MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Культура класична vs культура фізична: праворадикали забрали у правоохоронних органів право на примус?Спартак Хачанов виїхав з УкраїниХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтво‘Якщо не вкладати в мистецтво, можемо програти знову’, — Матвій ВайсбергДумки і настрійВійна і свобода совісті: чи можна відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання? Говоримо із дослідником релігії і права Дмитром Вовком та директором ХПГ Євгеном ЗахаровимДумки щодо доказування геноциду та запрошення до дискусіїСвобода пересування військовозобов’язаних – старий закон, новий галас і похибки комунікаціїУкраїнських полонених тримають в російських СІЗО та колоніях, але адвокатам до них не дістатися – Радіо Свобода«Свобода – це процес, під час якого ви розвиваєте звичку бути недоступним для рабства»Свобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з РФ — українські правозахисники та правозахисні організаціїБілорусь: Радіо Свобода визнана «екстремістським формуванням»Фаєр та сльозогінний газ – праворадикали зірвали ЛГБТ-захід«Свобода – Рівність – Братерство»: українська журналістка отримала французьку премію з прав людини«Кати Слов’янська» – розслідування Радіо СвободаРадикали забруднили фасад Прайд-хабу курячою печінкоюСвобода слова: знов по граблях біжимо?Нам потрібні свобода і милосердя…Вони мали бути на волі...Довгоочікувана свобода або як адвокатові вдалося домогтися звільнення підозрюваного з-під варти!

«Військовий» парад у Київській академії мистецтв

29.01.2019   
Ірина Скачко
Погрози з боку радикалів, відрахування з вишу, невгамовний шум у мережі – професія художника стає небезпечною. Київський студент відчув це на власному досвіді.

Погрози з боку радикалів, відрахування з вишу, невгамовний шум у мережі – професія художника стає небезпечною. Київський студент відчув це на власному досвіді.

У грудні минулого року Національною академією образотворчого мистецтва прокотився скандал, відлуння якого не вляглося й досі. У коридорі, окреслені будівельною стрічкою, щоб бува ніхто не наступив, рівними рядами вишикувалися десятки невеличких гіпсових солдатиків, слідом «їхали» гіпсові ж боєголовки, танки, літаки. Усі фігури однозначно нагадували чоловічі геніталії. Студент-скульптор Спартак Хачанов під час семестрового перегляду робіт влаштував пацифістську інсталяцію «Парад членів».

Якщо сучасне мистецтво має провокувати, то Спартак Хачанов досяг своєї мети. Проте ефект був неочікуваним навіть для автора. Інсталяція привернула увагу доцента кафедри графічного дизайна ветерана АТО Володимира Харченка. Замість того, щоб оцінювати роботу студента з мистецьких засад, викладач ображав Хачанова, а також частково зруйнував його інсталяцію. Видання «Заборона» в грудні опублікувала відеозапис, в якому Харченко називає роботу «знущанням над нашою армією», погрожує студенту «влаштувати завтра повістку до військкомату», «покликати атошників» та навіть «закопати на Подолі». Студент зауважив, що не мав на увазі українську армію, скоріше, російську. Жодних прапорів чи елементів національної символіки в інсталяції використано не було. Сам Спартак – виріс у Донецькій області, його домівку було знищено, тож у нього є причини ненавидіти війну.

Конфлікт – неприємний і, звичайно, неприпустимий у стінах вишу, але локальний і в чомусь зрозумілий, між немолодим викладачем-ветераном і юним зухвалим концептуалістом, – перейшов на зовсім інший рівень: підключився ректорат та навіть члени радикальної групи С14.

Незабаром стало відомо, що студента відраховують. Звичайно, не через інсталяцію, а погані оцінки. Коли 23 січня Хачанов прийшов до академії на засідання ректорату, його вже чекали.

«Я одразу ж побачив, що біля входу сидить хлопець у військовій формі, з козацькою зачіскою. Вже подумав, що це до мене, – розповів Спартак в інтерв’ю сайту strana.ua. – Я вийшов із кабінету (де відбувалося засідання – ред.). Там мене зустрів один хлопець у камуфляжі, потім їх стало більше. Вони хотіли, щоб я вийшов із ними прогулятися. Я сказав: „Зараз, тільки куртку одягну і підемо“. Я зайшов до кабінету електриків і сказав – викликайте поліцію. С14 кричали: „Виходь, поговоримо“, а я відповідав: „А що, тут не можна побалакати чи що?“ Називали мене „ватником“, „сепаратистом“. Почали лаятися. Електрики потім мене вивели. Друзі прийшли, в таксі мене посадили. А С14 пішли». Студент вважає, що радикалів до вишу запросив Володимир Харченко. У розмові з кореспондентом BBC Україна викладач заперечив це: «С14 – мої друзі, я їх дуже поважаю, але я нікого не запрошував. Я не їхній командир. У них є власна патріотична позиція й вони мають на неї право».

Наказ про відрахування Спартака Хачанова ще не підписано. Історія набула такого розголосу, що ректор Академії Андрій Чебикін навіть виступив із спеціальним зверненням: «Академія істотно відрізняється від багатьох інших вишів насамперед атмосферою, яка панує тут. Але ця атмосфера не означає анархію в навчальному процесі. Мова йде про так звану „акцію“ студента Спартака Хачанова, який без узгодження з викладачами о 7-й ранку виставив своє провокаційне творіння. ... Ця композиція „на вільну тему“ не відповідала ні навчальній програмі академії, ні вимогам кафедри. Студент провів акцію, можливо навіть за підтримки зовнішніх чинників, сам не усвідомлюючи її ганебність. Професорсько-викладацьким складом нашого навчального закладу вона була розцінена як свідоме розхитування ситуації у нашій стрункій професійній мистецькій школі».

І ні слова про «куратора СБУ», якого адміністрація ніби викликала після скандальної інсталяції. Про нього Андрій Чебикін обмовився в сюжеті СТБ. Крім того, впадає в око згадування «зовнішніх чинників», які вплинули на студента. Цікаво, а це ректор про що?..

Поки в бік Спартака продовжують сипатися погрози, студенти проводять акції на його підтримку. Головне їх гасло: «Ні цензурі в Академії мистецтв!» Відомий український художник Олександр Ройтбурт також виступив на його захист. «С14 відрахувала з Академії мистецтв Спартака Хачанова, – написав він у Facebook. – пропоную взагалі Андрію Чебикіну розпустити приймальну комісію. Жека Карась (лідер С14 – ред.) краще вирішить, кому можна навчатися на художника, а кому ні».

15 лютого в київському арт-просторі Хлєбзавод інсталяцію Спартака Хачанова покажуть знову, принаймні те, що від неї залишилося. Мабуть, щоб не накликати знову гнів націоналістів, пояснення до виставки організатори дають більш конктретне: «Інсталяція присвячена жахам війни. Знищеному російськими градами дому в Сніжному, в якому жив художник… Я, художник, виступаю проти війни. Війни розв’язаної Х#йлом. Сатирою на Путіна є ця робота».

Як би розвивалася ця ситуація, якби всі діяли у правовому полі? Якби ображений ветеран АТО Володимир Харченко просто звернувся з позовом до суду? Якби напіввійськові формування не залякували студентів прямо в навчальному закладі? Напевно, менш цікаво. Але більш цивілізовано.

 Поділитися