MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Публічне звернення щодо наявності політичних мотивів кримінальних проваджень НАБУ, нібито пов’язаних з Георгієм Логвинським

24.10.2018   
Розслідування НАБУ супроводжуються «вкиданням» у публічний простір даних негласних слідчих розшукових дій.

Заступнику Генерального прокурора України – Керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому Н. І.

Директору Національного антикорупційного бюро України Ситнику А. С.

Копія:

Генеральному Прокурору України Луценку Ю. В.

Дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні

 

Шановні панове!

 

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу та сподівання на співпрацю в рамках забезпечення дотримання прав людини та інтересів України.

Правозахисними організаціями Харківською правозахисною групою та Українською Гельсінською спілкою з прав людини було проведено юридичний аналіз щодо ситуації, пов’язаної з мирним урегулюванням між Українською державою та ТОВ «Золотий Мандарин Ойл», затвердженим рішенням Європейського суду з прав людини, а також низки судових документів, матеріалів судових справ. Кримінальне провадження № 52017000000000361 розслідується за фактом виконання державою в 2016 році рішення Європейського суду з прав людини про дружнє врегулювання між ТОВ «Золотий Мандарин Ойл» та державою. Предметом розслідування в кримінальному провадженні № 52016000000000436 взагалі є факти позовів комерційними компаніями до судів щодо звернення стягнення на предмет застави. Ці факти говорять про те, що НАБУ шукає злочини в комерційних суперечках господарюючих суб’єктів і в діяльності їхніх адвокатів, які здійснюють представництво інтересів в судах. У цих суперечках беруть участь, зокрема, адвокати, які здійснюють системний правовий захист осіб та організацій за зверненнями єврейської громади та Меджлісу кримськотатарського народу, спільно з Георгієм Логвинським.

Розслідування НАБУ супроводжуються пропагандистською кампанією, «вкиданням» в публічний простір даних негласних слідчих розшукових дій, що є грубим порушенням українського законодавства та міжнародних стандартів прав людини.

Наведемо приклад щодо провадження № 52017000000000361. З початку листопада 2017 року почалася кампанія в Інтернеті, в якій відзначилися численні українські сайти і яку підхопили російські інтернет-ресурси. З посиланнями на джерела в НАБУ стверджувалося, що детективи НАБУ готувалися вручати підозру першому заступнику міністра юстиції Наталії Севостьяновій, причому точнісінько в той день, коли вона виходила заміж. Фабула: злочинна змова, що нібито дозволяє інтересантам тут, в Україні, отримувати від тих чи інших рішень ЄСПЛ цілком предметні матеріальні вигоди, – з народним депутатом України Георгієм Логвинським, а також його дружиною Ганною Юдківською, суддею ЄСПЛ. Мовляв, компанія «Золотий Мандарин ойл», безпосередньо пов’язана з Севостьяновою і Юдківською, звернулася до ЄСПЛ з позовом проти України. Однак, як тільки ЄСПЛ прийняв рішення, Севостьянова переклала його текст таким чином, що це дало можливість для стягнення більш ніж 54 мільйонів грн. Використовуючи «важелі» виконавчої служби, яка підпорядковується Мін’юсту, вона стягнула на користь компанії більш ніж 54 мільйони грн державних коштів, нібито за рішенням ЄСПЛ. А рішення фактично було сфальсифіковано. І цю нісенітницю тиражували десятки інтернет-ресурсів!

На превеликий жаль, сьогодні в Україні будь-яку репутацію можна розбити вщент, якщо поставити собі це за мету. Інформація широко розповсюджується із посиланням на джерела в НАБУ і шкодить репутації українських державних органів, окремих посадових осіб, держави в цілому, а також підриває репутацію такої поважної міжнародної структури, як Європейський суд з прав людини, та суддів Європейського суду. Ці образливі та безпідставні обвинувачення можуть мати вкрай негативні наслідки щодо розгляду українських справ в ЄСПЛ, про що ми неодноразово під час наших з Вами спільних зустрічей та наших звернень на Ваше ім’я повідомляли. Вони можуть вплинути на прийняття рішення щодо зняття санкцій з країни-агресора.

Вивчивши контент статей і повідомлень щодо цих справ у медіа, ми зробили висновок, що інформація цілеспрямовано поширюється з метою нашкодити репутації народного депутата Георгія Логвинського, а також його дружини судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Ці неправдиві факти та пропагандистська кампанія вже підхоплена російськими ЗМІ, що завдає удару авторитету України на міжнародній арені. Нещодавно такий антиукраїнський ресурс як Russia Today опублікував статтю під заголовком «Два українські представники у ЄСПЛ, використовуючи службове становище спричинили розтрату мільйонів державних коштів». Цікаво, що стаття просто повністю дублює неправдиві твердження, використовувані детективами НАБУ. Фактично, розповсюджена НАБУ неправдива інформація вже використана Російською державою для впливу на Раду Європи. Так, Росія вже офіційно звернулась до Ради Європи з інформацією про такі ніби-то порушення Україною принципів і норм міжнародного права, і все це є переддією до запланованого на найближчий час початку розгляду щодо прийнятності справи «Україна проти Росії» в ЄСПЛ. Крім того, за підтвердженою інформацією, зокрема і народного депутата, Голови Постійної делегації України у ПАРЄ Ар’єва В. І., Генеральний секретар Ради Європи Т. Ягланд, відомий своєю відкритою позицією підтримки Росії, ідеї її повернення до ПАРЄ, та зняття всіх санкцій вже також використав матеріали зазначеної статті, та апелює до неї під час просування своєї проросійської позиції.

За результатами аналізу, проведеного експертами Харківської правозахисної групи, є обґрунтовані підозри вважати, що НАБУ під виглядом розслідування трьох кримінальних проваджень, нібито пов’язаних з народним депутатом України Георгієм Логвинським, здійснює тиск на нього та членів його сім’ї та його оточення, а отже, дії НАБУ щодо Георгія Логвинського мають ознаки переслідування з політичних мотивів (Див. висновок у додатку).

Крім того, за фактами незаконних дій співробітників НАБУ відкрито кримінальні провадження №№ 42018000000000991, 42018000000000992, 42018000000000993, 42018000000000994, 42018000000000995, 42018000000000996, 42018000000000997 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 365, ч. 2 ст. 344, ч. 2 ст. 374, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 384 КК України, у яких Г. Логвинського визнано потерпілим. Відповідно, існує конфлікт інтересів, який безпосередньо впливає на неупередженість розслідування НАБУ справ, нібито пов’язаних з Логвинським Г. В.

Враховуючи вищезазначене, наполегливо звертаємося з вимогою:

– відкрити кримінальні провадження, провести об’єктивне розслідування викладених фактів та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні чинного законодавства під час проведення досудового розслідування, політичних переслідувань, проведенні дискредитаційної кампанії у ЗМІ, викривленні та розголошенні матеріалів справ, підриву авторитету держави на міжнародній арені та спричиненні зростання суспільної недовіри до правоохоронної системи в цілому;

– враховуючи необґрунтовану підслідність НАБУ справ №№ 52017000000000361, 52016000000000436, ознаки політичних переслідувань за цими справами, а також існуючий конфлікт інтересів, просимо вжити заходів прокурорського реагування та змінити підслідність зазначених справ для їх розслідування незалежним органам досудового слідства;

– у зв’язку з відсутністю реакції на попередні неодноразові звернення правозахисників, ігнорування об’єктивних фактів, викладених у юридичному аналізі, вже спричинений підрив авторитету України на міжнародній арені, дискредитацію, та триваючі політично вмотивовані переслідування, просимо негайно вжити заходів для припинення такої незаконної діяльності, а у разі подальшої бездіяльності, небажання чи неспроможності захисту державних інтересів та законних інтересів громадян, розглянути можливість особистого складення повноважень.

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

Мустафа Джемілєв, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

Йосиф Зісельс, голова Ваад – Асоціації єврейських громадських організацій та общин України


Висновок щодо наявності політичних мотивів кримінальних проваджень НАБУ, нібито пов’язаних з Георгієм Логвинським

Резюме

Національне антикорупційне бюро України під виглядом розслідування трьох кримінальних проваджень, нібито пов’язаних з народним депутатом України Георгієм Логвинським, здійснює тиск на нього, членів його сім’ї та його оточення. На нашу думку, дії НАБУ щодо Георгія Логвинського мають ознаки переслідування з політичних мотивів.

Обґрунтування

Кримінальне провадження № 52017000000000361 розслідується за фактом виконання державою в 2016 році рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), винесеного на користь ТОВ «Золотий мандарин Ойл». Компанія ПАТ «Київенерго», в якій державі належать більше 50% акцій, у 2009 році заволоділа майном підприємства на суму 7 млн. доларів і не виконувала рішення суду про повернення майна або виплату компенсації його вартості. У зв’язку з вичерпанням всіх можливих засобів захисту підприємство в 2013 році звернулося до ЄСПЛ із заявою про незабезпечення державою виконання рішень національного суду, що є грубим порушенням статті 6 ЄКПЛ та практики ЄСПЛ. Важливо відзначити, що держава взяла на себе міжнародні зобов’язання виконати зазначені рішення. Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини, провели юридичний аналіз і надали правові висновки щодо виконання Україною зобов’язань відповідно до мирного врегулювання за рішенням ЄСПЛ у цій справі від 20 жовтня 2016 року.

Предметом розслідування в кримінальному провадженні №52013000000000436 взагалі є факти звернення комерційними компаніями в суди за зверненням стягнення на предмет застави. У кримінальному провадженні № 52016000000000163 мова йде про банкрутство комерційної компанії, яке стало наслідком ухилення такої компанії від виплати мільйонних боргів своїм контрагентам. Ці факти говорять про те, що НАБУ шукає злочини в комерційних суперечках господарюючих суб’єктів і в діяльності їхніх адвокатів, які здійснюють представництво інтересів в судах. Більш детальні довідки щодо цих трьох проваджень додаються.

Розслідування НАБУ супроводжується викривальною пропагандистською кампанією, розголошенням даних негласних слідчих розшукових дій, що є грубим порушенням українського законодавства та міжнародних стандартів прав людини. Інформація поширюється  із посиланням на джерела в НАБУ. На нашу думку, ці публікації мають дифамаційний характер і мають на меті нанести умисну шкоду репутації народного депутата Георгія Логвинському, а також його дружини, судді ЄСПЛ Ганні Юдківській.

Георгій Логвинський відомий своєю правозахисною та адвокатською діяльністю, якою займався протягом 20-ти років задовго до обрання народним депутатом України. Він є заступником голови комітету Верховної Ради України з прав людини, обраний на посаду віце-президента ПАРЄ в 2017-2018 роках, є головою парламентської групи дружби «Україна-Ізраїль». Він ефективно допомагає правозахисним організаціям у захисті прав і свобод людини, захищає позицію України в конфлікті з Російською Федерацією, як всередині країни, так і на міжнародній арені. Логвинський Г.В. здійснював адвокатську діяльність в резонансних справах, протягом багатьох років захищав представників національних спільнот України, в тому числі, членів єврейської і кримськотатарської громад України від кримінальних переслідувань. Дискредитація Логвинського сприяє руйнуванню позицій України в ПАРЄ і може вплинути на зняття санкцій з Російської Федерації, підриває авторитет України в цілому на міжнародній арені.

Окремим суб’єктом дискредитації в цій компанії стала дружина Логвинського Г.В. суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська. Важливо відзначити, що саме ЄСПЛ є інстанцією, що розглядає міждержавну справу Україна проти Росії щодо незаконної окупації Криму і Донбасу. Анна Юдківська є суддею Великої палати Європейського суду, обіймає посаду Президента секції ЄСПЛ і є одним з найавторитетніших юристів в Європі. Її дискредитація стає найсильнішим ударом по авторитету України в Суді міжнародної юрисдикції, однієї з інстанцій, рішення якої є обов’язковими для виконання Росією в сфері прав людини. Недарма російські медіа-ресурси підхопили цю кампанію.

Під час перевірки матеріалів досудового розслідування, включаючи ухвали слідчих суддів про проведення слідчих дій були встановлені факти внесення неправдивих даних, дифамації, маніпулювання юридичними фактами, які не відповідають дійсності, такі як:

– начебто відсутність самого рішення ЄСПЛ, хоча рішення не тільки існує, а і є у відкритих джерелах та на офіційному сайті ЄСПЛ та ВРУ;

– твердження про те, що рішення буле прийняте у порушення процедури та практики суду за 3 дні, хоча з відкритих джерел чітко видно, що справа перебувала у розгляді близько 3 років;

– причетність до цього нібито незаконного рішення судді ЄСПЛ Ганни Юдківської, хоча вона взагалі не приймала участь у прийнятті рішення;

– “переплата” 50 мільйонів гривень державних коштів, що абсолютно спростовано результатами проведеного юридичного аналізу правозахисних організацій.

– “неправильний переклад”, начебто незаконні дії щодо дружнього урегулювання з боку Міністерства Юстиції України, фіктивність осіб, тощо  (окрема розгорнута довідка додається).

Крім того детективи НАБУ в межах досудового розслідування систематично та послідовно здійснюють тиск на свідків з метою спонукати їх до дачі неправдивих показань проти Логвинського Г.В., незаконно і в порушення всіх принципів адвокатської діяльності незаконно прослуховують помічників народного депутата, які є адвокатами, намагаючись добути хоч якісь «докази вини» останнього, допускають інші грубі порушення норм чинного законодавства та прав людини, а саме: незаконні, без ухвали суду, обшуки під вигаданими приводами, незаконне вилучення особистих речей, незаконні прослуховування, тиск на свідків, штучне створення доказів обвинувачення, порушення права на захист шляхом незаконних слідчих дій щодо адвокатів, тощо.

Підсумовуючи проведений аналіз, вважаємо, що Національне антикорупційне бюро України під виглядом розслідування трьох кримінальних проваджень, нібито пов’язаних з народним депутатом України Георгієм Логвинським, переслідує цілі, далекі від законних цілей кримінального переслідування. Проаналізувавши справи і хід розслідування з доступних джерел, ми дійшли висновку, що дії НАБУ щодо родини Логвинських мають ознаки політично вмотивованого переслідування.

Переслідування особи має політичні мотиви, якщо дії державних органів та їх посадових і службових осіб викликані: а) нелегітимними міркуваннями суспільно-політичного характеру; або б) діями переслідуваної особи із захисту прав, свобод і законних інтересів громадян.

Оскільки у сфері правозастосування принципово не допустимі позаправові оцінки і судження, політична мотивація у судочинстві тягне за собою процесуальні і матеріальні порушення, які підтверджують факт політичного мотиву переслідування:

– елементи фальсифікації в обвинуваченні;

– свавілля у збиранні та виборі доказів, ігнорування очевидних фактів, тиск на свідків;

– вихід службових осіб за межі компетенції, зокрема незаконне перебирання повноважень підслідності;

– застосування нерелевантних до справи норм права;

– вибірковий (дискримінаційний) характер переслідування;

– незаконне розголошення даних негласних слідчих розшукових дій в комплексі з пропагандистською кампанією в ЗМІ, в межах якої поширюється інформація дифамаційного характеру, що спрямована на знищення репутації.

Зазначені обставини присутні у розслідуванні трьох кримінальних проваджень та свідчать про явну заангажованість НАБУ, а також можливе здійснення незаконної діяльності в інтересах третіх осіб. Таким чином, можна зробити висновок, що метою є не розкриття можливих правопорушень, а переслідування осіб, задля якого організовуються кримінальні провадження та проводяться слідчі дії. Отже, ми маємо обґрунтовані підозри у політичному мотиві переслідувань Георгія Логвинського, його дружини та їхнього оточення.

Припущення, що особа переслідується з політичних мотивів, має бути підтверджено prіma facie («первинними») доказами. Після цього державному органу, що здійснює переслідування, слід доводити, що їхні дії повністю відповідають вимогам ЄКПЛ, як вони інтерпретуються Європейським судом з прав людини. Отже, тягар доведення відсутності політичного мотиву переслідування лягає на НАБУ.

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи


За цим посиланням можна скачати у форматі PDF ВИСНОВОК за результатами юридичного аналізу здійснення представництва держави в Європейському Суді з прав людини у справі «ТОВ „Золотий Мандарин Ойл“ проти України» (заява № 63403/13).

Правовий висновок УГСПЛ можна скачати за цим посиланням.

 Поділитися