MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Качанівська колонія: жорстка правда за привабливим блиском

15.01.2019   
Володимир Глущенко, Максим Ревякін, Олена Річко
Під час відвідування житлового відділення № 5 установи була виявлена відсутність гарячої води, зі слів засуджених, гаряча вода відсутня ще з вересня 2018 року.

У соціальній мережі Facebook було розповсюджено інформацію про побиття засуджених у Качанівській виправній колонії № 54 працівниками установи виконання покарання, завищені ціни у магазині, примусову працю у позаробочий час та вихідні дні. Маючи на меті перевірити зазначену інформацію, моніторингова група у складі Володимира Глущенка, Олени Річко та Максима Ревякіна здійснила візит без попередження до цієї установи.

Була відвідана промислова зона, яка складається зі швейного виробництва, проведено бесіди з засудженими, що працюють на виробництві, відвідано їдальню, харчоблок, банний комплекс та житлове приміщення відділення № 5. Також засудженим жінкам було оголошено про наявність у складі моніторингової групи адвоката та юриста та можливість записатися на індивідуальну консультація без присутності адміністрації.

Отримати юридичні консультації виявили бажання 22 жінки, які відбувають покарання, однак реально на консультацію потрапило лише 9 жінок. Самостійно вони передумали чи їм «допомогли», залишається для правових експертів загадкою. Необхідно відмітити, що багато жінок в установі дійсно потребують правової допомоги – можливо, через брак свіжої юридичної літератури (відсутні навіть ПВР), а також необізнаність жінок про вторинну безоплатну правову допомогу, засоби зв’язку з нею.

При відвідуванні житлового відділення № 5 установи була виявлена відсутність гарячої води у відділенні. Зі слів засуджених, гаряча вода відсутня ще з вересня 2018 року. Засуджені скаржилися на значні незручності, з цим пов’язані, особливо беручи до уваги те, що в цьому відділенні є багато жінок літнього віку, а баня, на яку посилалась адміністрація, не задовольняє потреб жінок у гарячій воді. Відносно молоді засуджені поділилися: «Самі ми ходимо купатися в баню, вона доступна кожного дня, а от літні жінки можуть не користуватися душем по кілька тижнів, ходити в баню їм важко…»

Температура в житлових приміщеннях була від 15 до 18 градусів при необхідному мінімумі – 18. Засуджені в кімнатах були у верхньому одязі. Також в одному з відділень під час візиту було виявлено виготовлення штучних квітів просто в житловому приміщенні, поряд містилися мішки з готовою продукцією. Представник адміністрації запевнив, що ця праця також оплачується, проте під час індивідуальних консультацій це було спростовано засудженими, деякі з жінок, особливо пенсійного віку, дійсно отримують за це гроші, однак інші засуджені виготовляють квіточки заради «заохочень». Відмовитися – просто неможливо, самі такого роду заохочення є прямим «показанням» до застосування до засуджених жінок УДО.

Однак отримати так звані «заохочення» можливо й іншим чином. Наприклад, зробивши ремонт або виписавши газету.

За відсутності представників адміністрації засуджені зазначали, що ремонт житлових приміщень здійснюється за власні кошти та кошти родичів засуджених, які адміністрація збирає у «добровільно-примусовому» порядку. Зі слів засуджених, існує каста так званих «привілейованих», які мають значно ліпші умови тримання. А ще існує примусова передплата газет. Казали також про кругову корупцію, яка процвітає в установі: за умовно-дострокове звільнення вимагають від 500 до 1000 доларів США, або перерахунок коштів на благодійний рахунок – лише за такої умови можливо отримати пільгу.

Була спростована інформація про побиття адміністрацією, запевнили, що таких випадків немає, також спростована інформація про примусову працю на швейному виробництві. Засуджені дійсно працюють у позаробочий час і вихідні дні, та роблять це у добровільному порядку на підставі власної заяви, без будь якого примусу. Вихід на роботу понаднормово у добровільному порядку пояснюється тим, що оплата праці відбувається за фактично виконану роботу. Багато жінок, особливо тих, що працюють на виробництві не так давно, просто не встигають «відшити» норму за відведений робочий час. Одна з жінок зізналася, що працює в вихідні тому, що так швидше минає час.

Ціни у крамниці на цінниках не є завищеними, проте цінники на сигарети чомусь лежали таким чином, що їх не було видно – представник адміністрації пожартував: «Вітром задуло».

Засуджена, яку нібито побили представники адміністрації, від спілкування відмовилася. Проте, нас там чекали, повідомивши, що адміністрація також читає соціальні мережі.

 Поділитися