MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Екстраординарні порушення прав людини в ході збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 рр. та Міжнародний кримінальний суд (ПРЕС-АНОНС)Правозахисники оприлюднили попередні результати дослідження про порушення прав цивільного населення, постраждалого від війни на Сході України, та проблеми його захисту (ПРЕС-РЕЛІЗ)Втрати цивільного населення внаслідок воєнного конфлікту на Сході України (2014–2018 рр.)Прес-конференція «Масштаби порушень прав цивільного населення, постраждалого від війни на Сході України, та проблеми його захисту» (ПРЕС-АНОНС)Чинне законодавство не захищає цивільних, які у полоні отримали інвалідність, а також тих, хто через війну зазнав фізичних та моральних травм (ПРЕС-РЕЛІЗ)Захист прав цивільного населення у зоні АТО: необхідність формування державної політики щодо громадян, які отримали поранення та інвалідність (ПРЕС-РЕЛІЗ)Прес-конференція "Захист прав цивільного населення у зоні АТО"Прес-конференція «Захист прав цивільного населення у зоні АТО: необхідність формування державної політики щодо громадян, які отримали поранення та інвалідність» (АНОНС)

«Екстраординарні порушення прав людини в ході збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 рр. та Міжнародний кримінальний суд» (ПРЕС-РЕЛІЗ)

19.09.2018   
Київ, 19 вересня 2018 року, ІА «Главком».

Київ, 19 вересня 2018 року
ІА «Главком»

У рамках проекту, підтриманого ПРООН, була узагальнена інформація, яка стосується скоєння насильницьких злочинів під час воєнного конфлікту на сході України в 2014–2018 рр., що спричинили смерті та каліцтва цивільних та військовополонених, катування та жорстоке поводження з військовополоненими та заручниками, незаконне позбавлення свободи, незаконне утримання під вартою, руйнування житла та об’єктів інфраструктури. Узагальнення проводилось шляхом обробки інформації, що вміщена в бази даних, створені ГО «Мирний берег» та ХПГ. На основі узагальненої інформації підготовлене подання до Міжнародного кримінального суду (МКС), в якому наведені узагальнені дані щодо жертв порушень прав людини і детальним описом декількох прикладів по кожному виду порушення. Також підготовлені українською та англійською мовами дві доповіді щодо: позасудових страт, катувань та незаконного позбавлення волі; втрат цивільного населення та руйнувань житла й інфраструктури та проводяться дії з метою інформування міжнародної спільноти й українського суспільства та зміни ситуації на краще. Проект закінчується, але ми будемо й далі збирати та узагальнювати інформацію та проводити адвокаційні кампанії.

У поданні до МКС обґрунтовується можливість кваліфікації досліджуваних порушень прав людини як злочинів проти людяності та/або воєнних злочинів за статтями 7 та 8 Римського статуту МКС. Йдеться про такі злочини:

1. Вбивства (позасудові страти, катування, що призвели до смерті, убивства цивільних осіб у ході нападів – із стрілецької зброї, на блокпостах тощо);

2. Напади на незахищені цивільні об’єкти, що не є воєнними цілями;

3. Завдання смерті та каліцтва цивільному населення внаслідок атак на цивільні об’єкти;

4. Застосування методів ведення війни, які є невибірковими за своєю суттю (обстріли, вибухи, міни, розтяжки та інші);

5. Використання присутності цивільних осіб або інших охоронюваних осіб як «живих щитів»;

6. Катування та жорстоке поводження;

7. Ув’язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи;

8. Сексуально та гендерно обумовлене насильство;

9. Посягання на людську гідність.

Нами задокументовано та досліджено 108 випадків вбивств, у т. ч. 50 цивільних та 68 військовослужбовців, 90 вбивств – на окупованій, 18 – на підконтрольній території. З них 78 випадків – позасудові страти, 6 – поодинокі вбивства (снайпери, на блок-постах тощо), 24 – закатовані до смерті (13 військовослужбовців та 11 цивільних осіб).

Від обстрілів, вибухів на мінах, розтяжках та інших вибухонебезпечних предметах було знайдено та введено в базу даних ХПГ персональні дані щодо 3 187 загиблих та 5 390 поранених цивільних осіб, встановлено 19 586 випадків знищення або псування будівель та об’єктів інфраструктури, у т. ч. 18 154 житлових будинків. Загалом моніторинг ХПГ показує, що загинуло щонайменше 3 500 та було поранено 7 000 цивільних осіб, постраждало близько 40 тис. житлових будинків та 10 тис. об’єктів інфраструктури, в тому числі в Донецькій області більше 26,2 тис. житлових будинків та 7,4 тис. об’єктів інфраструктури.

Постраждали 160 медичних установ, 130 з них частково або повністю припинили роботу.

Нами зафіксовані випадки захоплень і атак на 58 навчальних закладів у 20 містах Донецької області та 21 навчальний заклад у 14 містах Луганської області – як незаконними збройними формуваннями, так і військовими частинами Збройних сил України.

Внаслідок воєнний дій істотно постраждали культові споруди. На початок січня 2015 р. в Донецькій області постраждало 62 православних храмів, в Луганській – 10. 10 храмів знищені дощенту. Пошкодження отримали також греко-католицький і протестантські храми, а також одна мусульманська мечеть.

В поданні показане, що присутність військових у межах населених пунктів, розміщення зброї в житлових масивах та ведення вогню фактично означає використання цивільних осіб як «живого щита», що і є однією з причин загибелі та поранень людей і знищення та пошкодження їхнього майна. Це стосується й незаконних збройних формувань в ОРДЛО, і Збройних сил України. Тому необхідно розглядати як пріоритет безпеку місцевого населення при розміщенні військовослужбовців ЗСУ на території населених пунктів та заборонити військовим підрозділам відкривати вогонь з їх території.

Масовий характер мали незаконне позбавлення волі, катування та жорстоке поводження. ХПГ досліджено 246 особистих історій людей, які перебували у полоні, та зафіксовано 146 незаконних місць несвободи, 139 з яких створені на окупованій частині Донбасу за підтримки РФ. За інформацією, яка міститься у базі даних «Мирного берегу», через незаконні місця несвободи на окупованій території пройшло щонайменше 5,5 тис. в’язнів, серед них 1 286 жертв незаконних затримань, 1 024 викрадених, 541 військових, затриманих під час бойових дій та інші. Умови утримання в цих місцях несвободи можна прирівняти до катування та жорстокого поводження. Крім того, за нашими оцінками, щонайменше 80 % військових та половина цивільних були піддані прямим катуванням. В поданні представлені способи фізичних катувань, жорстокого поводження, психологічного впливу та приниження, які застосовувалися.

Задокументовано низку випадків сексуально та гендерно обумовленого насильства і на окупованій, і на підконтрольній території. Розповсюджене вздовж лінії розмежування примушення жінок до сексу в обмін на продукти харчування має ознаки сексуального насильства. Зокрема, з цим може бути пов’язаний такий феномен, як зростання народжуваності у 2016 р. майже вдвічі в порівнянні з 2015 р. в окремих місцевостях вздовж лінії розмежування, коли народили майже всі жінки, які стояли на обліку з безпліддя, навіть ті, яким уже за 40.

Як випадки воєнного злочину «посягання на людську гідність» розглядаються марші полонених, що супроводжувалися насильством та образами з боку натовпу; утримання у приміщеннях з неналежними умовами (відсутність належних умов та місця для сну, прийому їжі, відсутність туалету та інше); примушування до оголення або перевдягання чоловіків у жіночій одяг; різного роду тяжкі роботи; примушування до спостерігання за катуваннями або зґвалтуваннями інших осіб; примушування до незаконних дій з державними символами та знаками військової приналежності, такі як спалювання, з’їдання або інші дії, примушування до збирання тіл мертвих людей (цивільних, військових) та їх розчленування. В усіх випадках примушування дії, що зафіксовані нами, здійснювалися під загрозою застосування зброї або фізичного насильства.

В Україні відсутня єдина державна політика щодо обліку цивільного населення, постраждалого під час збройного конфлікту. Державний облік цивільних осіб, постраждалих від війни, не здійснюється взагалі. Цивільні жертви збройного конфлікту не отримують компенсації. Необхідно розробити нормативно-правовий акт щодо формування національного реєстру фізичних осіб, які постраждали внаслідок збройного конфлікту (загинули, отримали поранення, зникли безвісти), а також розробити законопроект про компенсації шкоди, завданої цивільним жертвам збройного конфлікту. Вочевидь необхідно розробити та прийняти програму відновлення зруйнованого або пошкодженого при проведенні воєнних дій житла та об’єктів інфраструктури.

Контактна особа: Євген Захаров, 050 402 4064, [email protected]

Прес-конференція відбулась в рамках проекту «Підготовка подання до Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних під час воєнного конфлікту на сході України» за підтримки Програми розвитку ООН в межах діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

 

 Поділитися