MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у грудні 2018 року

02.01.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у грудні 2018 року

3 грудня

Повідомлення про цивільну особу яка зазнала поранення внаслідок стрілянини у н.п.Бетманове (кол. Красний Партизан, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька):

30 листопада в лікарні н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) спостерігачі бачили чоловіка (45 років) з перев’язаною лівою ногою. За словами чоловіка, у другій половині дня 25 листопада, коли він стояв на автобусній зупинці в н. п. Бетманове він відчув біль та впав на землю. Медпрацівники лікарні повідомили про те, що чоловіка доправили до них 25 листопада з великим вогнепальним пораненням лівого стегна.

4 грудня

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя).

3 грудня виявлено свіжі пошкодження житлового будинку в н. п. Чермалик, які, за оцінкою СММ, були спричинені розривом снаряду безвідкатної гармати (типу СПГ), випущеного зі східного напрямку. На вул. Нікітіна, 26, зафіксовано 6 вибитих вікон з південно-західної сторони будинку та чотири розбиті вікна з його західної сторони. На відстані приблизно 10–12 км на захід від будинку виявлено пошкоджену лінію електропередачі і 2 нещодавно пошкоджених дерева. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися внаслідок влучання металевих фрагментів. Мешканка будинку (40–49 років) повідомила, що надвечір 1 грудня, перебуваючи біля будинку, вона почула свистячий звук і побачила «червону кулю», яка летіла зі східного напрямку, а затим пролунав вибух

6 грудня

Труднощі, з якими стикається цивільне населення на блокпостах уздовж лінії зіткнення

О 10:40 на блокпості збройних формувань, розташованому на південь від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі бачили, що в черзі на перехід до підконтрольних урядові районів чекали приблизно 500 осіб, а в протилежному напрямку — близько 40 осіб. Команда СММ бачила ще 120 осіб у черзі на розташованій неподалік автобусній зупинці. Приблизно через 3 години члени патруля Місії бачили, що в черзі на перехід до підконтрольних урядові районів чекали приблизно 600 осіб, а в протилежному напрямку — близько 400 осіб.

О 12:05 на контрольному пункті в’їзду-виїзду, розташованому на північ від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі бачили, що в черзі на вихід із підконтрольних урядові районів чекали приблизно 200 осіб, а в протилежному напрямку — близько 500 осіб. Приблизно через 1 годину команда СММ бачила, що в черзі на вихід із непідконтрольних урядові районів чекали 250 осіб, а в протилежному напрямку — 350 осіб. Члени патруля Місії також бачили орієнтовно 100 осіб (чоловіки та жінки, переважно літнього віку), які чекали в черзі біля банкомата на розташованій неподалік автостоянці. За словами представника міжнародної організації, вони надали допомогу 4 особам у зв’язку з травмами через падіння на слизькій поверхні мосту. Команда СММ відзначила, що дерев’яні конструкції над зруйнованою частиною мосту в Станиці Луганській і далі мокрі та слизькі.

Увечері 6 грудня спостерігачі уточнювали повідомлення про те, що 17 автомобілів із 44 особами (у тому числі 2 дітей) залишилися на ділянці між блокпостом збройних формувань і контрольним пунктом в’їзду-виїзду (КПВВ) Збройних сил України в н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька) після завершення їхньої роботи. Приблизно о 22:00, після сприяння з боку Місії, офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) повідомив, що всіх людей пропустили на територію КПВВ і що о 00:35 вони змогли продовжити рух до підконтрольних урядові районів.

10 грудня

Повідомлення про пошкодження в житловому районі н.п. Південне (кол. Ленінське, підконтрольний урядові, 40 км на північний схід від Донецька). 

9 грудня безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ дальнього радіуса дії виявив щонайменше 8 зруйнованих будинків (без дахів, залишилися лише зовнішні стіни) на 150-метровій ділянці вулиці у селищі Чигарі н. п. Південне. За допомогою цього БПЛА також зафіксовано 12 будинків на південному краю вищезгаданої вулиці та 2 будинки приблизно за 250 м на схід з аналогічним характером руйнувань. За оцінкою Місії, пошкодження були спричинені влученнями артилерійських снарядів, проте встановити напрямок вогню не вдалося.

9 грудня БПЛА СММ середнього радіуса дії виявив 7 нових вирв у землі та 2 пробоїни в дахах двох будинків (за оцінкою, усі виникли внаслідок розривів 82-мм мінометних мін; встановити напрямок вогню не вдалося) на східній околиці н. п. Золоте-4 (Родіна; підконтрольний урядові, 59 км на північний захід від Луганська). За допомогою цього БПЛА у полі на північно-західній околиці н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на північний захід від Луганська) зафіксовано 6 нових вирв, за оцінкою СММ, спричинених розривами 120-мм мінометних мін (встановити напрямок вогню не вдалося), а також 1 вирву, за оцінкою СММ, внаслідок розриву 122-мм артилерійського снаряда, випущеного з північного напрямку. Цей БПЛА також зафіксував 14 нових вирв, за оцінкою СММ, спричинених розривами 82-мм і 120-мм мінометних мін (встановити напрямок вогню не вдалося) у полі на південь від хутора Вільний у Золотому-4 (Родіні).

12 грудня

Повідомлення про пошкодження багатоквартирного житлового будинку у н.п. Антрацит (непідконтрольний урядові, 55 км на південний захід від Луганська).

На вул. Петровського, 77, виявлено 3 пробоїни у двох західних вікнах квартири, розташованої на другому поверсі п’ятиповерхового будинку. Також зафіксовані нещодавні осколкові пошкодження на західній стіні будівлі, а також на дереві, що росте поблизу. Крім того, виявлені свіжі осколкові пошкодження на паркані приблизно за 40 м на захід від вищезгаданого будинку, а також нещодавно зламану гілку дерева орієнтовно за 1,5 м на захід від паркана. За оцінкою СММ, пошкодження будівлі, паркана та дерев виникли внаслідок вибуху пристрою. Мешканка (70–80 років) квартири розповіла, що 10 грудня, приблизно о 7:30 ранку, вона чула вибух поруч із будинком.

13 грудня

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу житлового будинку у н.п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька).

У п’ятиповерховому багатоквартирному будинку № 85 на вулиці Центральній зафіксовано пробоїну в рамі вікна, що виходить на південний захід, у підвіконні та прилеглій до нього стіні квартири на першому поверсі з західно-південно-західного боку. За оцінкою СММ, це були пошкодження від кулі калібру 12,7 мм або 14,5 мм. Майданчик дитячого садка, який і дотепер працює, розташований приблизно за 35 м на південний захід від будинку. Мешканець квартири розповів, що рано-вранці 7 грудня, перебуваючи у себе вдома, він почув, як якийсь предмет влучив у вазон для квітів на підвіконні та в стіну в його квартирі.

16 грудня

Повідомлення про цивільну особу, яза зазнала поранення внаслідок стрілянини у н.п. Слов’яносербськ (непідконтрольний урядові, 28 км на північний захід від Луганська).

16 грудня у будинку № 51 на вулиці Гагаріна спостерігачі бачили жінку (60–69 років) з набряком та подряпинами на правому передпліччі; жінка перебувала у своїй квартирі. За її словами, вона дістала осколкові поранення, перебуваючи у себе вдома, під час стрілянини ввечері 10 грудня. Всередині квартири, розташованої на першому поверсі 2 поверхового будинку, зафіксовано дві діри: у рамі вікна та стіні, що виходять на схід. За оцінкою спостерігачів, пошкодження утворилися в результаті нещодавнього влучення кулі. Шестеро жінок (50–75 років), які відрекомендувалися жительками Слов’яносербська, порізно розповіли про стрілянину, яка сталася 10 грудня, внаслідок якої одна місцева жителька дістала поранення.

На перехресті вулиць Горького та Дикалова, на відстані близько 200 метрів на схід від згаданого будинку виявлено вантажний міні фургон з двома пробоїнами: у верхній частині транспортного засобу та в переборці, що відділяє пасажирські місця від вантажного відділення. За оцінкою спостерігачів, пошкодження утворилися в результаті нещодавньої стрілянини. Чоловік, який відрекомендувався власником автомобіля, сказав, що транспортний засіб було пошкоджено під час стрілянини ввечері 10 грудня.

Повідомлення про поранення двох чоловіків внаслідок вибуху гранати у н.п. Красногорівка (підконтрольний урядові, 21 км на захід від Донецька). 

16 грудня в лікарні в н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) спостерігачі бачили чоловіка (40–49 років) з численними подряпинами на обличчі, які були оброблені йодом. За його словами, поранення він дістав увечері 14 грудня, перебуваючи у себе вдома на вулиці Чкалова в н. п. Красногорівка внаслідок вибуху гранати, яку приніс його сусід. Медпрацівники лікарні повідомили, що 14 грудні до них доправили двох чоловіків (приблизно 45 та 35 років) з численними осколковими травмами, і додали, що стан старшого з них був тяжчим. У місцевому відділенні поліції в Кураховому повідомили, що було відкрите кримінальне провадження (за статтею 128 Кримінального кодексу України).

18 грудня

Труднощі, з якими стикається цивільне населення на блокпостах уздовж лінії зіткнення

О 09:40 на блокпості збройних формувань на південь від мосту в Станиці Луганській спостерігачі бачили приблизно 1 500 осіб, які очікували у черзі на прохід до підконтрольних уряду районів, а у протилежному напрямку стояло близько 30 людей. Команда Місії бачила ще 150 осіб у черзі на розташованій неподалік автобусній зупинці. Орієнтовно через 4 години на контрольному пункті в’їзду-виїзду, розташованому на північ від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі бачили, що в черзі на вихід із підконтрольних урядові районів чекали близько 350 осіб, а в протилежному напрямку — приблизно 1 000 осіб. Троє людей (два чоловіка і жінка, віком 70–79 років) розказали членам патруля СММ, що вони чекали впродовж двох із половиною годин, щоб пройти через блокпост збройних формувань, і ще півтори години, аби пройти контрольний пункт в’їзду-виїзду.

19 грудня

Довгі черги цивільних осіб, які перетинали лінію зіткнення біля Станиці Луганської.

19 грудня, о 09:20, на блокпості збройних формувань на південь від мосту в н. п. Станиця Луганська (15 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили приблизно 700 осіб, які очікували у черзі на прохід до підконтрольних урядові районів, і жодної особи у протилежному напрямку. Команда Місії бачила ще 120 осіб, які очікували на розташованій неподалік автобусній зупинці. Орієнтовно через 4 години на контрольному пункті в’їзду-виїзду, розташованому на північ від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі бачили, що в черзі на прохід до підконтрольних урядові районів чекали близько 750 осіб, а в протилежному напрямку — приблизно 150 осіб.

20 грудня

Довгі черги цивільних осіб, які перетинають лінію зіткнення біля Станиці Луганської.
О 09:40 20 грудня на блокпості збройних формувань на південь від мосту у Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська) члени патруля Місії знову бачили, що приблизно 1500 осіб очікували в черзі на перехід до підконтрольних урядові районів, водночас у протилежному напрямку черг не було. Близько 12:15 на контрольному пункті в’їзду-виїзду, розташованому на північ від мосту у Станиці Луганській, спостерігачі бачили приблизно 700 осіб у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів, водночас у протилежному напрямку люди проходили без черг. Жінка (40–49 років) повідомила команді СММ про те, що на перехід із непідконтрольних урядові районів до підконтрольних їй та її сім’ї знадобилося 3,5 години. За її словами, такі черги та період очікування були незвичними.

21 грудня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення у н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя).

Місія уточнювала повідомлення про чоловіка (приблизно 50 років), пораненого внаслідок вогню зі стрілецької зброї у н. п. Чермалик. 17 грудня у військовому госпіталі в н. п. Маріуполь (підконтрольний урядові, 102 км на південь від Донецька) медперсонал розповів, що 16 грудня до них було доправлено чоловіка (приблизно 50 років) з кульовим пораненням лівого стегна, спричиненого, за їхньою оцінкою, 5,45-мм кулею. За їхніми словами, чоловік досі перебував у госпіталі. У Чермалику дружина пораненого розповіла, що вранці 16 грудня вона перебувала у своєму будинку, розташованому на північно-східній околиці Чермалика, коли почула, як кричав її чоловік про те, що його поранено, щойно він вийшов із будинку.

Повідомлення про пошкодження, спричинені обстрілами у н.п. Золоте-5 (Михайлівка, непідконтрольний уряду, 58 км на північний захід від Луганська).

21 грудня на вул. Поштовій, 9, у н. п. Золоте-5 зафіксовано 2 вибитих вікна і численні пробоїни (що виникли, за оцінкою СММ, внаслідок ударів осколками) на північній стіні одноповерхового житлового будинку. Також виявлено, що з західного боку паркану, встановленого за 6 м на північний схід від будинку, бракувало 6 дерев’яних дощок, уламки від яких лежали поряд на землі. Команда СММ бачила хвостовик пострілу безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або снаряда бойової машини піхоти (БМП-1) на землі поруч із парканом. Зафіксовано свіжу вирву, припорошену снігом, приблизно за 6,5 м на північ від будинку. Газопровід, що проходить уздовж згаданого вище паркану, був заклеєний клейкою стрічкою. За оцінкою СММ, пошкодження виникли через влучення снаряда із самохідної установки або БМП-1, випущеного з північно західного напрямку. Власник будинку (приблизно 60 років) розповів, що пошкодження було завдано внаслідок обстрілу у другій половині дня 14 грудня.

Повідомлення про пошкодження, спричинені стріляниною у н.п. Голубівське (непідконтрольний уряду, 51 км на захід від Луганська). 

21 грудня на вул. Кооперативній, 1а, зафіксовано свіжу пробоїну і кулю 5,45 мм, що застрягла у північно-західній стіні одноповерхової будівлі, у якій розміщене відділення пошти. Співробітниця поштового відділення (приблизно 40 років) розповіла, що коли попереднього дня вона йшла з пошти близько 16:00, пошкоджень на стіні вона не бачила.

23 грудня

Повідомлення про пошкодження житлових будинків внаслідок стрілянини у Петровському районі Донецька (непідконтрольний урядові, 15 км на південний захід від центра Донецька).

23 грудня зафіксовано свіжі пошкодження 4 цивільних будинків у мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька За оцінкою СММ, всі пошкодження утворилися внаслідок влучання 23-мм або 30-мм боєприпасів. На вул. Білорічинській, 24 і 26, виявлено пробоїни та вибиті вікна з західної сторони двоповерхових багатоквартирних будинків. На вул. Косарева, 6, зафіксовано вибите вікно з західної сторони двоповерхового багатоквартирного будинку. На вул. Удачній, 70, зафіксовано 2 вибитих вікна з західної сторони двоповерхового багатоквартирного будинку. Чотири цивільні особи (чоловіки та жінки, у віці від 50 до 70 років), які мешкають у зазначених будинках, повідомили, що їхні будинки зазнали пошкоджень увечері 20 грудня.

28 грудня

Труднощі, з якими стикається цивільне населення на блокпостах уздовж лінії зіткнення.

На блокпості збройних формувань на південь від мосту у Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили тіло померлого чоловіка в кареті швидкої допомоги. За словами медпрацівників, раніше того ранку чоловік (у віці 65–80 років) прибув на цей блокпост, однак йому стало погано, коли він очікував на перехід до підконтрольних урядові районів. Через кілька годин біля цього блокпосту команда СММ бачила жінку (у віці близько 80 років) у кареті швидкої допомоги. Представник міжнародної організації повідомив, що жінка поскаржилася на проблеми з серцем після того, як перейшла блокпост з боку підконтрольних урядові районів, і що її доправлять до лікарні в Луганську.

 Поділитися