MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11Звіт за результатами моніторинґового візиту 01.03.2017 р. до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту 21.02.2107 р. до Вільнянської виправної колонії № 20Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колоніїЖахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26

Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80

23.01.2019   
Дмитро Рева, Марина Давидова, Володимир Плетенко

16 січня 2019 року група моніторів у складі Дмитра Реви, Марини Давидової та Володимира Плетенка відвідала Криворізьку виправну колонію № 80 з моніторинговим візитом без попередження. Ця установа спеціалізується на утриманні чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі.

На вході моніторів зустріли: підполковник Чубань О. В., капітан Дядюшка І. О., капітан Міщенко Д. В., капітан Середа Ю. М., старший лейтенант Шпильовий Г. Г., лейтенант Черноус А. О., капітан Червоний В. О. Керівник установи під час візиту моніторів був відсутній на місці, як і перші заступники, тому зустрічали та супроводжували моніторів співробітники, що відповідають за безпеку і нагляд.

Статистика

Наразі в колонії відбуває покарання 681 особа, ними опікується 199 працівників адміністрації. Кількість засуджених за ст. 391 ККУ – 14 осіб, кількість засуджених за ст. 345 ККУ – 0 осіб, кількість засуджених, схильних до самогубства – 16 осіб, кількість засуджених, схильних до самоскалічень – 40 осіб, кількість засуджених, схильних до втечі – 7 осіб, кількість засуджених злісних порушників – 152 особи, кількість засуджених скаржників – 0 осіб, звільнено за поточний рік 4 особи. Релігій в колонії – 3.

ДІЗО-ПКТ

Насамперед монітори завітали до корпуса максимального рівня безпеки і, зокрема, камер ДІЗО-ПКТ. На час візиту моніторів в ДІЗО перебувало 14 осіб, у ПКТ – двоє. Залежно від завантаження ділянки, в камерах перебувають від двох до трьох осіб. Перебування стандартне – підняті нари, сидіти можна лише на табуретці чи лавці. Монітори мали можливість поспілкуватися з усіма присутніми на ділянці ДІЗО-ПКТ, на рішення адміністрації скарга надійшла від двох осіб. За їхніми словами, покарання було надто суворим з огляду на тяжкість вчиненого порушення. Особи скаржились на холод і надмірну вологість у житловому приміщенні, яку намагалися ліквідувати побутовим теном (електронагрівальним приладом), адміністрація прилад відібрала і призначила по 14 діб ДІЗО двом найактивнішим його захисникам. За словами адміністрації, засуджені дещо злукавили, не зазначивши, що чинили фізичний опір адміністрації під час конфлікту навколо тена. Щодо одного зі скаржників відкрите кримінальне провадження за ст. 345 ККУ, триває слідство. Загалом скарг на утримання (за винятком вищезазначених осіб) не було, харчування задовільне, температурний режим, освітлення, ставлення адміністрації, медичне обслуговування відповідають нормам.

На дверях кожної з камер є табличка з номером та кількістю загальних квадратних метрів, також біля дверей є картки з ПІБ осіб, які перебувають у ДІЗО. Кожна з камер потребує капітального ремонту. У засуджених у ДІЗО є можливість щодня протягом 1 години виходити на прогулянку на двір, територія для прогулянок обладнана ґратами, також у засуджених є можливість скористатися ящиком для скарг. Режим дня для засуджених: підйом о 5 ранку, відбій о 9 вечора. Після відбою засуджені йдуть до приміщення схову, забирають особисту білизну і матраци, застеляють постіль. В камерах ДІЗО-ПКТ тепло, трохи душно, в деяких сильно накурено. Скрізь (у коридорах і камерах) встановлені LED світильники для заощадження коштів і забезпечення належного рівня освітлення. Вбиральні в камерах ДІЗО прибирають самі ув’язнені, тож стан і сторонні запахи залежать від сумління тих, хто в камерах перебуває.

Житлові приміщення

У першу чергу монітори завітали до 3 відділення, в якому і стався конфлікт через житлові умови. На першому поверсі відчутно вогко, на шибках вода, на підлозі калюжа, але дуже тепло, засуджені перебувають у кімнаті в спідній білизні, без шкарпеток, для провітрювання відкрите вікно. Як пояснили ув’язнені – вода тече з другого поверху. На другому поверсі також тепло й вогко, стіни місцями в грибку. Як пояснили представники адміністрації, перекривати дах збиралися ще з весни, закупили будівельні матеріали (ззовні дійсно є сліди розпочатого й не завершеного ремонту), але ув’язнені довго відмовлялися працювати над покращенням житлових умов і зібралися напередодні снігопадів, які й не дали довести роботи до кінця. Дах протікає тільки у відділенні № 3, в інших зроблені ремонти, підтримується чистота. Зі сторонніх запахів було помічено тільки сигаретний дим, ув’язнені потайки від адміністрації палять у вбиральнях і кімнатах дозвілля, попри правила лежать вдень на ліжках, читають. Загалом у бараках, в яких мешкають зайняті на виробництві чи в обслуговуванні ув’язнені, помітний набагато кращий порядок та загальний стан приміщень. Вдень там присутні тільки днювальні, всі інші ув’язнені на роботі. Загалом барак розрахований на 50 осіб, на кожному спальному місці є картка з ПІБ засудженого, фотографією та статтями. Постільна білизна чиста, охайна, спальні місця покриті простирадлами, неприємні запахи відсутні. Перед входом до кожного бараку є приміщення, де засудженні знімають взуття, є місце для гігієнічних процедур та готування їжі (якщо це необхідно). В кожному бараку є дерев’яні скриньки для звернень до прокурора та заявки для психолога. Скриньки опломбовуються прокурором та психологом особисто. В листуванні та користуванні стільниковим зв’язком з родинами засуджених не обмежують, скарг з цього приводу від засуджених немає. Біля бараків є обладнанні місця для дозвілля: лавки, бесідки, місця для паління. В бараках є картини, кутки дозвілля та інформаційні стенди з об’явами та корисними посиланнями із законодавства. Режим дня стандартний, підйом о 6:00, відбій о 22:00.

Напроти барачних приміщень є споруда для охорони, там же зберігаються спецзасоби: щити, каски, наручники, кийки, бронежилети, сльозогінний газ, також у цьому приміщенні зберігається журнал застосування спецзасобів. Від початку 2019 року в КВК № 80 спецзасоби застосовували 1 раз.

Кімнати для побачень

Засуджені користуються кімнатами у встановленому законом порядку, скарг з цього приводу від засуджених не було. Вартість короткострокового побачення 20 грн, тривалого за одну особу на добу – 120 грн, тривале побачення в кімнаті підвищеного комфорту: 1 особа за одну добу – 197 грн. Кімнати облаштовані технікою та м’якими корпусними меблями, є умови для готування їжі та перебування дітей.

Їдальня та склади для зберігання їжі

Їдальня КВК № 80 міститься в окремому приміщенні, разом з кухнею та пекарнею. Приміщення охайне, чисте, сторонніх запахів немає. На кухні чисто, персонал одягнутий в спецодяг. Біля кухні розташовані приміщення для зберігання сипучих груп, хліба. Є окремі цехи для зберігання м’яса та розділки риби. На час візиту моніторів у приміщенні для м’яса розморожувався брикет курятини для приготування вечері. Складські приміщення просторі, багато свіжого повітря, окремо зберігається картопля, цибуля та інші овочі, є окремо приміщення для консервів: помідори, огірки, квашена капуста, морква. На кожній банці наліпка з датою консервації, до якого періоду її можна вживати та назва.

Лазня

Засуджені користуються 1 раз на тиждень по загонах, є розклад користування. Лазня обладнана індивідуальними душовими кабінами та вмивальниками для прання особистої білизни. Приміщення чисте та охайне, повітря свіже. На території колонії є прожарювальний цех. 1 раз на місяць всю білизну та одяг обдають гарячим паром для дезінфекції.

Медична частина

Медична частина виправної колонії № 80 розміщена в окремому приміщенні. На момент моніторингу в медичній частині перебувало 8 осіб. Причини перебування – загальні захворювання, одна особа з інвалідністю. На час візиту на 12,5 ставок медичного персоналу співробітників було двоє: 1 начальниця медичної частини й терапевт на 0,5 ставки. Всіх інших спеціалістів немає. Причина – особливості контингенту та замала заробітна платня. За словами співробітників, наразі в колонії перебуває 29 осіб з діагнозом ВІЛ, 28 отримує антиретровірусну терапію. Одна особа від АРТ відмовилася. Хворих на сифіліс – немає. За словами начальниці, медична частина має запас антиретровірусних препаратів на три місяці, є системи тестування вірусного навантаження. Обладнані інформаційні куточки для засуджених, є маніпуляційний кабінет, стаціонар та медичний ізолятор. Медична частина забезпечена всіма необхідними засобами для надання невідкладної допомоги, в екстрених ситуаціях викликається швидка допомога. Від початку року її послугами користувалися сім разів. Для повноцінного лікування засуджених направляють у багатопрофільну лікарню в м. Дніпрі на території УВП № 4. В корпусі є стоматологічний кабінет, але стоматолога немає. Якщо засудженим необхідно проходити МСЕК, то керівництво установи запрошує необхідних лікарів – фахівців з лікарень м. Кривого Рогу. На час відвідування моніторами до проходження МСЕК готували двох засуджених з інвалідністю третьої групи.

Промислова зона

Промислова зона КВК № 80 поділена на декілька цехів різної спрямованості. Загалом тут працює 102 особи з майже семиста засуджених. Керівництво працює по давальній схемі, а саме: замовник завозить матеріали і засуджені працюють. На момент відвідування моніторами працювали цехи з виготовлення запчастин для залізниці, а саме костилів і скоб. За словами адміністрації, колонія має змогу забезпечити роботою всіх охочих засуджених, однак зауважує, що зі змінами в законодавстві, які зробили роботу необов’язковою, охочих значно поменшало. Заробітна платня засуджених залежить від кількості відпрацьованих годин і складає від 2000 до 3000 грн на руки, що підтвердили самі засуджені. Дехто наголосив, що має змогу відправляти частину заробітку родичам на волю, щоб допомогти матеріально. Засуджені отримують індивідуальні засоби захисту: спецодяг, рукавиці, респіратори. Рукавиці під час роботи з металом вдягають, респіраторами нехтують, аргументуючи тим, що в ньому важко дихати. На робочих місцях розвішані інформаційні плакати щодо дотримання норм охорони праці, цехи освітлені LED-світильниками, рівень освітлення задовільний. На території промислової зони немає обладнаних місць відпочинку, в цеху обладнані кімнати для перевдягання та окремі душові.

Рекреаційна зона

У колонії працює вечірня школа, є бібліотека. На території колонії функціонує церква, яка повністю побудована та розмальована руками засуджених. За словами співробітників, на територію допускаються активісти релігійних організацій. Є кабінет психолога, якого ув’язнені мають можливість відвідувати в приватному порядку. Також працює професійно-технічне училище, де є можливість отримати диплом державного зразка за спеціальностями: зварювальник, різьбяр по каменю, коваль, стропальник, автослюсар. На території КВК діють творчі майстерні для організації дозвілля. 3 особи з числа засуджених мають велике бажання отримати вищу освіту, адміністрація та викладачі допомагають їм підготуватися до ЗНО.

Скарги

Окрім осіб, які перебували в ДІЗО, до моніторів звернулися п’ятеро засуджених з однаковою для всіх проблемою. Засуджені старанно й сумлінно працюють в обслуговуванні потреб колонії, зокрема, мова йде про бригаду кухарів і пекарів, які, окрім іншого, допомагали і в ремонтних роботах. Їх виправлення підтверджується поданнями в суд від колонії на умовно-дострокове звільнення, але прокуратура чинить спротив і не відпускає засуджених. Адміністрація колонії підтвердила наявність проблеми і попросила допомоги у вирішенні цього питання, адже протидія прокуратури нівелює такий інструмент впливу на засуджених, як пільгове умовно-дострокове звільнення, заради якого багато ув’язнених і стараються стати на шлях виправлення. Наразі юристи ГО «ПГ „СІЧ“» вивчають проблему.

 Поділитися