MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Без паспорта: несподіване продовженняСуд підтримав дівчину без паспортаІ знову про паспортОбмін полоненими, різдвяні ракети, російське громадянство викрадених дітей — підсумки тижняУникнути призову за $300: Служба в армії під час Громадянської війни у СШАДев’ять тисяч скарг на суддів: коли запрацює Служба дисциплінарних інспекторів при Вищій раді правосуддя?Громадянство України, яке легко втратитиЗамінована Україна, іспит на громадянство, комунальні борги — підсумки тижня У Менській колонії помилували 44 в'язня для участі у війні. Ще для 42 підготували документи — кримінально-виконавча служба‘Мені огидна така служба’: інтерв’ю з ексохоронцем харківського парку, де б’ють людейДо уваги ВПО! Прийнято Закон спрямований на врегулювання питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведенняОсоби без права на громадянство – черговий сезон серіалуУкраїнців судитимуть за отримання громадянства ЄС шахрайським шляхомОсоби без права на громадянствоКазус Саакашвілі: політики вбивають право (оновлено)Казус Саакашвілі: політики вбивають правоСлужба безпеки України та права людиниНевмируще пенітенціарне: служба зникла, чи зрілі судді?Правовий захист військовослужбовців починається з їхньої особистої активності, – правозахисник. Прес-служба ГО «Закарпатська громада»Соціальна служба правозахисту

Без паспорта

04.02.2019   
Ірина Скачко
Це – Даяна Залевська. Майбутній психолог. Їй 23 роки. Ви бачите її. А держава – ні. Даяна народилася і все життя живе в Україні. Без громадянства. Міграційна служба багато років під різними формальними приводами відмовляє їй у праві бути громадянкою нашої країни.

Це – Даяна Залевська. Майбутній психолог. Їй 23 роки. Ви бачите її. А держава – ні. Даяна народилася і все життя живе в Україні. Без громадянства. Міграційна служба багато років під різними формальними приводами відмовляє їй у праві бути громадянкою нашої країни. А без документів дівчина не може ані одружитися, ані отримати диплом про вищу освіту, ані звернутися до лікаря. Ба навіть залізничні білети купити.

Cправа в тому, що її батьки приїхали в Україну на початку дев’яностих із Казахстану. Мама – українка, тато – поляк. Доки Даяні не виповнилося вісімнадцять років, до міграційної служби (тоді ще ГІРФО) із заявами про надання її дитині українського громадянства зверталася мама. Дарма. З вісімнадцяти років Даяна вже самостійно бореться із системою. «Надайте довідку, що ви не громадянка Казахстану!», «Доведіть, що ви не отримали громадянство Польщі!» – ці та безліч інших відмовок рік за роком псують дівчині життя.

– Мої поневіряння почалися, коли я закінчувала школу. До ЗНО без паспорта не допускають. – розповідає Даяна. – Мені тоді допомогли в районному комітеті у справах сім’ї, молоді та спорту. Тож ЗНО я все ж склала, вступила до педагогічного університету, вивчилася на психолога, захистила дипломну роботу. А от диплома так і не отримала. Без паспорта неможна. Навіть студентського квитка у мене під час навчання не було, бо він зараз пов’язаний із банківською карткою. А картку без паспорта банк не оформлює.

Два роки тому Даяна звернулася до юристів Харківської правозахисної групи.

– Було кілька наших звернень і до органів міграційної служби в Харкові та Харківській області, і до центрального управління, – каже юрист ХПГ Микола Соболь. – Все безрезультатно. Ніхто не вжив заходів, щоб проблему було вирішено. Але це ж не важко: можна знайти свідків, що підтвердять її особу: педіатра, вчителів, однокласників.

Востаннє Даяні було відмовлено в громадянстві влітку 2018 року. Теку з цінними, зібраними по всіх усюдах, завіреними нотаріусом документами міграційна служба повернула їй простим листом.

– Лист прийшов до студентського гуртожитку, його там цілком випадково знайшли, – ображається дівчина. – Могла б усе це просто загубити…

Завтра Даяна іде до суду. Щоправда, чи вдасться ій туди потрапити без паспорта, дівчина не впевнена. З-поміж документів, що підтверджують її особу, вона  може надати хіба що заліковку. З відмінними оцінками.

 Поділитися