дослідчої перевірки – 200-сторінковий том, де містяться обставини затримання Веджіє Кашка аж до прізвищ співробітників „Центра Е“, ФСБ та Росгвардії. Однак у Слідкомі з мене взяли підписку про нерозголошення особових даних цих співробітників. Крім того, там є судово-медична експертиза, яка проводилася з тілом Веджіє Кашка. Я не медик, але думаю, що в перспективі ми однозначно будемо замовляти альтернативну судмедекспертизу», – розповів адвокат.

Напередодні підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя не задовольнив скаргу Полозова на бездіяльність слідчої Надії Балашової у «справі Веджіє Кашка». У суді з’ясувалося, що захист все ж таки має можливість ознайомитися з матеріалами дослідчої перевірки.

Веджіє Кашка (фото з сайту «15 минут», тепер – atr.ua)

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримали кримських татар Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекіра Дегерменджі. Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини на ім’я Юсуф Айтан. Проте, як повідомляли ЗМІ, вони лише намагалися допомогти родині Веджіє Кашка, ветерану кримськотатарського національного руху, повернути вкрадені цим чоловіком гроші. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу. У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме згаданого громадянина Туреччини, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.

Повідомлялося також, що у фігурантів цієї справи серйозні проблеми зі здоров’ям: у Дегерменджи – хронічна астма, Чапух у СІЗО переніс мікроінсульт.

Микола Полозов (фото: «Крым.Реалии»)

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що на прохання рідних Веджіє Кашка розпочав незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі жінки. «Я впевнений, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного й непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання. // Однак за її загибель ніхто відповідальності так і не поніс, ще й більше, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування», – написав адвокат у Facebook.


Кримські татари, учасники «галявини протесту „Стрілецька“» протестують проти розкидання їхніх будинків у Сімферополі. 02.08.2018 на вулицю Стрілецьку від самого ранку приїхали близько сорока робітників, щоби обгородити територію та розкидати будинки кримських татар. Про це повідомив сайт телеканалу ATR, посилаючись на першого заступника голови Меджлісу кримських татар Нарімана Джеляла.

Фото з сайту «Крым.Реалии»

«Зранку туди приїхала поліція й техніка, а також близько 40 „робітників“. Пізніше підтягнулися ще два десятки чоловіків із заступами. Людей, які не перший рік обстоюють своє право на землю, оточили. Декому стає зле. На місці вже засвітилися козачки. Люди впевнені, що проти них вживатимуть якихось заходів», – повідомив Джелял.

Фото: Facebook Нарімана Джеляла

03.08.2018 учасник «галявини протесту „Стрілецька“» Ватан Карабашев намагався скоїти акт самоспалення біля будівлі міської адміністрації Сімферополя, – повідомив сайт телеканалу ATR із посиланням на громадське об’єднання «Крымская солидарность».

Чоловік облив себе горючою рідиною й підпалив. Активістам, що були поруч, вдалося врятувати чоловіка: вони погасили вогонь і викликали «швидку». Кримського татарина госпіталізували до опікового відділення міської лікарні № 6.

Фото з сайту «Крым.Реалии»

Мати Ватана Карабашева Муміне Мурзата є учасницею «галявини протесту» з 2006 року: на місці, де забудовці з компанії «Акура» хочуть зводити новий мікрорайон, у неї закладений капітальний фундамент, який був зруйнований будівельниками. Через це її син і намагався скоїти самоспалення, бо питання не вирішувалося попри звернення до різних інстанцій.

Також кілька кримських татар оголосили голодування на знак протесту до тих пір, поки не вирішиться питання про незаконне розкидання кримськотатарських будинків.

Як повідомлялося раніше, на «галявині протесту „Стрілецька“» розташовані близько 100 будинків, а також мечеть на 2 тисячі людей. Після анексії Криму Російською Федерацією окупаційна влада вирішила будувати на цьому місці новий мікрорайон «Кримська троянда».


Активіст Майдану кримчанин Олександр Костенко, засуджений у травні 2015 року підконтрольним московській владі Київським районним судом Сімферополя до чотирьох років і двох місяців позбавлення волі, 03.08.2018 вийшов на свободу. Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

Костенка обвинувачували в заподіянні шкоди здоров’ю бійцю спецпідрозділу «Беркут». Сьогодні об 11-й годині ранку Костенка звільнили з Кірово-Чепецької колонії № 5.

Фото TASS (з сайту «Радіо Свобода»)

«Держобвинувачем у процесі виступала Наталія Поклонська. За версією слідства, Костенко кинув камінь у співробітника кримського підрозділу «Беркуту» Віталія Полієнка 18 лютого 2014 року під час Майдану та зіткнень у Маріїнському парку в Києві. Крім того, слідство стверджувало, що вдома в Костенка була знайдена цівка від нарізної зброї. Провину Костенко не визнав, заявляв про катування в СІЗО. // Під час затримання співробітник ФСБ зламав Костенку руку. Співробітник досі працює в органах, під час трусу й затримання Ісмаїла Рамазанова, якого обвинувачують у розповсюдженні екстремістських висловлювань по інтернет-рації Zello, той самий співробітник підкинув йому пакет із набоями 9 калібру», – написав Наумлюк.


РІЗНЕ

Шість компаній, що будували Керченський міст, потрапили під санкції Євросоюзу. Рішення про занесення їх до санкційних списків опублікували 31.07.2018 в офіційному журналі ЄС. Про це повідомляють ЗМІ, зокрема, BBC Україна.

У списку опинилися три компанії, що їх контролює Аркадій Ротенберґ – бізнесмен із найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна: «Мостотрест», «Стройгазмонтаж» і «Стройгазмонтаж–Мост». Також у списку – керченський суднобудівний завод «Залив», інститут «Гипростроймост – Санкт-Петербург», який розробив проект мосту, Компанія ВАД – підрядник траси «Таврида», що з’єднує міст із півостровом.

На ці компанії поширюватимуться санкції ЄС, розроблені 2014 року. Із документів ЄС випливає, що тепер усі активи, зокрема, фінансові, які належать або управляються підсанкційними компаніями, заморожені відсьогодні. Компанії не зможуть отримати від європейських компаній фінансування прямо або опосередковано. Будуть обмежені подальші фінансові операції цих фірм. Крім того, вводиться заборона на роботу з ними для підприємств, зареєстрованих в Євросоюзі.

Керченський міст у акваторії протоки (фото: Павло Ребров, Reuters)

В інформаційному центрі «Крымский мост» повідомили, що введення санкцій з боку ЄС «жодним чином не відіб’ється на реалізації проекту».

Будівництво мосту до Криму дозволило кільком компаніям з нового списку ЄС раніше увійти й до іншого списку – найбільших держпідрядників.

Керченський міст з’єднує Росію з анексованим півостровом. Рух по ньому відкрили 16 травня. За день до відкриття першим по мосту проїхав президент РФ В. Путін.

Із документів ЄС випливає, що роботи з будівництва Керченського мосту розглядаються як «дії, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України».


Екологічний стан окупованого РФ Криму – катастрофічний. Про це 02.08.2018 в інтерв’ю журналу «Крим Інформ» повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак, – передає «Укрінформ».

«Можна констатувати, що він (екологічний стан – ред.) катастрофічний. Наші знімки із супутників показують, що фактично на сьогодні 70 % зеленого покрову степового Криму або повністю зникло, або не відповідає тому стану, який був у 2013 році. Ми порівнюємо знімки, які були раніше і які є зараз, і бачимо, що Крим почав повертатися до стану, коли його освоєння Україною ще не почалося. Тобто до стану 50-х років минулого століття», – зазначив Гримчак.

За його словами, йдеться не лише про посівні площі. Зникають або перебувають на межі зникнення лісосмуги, плодові сади, виноградники – тобто ті насадження, відновлення яких потребує значного часу. Але головна проблема – це різке погіршення якості ґрунтів. Шаленими темпами відбувається мінералізація плодючих шарів. Причина – брак води на півострові.

Заступник міністра повідомив, що «після того, як вода Північнокримського каналу перестала поступати до півострова, різко – буквально на порядок – скоротилися площі зрошувальних земель. Водночас окупаційна влада різко збільшила використання артезіанської води зі свердловин. Але справа у тому, що на більш глибоких пластах залягають солончаки. Свого часу – після побудови каналу, – аби зробити солоні кримські ґрунти родючими, їх кілька років поспіль промивали дніпровською водою. Солі змивалися з верхніх шарів ґрунту та осідали у нижніх. Зараз же через надмірне використання артезіанської води відбувається зворотній процес. Свердловини використовували і раніше, до окупації, але дуже обережно, зберігаючи баланс, адже вода з цих свердловин йде вже мінералізована. Нині баланс порушений».

 Поділитися