MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у січні 2019 року

01.02.2019   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у січні 2019 року

2 січня

а вул.Леніна, 98, у н. п. Докучаєвськ виявлено три пробоїни (одну шириною 3–5 см і дві меншого розміру, затягнуті стрічкою) у південно-західному вікні квартири на другому поверсі житлового будинку. За оцінкою СММ, пробоїни утворилися внаслідок стрілянини, однак визначити час їхнього утворення не вдалося.

риблизно за 50 м на захід від блокпосту збройних формувань у н.п.Слов’яносербськ зафіксовано свіжу пробоїну зі слідами горіння навколо на східній стіні будівлі пожежної станції. За їхньою оцінкою, пробоїна утворилася внаслідок вогню зі стрілецької зброї зі східного напрямку.

4 січня

На третьому поверсі шкільної будівлі на вулиці Миру в Золотому-5 (Михайлівці) виявлено пробоїну в частково розбитій шибці вікна з західно-північного заходу. На першому поверсі зафіксовано ще одну пробоїну в частково розбитій віконній шибці, а також ще одну частково розбиту шибку в двох вікнах із західно-північного заходу. На вул. Миру, 12а, приблизно за 100 м на північний схід від зазначеної вище школи, виявлено пробоїну в зовнішній стіні магазину з північно-західного боку.

В обох випадках, за оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно і були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. Чотири жінки (віком 40–49 і 50–59 років), які представилися жительками Золотого-5 (Михайлівки), розповіли, що стрілянина в цьому районі сталася пополудні 25 грудня 2018 року та 1 січня 2019 року, а також ввечері 4 січня 2019 року.

9 січня

Перед офісом СММ спостерігачі бачили тіло померлої жінки (69 років), навколо якого були три медпрацівники та чотири члени збройних формувань; поблизу стояли швидка медична допомога та два автомобілі збройних формувань. За словами чоловіка померлої, ближче до вечора 9 січня вони йшли повз офіс Місії, коли жінка раптово впала. Він додав, що вони весь день чекали на блокпості збройних формувань біля Горлівки, щоб перейти до підконтрольних урядові районів для вирішення питань, пов’язаних з отриманням пенсії, утім їм це не вдалося зробити через довгі черги.

10 січня

Команда СММ уточнювала повідомлення про трьох співробітників КП «Компанія «Вода Донбасу», які того дня дістали поранення під час прибирання снігу на ділянці дороги, що веде від н. п. Крута Балка (непідконтрольний урядові, 16 км на північ від Донецька) до насосної станції першого підйому в н. п. Василівка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Донецька). У лікарні в Ясинуватій спостерігачі поспілкувалися з усіма трьома чоловіками, які розповіли, що вибух стався приблизно опівдні, коли вони розчищали сніг перед своїм службовим автомобілем. Один із чоловіків (56 років), який сказав, що працює механіком у КП «Компанія «Вода Донбасу», мав пов’язки на лівій частині грудної клітини і спини. Медперсонал лікарні повідомив, що чоловік дістав 12 осколкових поранень грудної клітини і спини, за оцінкою, через влучення осколків, і що він перебуває у шоковому стані. Другий чоловік (50–59 років), який також перебував у шоковому стані, проте не мав візуально помітних поранень, сказав, що є водієм КП «Компанія «Вода Донбасу», і що він не може пригадати нічого, окрім вибуху. Спостерігачі говорили з третім чоловіком (30–39 років), який сказав, що працює механіком на цьому ж підприємстві, і бачили на лівій частині його обличчя та руках синці, а також помітили, що він тремтів. За його словами, він не міг пригадати про інцидент нічого, окрім вибуху.

11 січня спостерігачі відвідали один із об’єктів КП «Компанія «Вода Донбасу» в н. п. Мінеральне (непідконтрольний урядові, 10 км на північний схід від Донецька), де співробітник підприємства провів їх до вантажівки, яка, за твердженнями персоналу, була тією вантажівкою КП «Компанія «Вода Донбасу», яку було пошкоджено 10 січня. На місці спостерігачі побачили вантажівку ЗІЛ-131 із зеленою кабіною та жовтим кузовом. Жовтий кузов вщент згорів; по боках кузова вантажівки були великі пробоїни, по одній з правого та лівого боків відповідно. За оцінкою СММ, пошкодження, ймовірно, виникли внаслідок влучення снаряда калібру 73 мм, випущеного з гармати бойової машини піхоти (БМП 1) або безвідкатної гармати (СПГ 9).

Смерть трьох цивільних осіб у черзі на перетин лінії зіткнення у Горлівці:

Спостерігачі уточнювали повідомлення про трьох цивільних осіб (чоловіків 80–89, 70–79 та 60–69 років відповідно), які померли від серцевого нападу на блокпості збройних формувань у Горлівці, очікуючи у черзі на перетин лінії зіткнення. Співробітники моргу в Горлівці повідомили команді СММ про те, що того дня з блокпоста збройних формувань у Горлівці до моргу доправили тіла трьох чоловіків вищезазначеного віку, і що всі вони померли з природніх причин.

Ситуація з цивільним населенням на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення:
Між двома передовими блокпостами збройних формувань на автодорозі Н20 на південь від н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили, як невеликий трактор прибирав з дороги сніг. Команда СММ бачила близько 150 осіб, які стояли на укритій снігом дорогою, очікуючи на прохід із непідконтрольних уряду районів через нульовий блокпост Збройних сил України, розташований за 3,5 км на північний схід від н. п. Березове (підконтрольний урядові, 31 км на захід від Донецька). За період свого перебування на блокпості спостерігачі бачили 11 автобусів, припаркованих із північної сторони блокпоста біля Березового. Водії автобусів (чоловіки 40–49 років) сказали, що вони здійснюють регулярні перевезення людей між нульовими блокпостами Збройних сил України і збройних формувань, проте зазначили, що проїзд дорогою ускладнено через сніг та погодні умови.

Крім того, на тому ж блокпості Збройних сил України у Березовому три жінки (дві у віці 50–59 років та одна 80–89 років) повідомили спостерігачам про те, що годинами чекають на холоді на автобус, щоб доїхати з цього блокпоста до КПВВ у н. п. Новотроїцьке (підконтрольний урядові, 36 км на південний захід від Донецька), відстань між якими становить близько 7 км. Військовослужбовці Збройних сил України, що перебували на блокпості, сказали, що кількість автобусів, які курсують між цими двома блокпостами, недостатня, і що ситуація ускладнюється через несприятливі погодні умови на дорогах і велику кількість снігу

13 січня

Повідомлення про пошкодження будинку в житловому районі н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя) в результаті вогню зі стрілецької зброї:

12 січня на вул. Миру, 76, виявлено свіжу пробоїну у металевому профнастилі, який частково прикривав вікно з південного боку одноповерхового будинку. Також зафіксовано ще одну пробоїну в шибці вікна за металевим профнастилом. Усередині будинку, приблизно за 1,5 м від пошкодженого вікна, виявлено пробоїну в дверній рамі. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням кулі (калібру 7,62 мм) зі стрілецької зброї, вогонь вівся з південно-південного сходу. На відстані приблизно 2 м від будинку спостерігачі бачили отвір у дерев’яній дверній рамі із західного боку сараю, у якому виявили застряглу кулю калібру 7,62 мм (у напрямку на північно-північний захід). За їхньою оцінкою, отвір виник унаслідок влучення кулі, випущеної з південно-південного сходу.
Мешканка будинку (40–49 років) розповіла, що вищезгадане вікно (у спальній кімнаті) було пошкоджено 11 січня, між 22:00 і 22:45. Вона додала, що у той момент через бойові дії, що тривали, вона разом із чоловіком, двома дітьми та родичем з обмеженою рухливістю укрилися на кухні.

15 січня

Цивільна особа (жінка) померла, очікуючи поблизу контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) біля Майорська:
Спостерігачі уточнювали повідомлення про те, що жінка (80 років) померла 5 січня, очікуючи поблизу КПВВ поблизу н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька) на перетин лінії зіткнення. Представник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) і співробітник поліції у н. п. Бахмут (кол. Артемівськ, підконтрольний урядові, 67 км на північ від Донецька) повідомили СММ про те, що жінка померла вранці 5 січня, очікуючи поблизу КПВВ. 8 січня співробітники моргу в Бахмуті підтвердили, що тіло жінки було доправлено в морг для проведення розтину. 15 січня співробітники моргу повідомили, що жінка померла з природніх причин.

16 січня

Ситуація з цивільним населенням на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення:

16 січня, о 09:50, на блокпості збройних формувань на південь від мосту в Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили приблизно 3 000 осіб, які очікували в черзі біля одного працюючого поста на перехід до підконтрольних урядові районів, а також близько 50 осіб у протилежному напрямку. За спостереженнями команди СММ, приблизно 1 500 осіб очікували на розташованій поблизу зупинці автобуса. Приблизно через 2 години спостерігачі відзначили, що кількість людей у чергах в обох напрямках не змінилася. На контрольному пункті в’їзду-виїзду, розташованому на північ від мосту у Станиці Луганській, спостерігачі бачили, що в черзі на перехід до підконтрольних урядові районів чекали близько 300 осіб, а в черзі в протилежному напрямку — приблизно 100 осіб.

15 січня команда Місії бачила близько 500 осіб у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів на нульовому блокпості Збройних сил України за 3,5 км на північний схід від н. п. Березове (підконтрольний урядові, 31 км на південний захід від Донецька). 16 січня у цьому місці спостерігачі бачили приблизно 200 осіб.

17 січня

Повідомлення про спричинені стріляниною пошкодження житлового будинку в н. п. Золоте-4 (Родіна; підконтрольний урядові, 59 км на захід від Луганська):

17 січня зафіксовано пошкодження на одноповерховому житловому будинку, виявлено невелику пробоїну у шибці вікна на стіні зі східного боку. Усередині будинку зафіксовано рівновелику дірку в фіранці на вікні в тому місці, що відповідало розташуванню пробоїни у шибці, а також пошкодження стіни навпроти згаданого вище вінка і шматки штукатурки на підлозі. За оцінкою СММ, пошкодження було спричинене влученням кулі (12,7 мм), випущеної із великокаліберного кулемета зі східного напрямку. Жителька (віком 80–90 років), яка, за її словами, перебувала вдома, коли сталася стрілянина, розповіла про те, що 8 січня вона увійшла до вітальні та побачила там розбите вікно та кулю на підлозі.

Жінка померла під час очікування на блокпості поблизу Горлівки:

17 січня на блокпості збройних формувань поблизу Горлівки член збройних формувань повідомив спостерігачам про те, що 16 січня померла жінка (віком 71 рік), яка очікувала в таксі на перетин блокпоста. У Горлівці співробітники морга розповіли, що 16 січня до них доправили тіло жінки і додали, що вона померла з природних причин.

18 січня

Тіло померлого чоловіка зафіксовано біля контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) у Станиці Луганській:

Приблизно за 50 м від передової позиції Збройних сил України на північ від мосту у Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили, що на асфальті лежало тіло померлого чоловіка (віком 70–80 років). Члени патруля Місії бачили двох поліцейських і двох дочок померлого, які стояли біля тіла. Дочки повідомили команді СММ, що їхній батько йшов до непідконтрольних урядові районів, коли, ймовірно, у нього стався серцевий напад і він помер.

21 січня

Повідомлення про сприченені стріляниною пошкодження школи в н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська):

Усередині будівлі функціонуючої школи, розташованої на вулиці Миру в південно-західній частині, виявлено свіжу пробоїну у шибці вікна на першому поверсі з заходу, а також подряпину на внутрішній шибці ще одного вікна, що виходить на захід. На стіні навпроти обох вікон було незначне пошкодження (щербину). За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням кулі (калібру 7,62 мм) зі стрілецької зброї. (СММ оцінила, що куля пробила першу віконну шибку і зрикошетила у стіну навпроти, а потім або кулею, або осколками від стіни було пошкоджено внутрішню частину другої шибки). За словами представниці школи, пошкодження було завдано 17 січня, близько 6:00 ранку; у той час учнів у школі не було. Вона також додала, що з 25 грудня 2018 року школа вже тричі зазнавала пошкоджень унаслідок стрілянини

На контрольному пункті в’їзду-виїзду у Станиці Луганській від серцевого нападу помер чоловік

21 січня представник міжнародної організації, присутній біля контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) на північ від мосту в Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська), повідомив СММ, що близько 8:00 ранку чоловік (73 років) йшов пішки у напрямку непідконтрольних уряду районів, коли у нього стався серцевий напад і він помер. Медпрацівники лікарні у Станиці Луганській підтвердили, що тіло померлого доправили до моргу того ж дня.

22 січня

Повідомлення щодо пошкодження будівлі функціонуючого дитсадка в н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя):

Спостерігачі, яких супроводжував представник Збройних сил України, відвідали функціонуючий дитсадок на вул. Миру, 21а. Усередині приміщення зафіксовано свіжу пробоїну в рамі вікна з південного боку, а також свіжі подряпини на західній стіні та на піаніно біля північної стіни. За оцінкою СММ, пошкодження виникли в результаті влучення кулі зі стрілецької зброї (калібру 7,62 мм), яка пробила віконну раму і зрикошетила від стіни та піаніно. Співробітниця дитсадка повідомила про те, що вранці 22 січня вона виявила кулю на підлозі біля піаніно.


23 січня

Повідомлення щодо чоловіка, який дістав поранення внаслідок стрільби зі стрілецької зброї поблизу Красногорівської газорозподільчої станції:

22 січня, перебуваючи на північній околиці н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) з метою моніторингу дотримання режиму припинення вогню для уможливлення проведення ремонтних робіт на Красногорівській газорозподільчій станції, спостерігачі бачили чоловіка із пов’язкою на попереку, який ішов до карети швидкої допомоги. 23 січня в лікарні у н. п. Покровськ (підконтрольний урядові, 55 км на північний захід від Донецька) члени патруля Місії бачилися із тим самим чоловіком (29 років). Він повідомив, що входить до групи з розмінування Державної служби України з надзвичайних ситуацій і вдень 22 січня перебував в районі Красногорівської газорозподільчої станції під час виконання ремонтних робіт, коли почув вогонь зі стрілецької зброї і невдовзі після цього дістав кульове поранення. Медики повідомили, що чоловіка з кульовим пораненням було переведено з лікарні в н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) ввечері 22 січня.

Повідомлення про пошкодження багатоквартирного будинку у н. п. Чермалик (підконтрольний урядові, 77 км на південь від Донецька):

На вул. Миру, 21, виявлено пробоїну у шибці південного вікна на другому поверсі двоповерхового багатоквартирного будинку. За оцінкою СММ, пошкодження було свіжим і утворилося в результаті влучання кулі зі стрілецької зброї.

25 січня

Повідомлення про пошкодження будинку у н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя) та пошкодження вікон лікарні в Золотому-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) внаслідок стрільби зі стрілецької зброї;

У н. п. Чермалик на вул. Нікітіна, 25, чоловік (60–69 років) показав спостерігачам 8 пробоїн у зовнішній стіні його одноповерхового будинку, що виходить на південно-південний схід. Спостерігачам не вдалося встановити, чи були пошкодження свіжими, які саме боєприпаси використовувалися та в якому напрямку вівся вогонь. Чоловік розповів, що вдень 23 січня був удома разом із дружиною, коли почув, як його будинок потрапив під обстріл.

У функціонуючій лікарні на південно-західній околиці н. п. Золоте-5 виявлено пробоїни та розбите скло у двох вікнах на стіні, що виходить на північно-північний захід (одне на першому поверсі, а інше на третьому). За оцінкою СММ, дві пробоїни та пошкодження скла утворилися внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї. За словами співробітників лікарні, вони виявили пошкодження 23 січня.

27 січня

Повідомлення про спричинені обстрілами з легкого та важкого озброєння пошкодження у житлових районах н.п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя) та Золотого-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська):

26 січня на вул. Набережній, 59, у н. п. Чермалик виявлено два свіжих місця вогневого ураження на двох стінах (поряд із головним входом) із південно-східного боку одноповерхового будинку, які, за оцінкою СММ, були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. Також на цих стінах зафіксовано осколкові пошкодження, які виникли раніше. Власники будинку (подружжя у віці 50–59 років) показали спостерігачам кулю, яку, за їхніми словами, вони знайшли на землі під одним із місць вогневого ураження. За їхніми твердженнями, 24 січня в їхній будинок двічі влучали кулі та вони бояться виходити з дому надвечір, оскільки в цьому районі не припиняються бойові дії.

В н. п. Золоте-5, на вул. Войкова, 13, зафіксовано кульові отвори в п’ятьох вікнах, що виходять на захід (один кульовий отвір на першому поверсі, два на третьому і ще два на четвертому) п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку. У другому п’ятиповерховому багатоквартирному житловому будинку (поряд із першим) зафіксовано один кульовий отвір у віконній рамі на другому поверсі з північного боку. За оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно та були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. За словами трьох жителів будинків (дві жінки й один чоловік віком 60–69 років), вікна були пошкоджені надвечір 11 січня. За твердженнями мешканки пошкодженої квартири на першому поверсі першого будинку, у той момент через безперервні бойові дії вона разом зі своїми двома онуками ховалася в дальній кімнаті квартирі.

27 січня на ігровому полі стадіону в Золотому-5 (Михайлівці) за 60 м на південний схід від найближчого житлового будинку виявлено свіжу вирву (діаметром 1,5 м), яка, за оцінкою СММ, утворилася від розриву мінометної міни або снаряда безвідкатної гармати (типу СПГ), випущеного з північно-північного сходу. Присутні на місці троє цивільних осіб (два чоловіки й одна жінка віком 20–40 років) повідомили команді Місії, що обстріл стався рано-вранці 27 січня.

28 січня

СММ уточнювала повідомлення про те, що 28 січня при перетині лінії зіткнення поблизу н. п. Станиця Луганська (підконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Луганська) помер 68 річний чоловік. На контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ), розташованому на північ від мосту у Станиці Луганській (15 км на північ від Луганська), представник міжнародної організації розповів, що о 13:45 біля гуманітарного контейнера, який використовується як пункт обігріву, втратив свідомість чоловік, якого не змогли реанімувати навіть після того, як йому надали невідкладну допомогу. Присутній на місці поліцейський повідомив патрулю Місії про те, що чоловік разом зі своєю дружиною та сином прямував до непідконтрольних урядові районів і що його тіло доставили до морга у Станиці Луганській.

 

 Поділитися