MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 186 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 23.07.2018 – 27.07.2018

03.09.2018   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 9 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатської робочої групи та проведенням парламентських слухань. З 23.07.2018 формально почала роботу нова сесія Верховної Ради України VIII скликання, відповідно нумерація проектів починається з 9000.

Надійшло 9 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням депутатської робочої групи та проведенням парламентських слухань.

З 23.07.2018 формально почала роботу нова сесія Верховної Ради України VIII скликання, відповідно нумерація проектів починається з 9000.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 9002 від 23.07.2018 (Міщенко С. Г.) про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо недопущення зменшення розміру пенсії за вислугу років для військовослужбовців).

Пропонується частину другу статті 13 «Розміри пенсій за вислугу років» Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» доповнити реченням такого змісту: «У разі якщо на момент призначення пенсії за вислугу років законом був встановлений більший максимальний розмір пенсії за вислугу років, перерахунок пенсії здійснюється з урахуванням більшого показника». Як зазначається у пояснювальній записці, проект розроблено з метою недопущення зменшення пенсії за вислугу років для військовослужбовців, розмір якої обчислений відповідно до того законодавства, що діяло на момент призначення.

 

Охорона здоров’я

 

Проект Постанови 9001 від 23.07.2018 (Каплін С. М.) про проведення аудиту ефективності медичної реформи в Україні для населення.

У проекті постанови пропонується звернутись до Кабінету Міністрів України: щодо проведення аудиту ефективності медичної реформи в Україні для населення; невідкладно прийняти нормативно-правові акти щодо збільшення розміру посадових окладів медичним працівникам шляхом підвищення тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки, за якою формуються схеми посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, та розглянути можливість встановлення з 2019 року надбавки за престижність праці у граничному розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) медичним працівникам закладів охорони здоров’я незалежно від їх підпорядкування; невідкладно внести в установленому порядку до Верховної Ради України подання щодо кандидатури на посаду Міністра охорони здоров’я України.

Не обговорюючи ці пропозиції по суті, маємо в черговий раз звернути увагу на некоректність практики «ручного управління» урядом через різного роду вказівки і доручення.

Проект 8625-1 від 26.07.2018 (Макар’ян Д. Б.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій).

Альтернативний проекту 8625 від 18.07.2018 (Унгурян П. Я.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав дітей при використанні допоміжних репродуктивних технологій). Використано також деякі ідеї проекту 8629 від 19.07.2018 (Луценко І. С.) про допоміжні репродуктивні технології (обидва див. Бюлетень № 185). Як і в основному проекті, в альтернативному проекті пропонується викласти в новій редакції статтю 48 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та внести зміни до примітки 1 статті 149 Кримінального кодексу України. Статтю 48 пропонується назвати «Застосування допоміжних репродуктивних технологій», а ключову пропозицію основного проекту викласти так: «Право на застосування допоміжних репродуктивних технологій мають громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні та іноземці, які тимчасово перебувають в Україні в порядку, передбаченому законодавством». Цю ж статтю пропонується доповнити двома новими частинами: «Методикою сурогатного (замінного) материнства можуть скористатись лише подружжя (чоловік та жінка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі» та «Застосування допоміжних репродуктивних технологій за методикою сурогатного (замінного) материнства здійснюється за умови наявності письмової згоди членів подружжя (чоловіка та жінки), а також жінки (сурогатної (замінної) матері), в організм якої переноситься ембріон, зачатий подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, та її чоловіка (якщо сурогатна (замінна) матір перебуває у зареєстрованому шлюбі)». Інші відмінності між двома проектами мають суто редакційний характер.

Альтернативний проект видається значно зваженішим, ніж основний, але в усьому іншому він, як видається, помітно поступається проекту 8629.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 8601-1 від 26.07.2018 (Мусій О. С.) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо визначення та оподаткування електронних сигарет.

Альтернативний проекту 8601 від 13.07.2018 (Немировський А. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо визначення та оподаткування окремих видів тютюнових виробів (див. Бюлетень № 184).

Альтернативний проект загалом повторює, з невеликими доповненнями основний проект, але тільки в тій частині, яка стосується електронних сигарет. Серед новел проекту можна назвати наступні. Електронні сигарети або заправні контейнери можуть бути реалізовані на території України лише за виконання наступних вимог: рідини, які містять нікотин, постачалися на ринок тільки в спеціальних заправних контейнерах, які не перевищують обсяг 10 мл, в одноразових електронних сигаретах або в окремих картриджах для використання, які мають обсяг не більше 2 мл; електронні сигарети доставляють дози нікотину на послідовних рівнях при умовах експлуатації визначених в листівці до них; електронні сигарети і заправні контейнери захищені від дітей і від злому, захищені від поломки і витоку і мають механізм, який забезпечує заправку без витоку. Упаковки електронних сигарет і заправні контейнери мають містити листівку з наступною інформацією: інструкція щодо користування та зберігання продукту, в тому числі посилання, що продукт не рекомендується для використання молодими людьми та особам, які не курять. Також пропонується запровадити фінансові санкції за: роздрібної реалізації електронних сигарет та заправних контейнерів без медичних попереджень, – від п’яти тисяч гривень до десяти тисяч гривень; імпорту, оптової реалізації на території України електронних сигарет та заправних контейнерів без медичних попереджень, – від п’яти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень; виробництва та введення в обіг на території України електронних сигарет та заправних контейнерів без медичних попереджень, – від десяти тисяч гривень до двадцяти тисяч гривень; ненадання у визначений законом термін виробником або імпортером електронних сигарет та заправних контейнерів органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, інформації щодо зазначених виробів, які призначені для реалізації на митній території України, по кожній торговій марці і типу, відповідно до вимог чинного законодавства, – від десяти тисяч гривень до двадцяти тисяч гривень; виробництва, імпорту та введення в обіг на території України електронних сигарет або заправних контейнерів з порушенням вимог статті 10-1 цього Закону, – від десяти тисяч гривень до двадцяти тисяч гривень.

Проект потребує уваги та належної оцінки спеціалістів.

Проект 9004 від 24.07.2018 (Шинькович А. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо продовження дії знижених ставок акцизного податку на вживані транспортні засоби.

Пропонується внести зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо продовження дії знижених ставок акцизного збору на транспортні засоби, що були у використанні до 31 грудня 2021 року. Крім того, пропонується передбачити положення, за яким такі ставки не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони вироблені до 1 січня 2013 року.

 

 Поділитися