MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права людини в програмах кандидатів. Частина 5

11.02.2019   
Денис Волоха
У п’ятницю ЦВК обробила всі заявки й оголосила офіційний перелік із 44-х прізвищ, які будуть у виборчому бюлетені. Лише уявіть: якщо на кожного кандидата ЦВК виділить усього два сантиметри довжини бюлетеня, то разом із шапкою це буде документ довжиною близько одного метра! Тепер можна казати північно-східним сусідам, що в нас не лише президент вище за зростом, а навіть перелік кандидатів може позмагатися з очільником їхньої держави. Проте, навряд чи росіяни знають, що таке «перелік кандидатів». А втім, The Show Must Go On: розглядаємо програми Інни Богословської, Сергія Тарути, Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка та Ігоря Смешка.

У п’ятницю ЦВК обробила всі заявки й оголосила офіційний перелік із 44-х прізвищ, які будуть у виборчому бюлетені. Лише уявіть: якщо на кожного кандидата ЦВК виділить усього два сантиметри довжини бюлетеня, то разом із шапкою це буде документ довжиною близько одного метра! Тепер можна казати північно-східним сусідам, що в нас не лише президент вищого зросту, а навіть перелік кандидатів може позмагатися з очільником їхньої держави. Проте, навряд чи росіяни знають, що таке «перелік кандидатів». А втім, The Show Must Go On: розглядаємо програми Інни Богословської, Сергія Тарути, Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка та Ігоря Смешка.


Сергій Олексійович Тарута, висунутий власною партією «Основа», прагне відновити дружні відносини з усіма країнами-сусідами, але водночас зазначає, що зробить усе, щоб Росія відповіла за агресію проти України та виплатила компенсації. На Донбас — миротворчу місію ООН, а Крим не можна повертати військовим методом. Тарута є прибічником позаблокового статусу. Шкода його засмучувати, але минулого тижня Верховна Рада закріпила курс України до ЄС та НАТО в Конституції. 

«Україна стане справжньою парламентсько-президентською республікою, у якій Президент буде найвищим моральним авторитетом, арбітром нації, відповідальним за здійснення зовнішньої політики та забезпечення безпеки країни. Управління економікою здійснюватиме Уряд на чолі з Прем’єр-міністром». — Складається враження, що цей абзац програми пан Тарута писав так у році 1987-у, у вільний від роботи на «Азовсталі» час, адже описав він сьогоднішню дійсність.

Ще в кінці минулого року пана Сергія можна було побачити на білбордах та газетах із підписом «гарантую повагу». Повага полягатиме, зокрема, у прийнятті ключових рішень на референдумах та скороченні кількості депутатів до 250, а також створенні верхньої палати парламенту в складі 54-х представників: по два від кожного регіону держави.

Незважаючи на такий чудовий початок програми в частині зменшення податків як інтенсивно, так і екстенсивно, в середині програми пан Тарута таки не втримався та пообіцяв підняти заробітні плати до 20-25 тисяч гривень, пенсії до мінімум 10-и, а також знизити ціни на комуналку.

Окрім поваги Тарута гарантує (хто б міг подумати!) перше робоче місце для випускників закладів вищої освіти.

Самовисуванець Олександр Володимирович Данилюк, безумовно, хотів би запам’ятатися чимось іншим, окрім репліки «ні, не колишній Міністр фінансів», але доля та працівники РАЦСу інколи бувають жорстокими. Його програма налічує рекордно малу кількість символів — менше за 6 тисяч (у містера Тарути, наприклад, вдвічі більше). Власне, його програму складно назвати програмою. Можливо, він хотів взяти участь у конкурсі з написання есе, але переплутав адреси, а організаційний внесок у два з половиною мільйони його зовсім не здивував? Єдиною чіткою обіцянкою в його програмі є відмова від мажоритарної складової виборчої системи. Кандидат не приховує, що не сподівається бодай на якийсь результат на виборах і вважає їх необхідною сходинкою для участі його політсили у виборах до парламенту. Ну що ж, побажаємо йому успіху і щиро дякуємо за додаткові 2.5 ₴ мільйона в бюджеті!

А от пані Інна Германівна Богословська, яка свою заставу до ЦВК принесла в чорних мішках, не поскупилась на програму. Обіймати посаду Президента в разі перемоги вона обіцяє лише один строк. І цей строк буде максимально прозорим: аж до фіксування життєдіяльності Президента (який мусить мешкати лише в резиденції) технічними засобами. Українська компанія Petcube могла б допомогти з реалізацією такого замислу: Президент, звісно, не хом’ячок в акваріумі, але хто б відмовився погратися з ним лазером, як із котиком?

Пані кандидатка відмовляється співпрацювати з Росією до повернення Криму та деокупації Донбасу, та вважає, що «вільні люди мають мати право володіти зброєю».

Поки що Інна Богословська, здається, єдиний кандидат, який всерйоз написав у своїй програмі про базовий дохід.

Інна Германівна обіцяє забезпечити покриття 100% площі України системою зв’язку 5G та вище. А це доволі зручно — обіцянки такого типу. Ніби й обіцяв, а ніби й поважна причина для невиконання — такий стандарт ще не винайшли. Кращого аргументу годі й придумувати.

«Земля для України — такий же ресурс, як нафта для нафтовидобувних країн, — йдеться в програмі. Ми не можемо розглядати сільськогосподарські землі як товар та маємо створити ринок оренди цієї землі». Цікаво, нафтовидобувні країни теж здають нафту в оренду?

«Будь-який громадянин, обраний на публічну посаду, буде зобов’язаний надати добровільну згоду на те, що по відношенню до нього можуть проводитися оперативно-розшукові дії без санкції суду протягом 2-х років з моменту призначення». — Офіційне тлумачення 32-ї статті Конституції говорить, що «збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте та сімейне життя». Але допускає таке втручання «винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини». Складно судити про законність такої практики без прийняття змін до Конституції, але межа між забезпеченням контролю над чиновниками та порушенням прав людини в цьому питання дуже тонка.

Пані Богословська планує скасувати недоторканність суддів, а суддів вищого рівня обирати на довічний строк.

Згідно з даними дослідження соціологічної групи «Рейтинг», потенційні виборці свободівця Руслана Володимировича Кошулинського найбільше з поміж інших підтримують єдину державну мову та продовження військових дій на Донбасі. Серед його виборців найбільша частка тих, хто вважає Росію агресором та ні за яких умов не хоче до Митного союзу*.

*Дослідження проводилось у січні та було опубліковано 31.01.

Кандидат планує запровадити обов’язкову перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні посади за допомогою «детектора брехні» на причетність до корупційних дій, сепаратизму, співпраці з іноземними спецслужбами та наявність громадянства інших держав. Отже, Уляна Супрун, не змогла б обіймати свою посаду за влади пана Кошулинського. Ба більше: він хоче позбавляти українського громадянства всіх, хто має ще якесь.

Кандидат є членом клубу поціновувачів інституту референдумів.

На відміну від пана Балашова, пан Кошулинський вважає за потрібне заборонити приватизацію стратегічних та прибуткових держпідприємств і навіть повернути назад «незаконно приватизовані».

Ринок землі — це не про переконання кандидата від «Свободи»: він хоче взагалі заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення, а в довгострокову оренду надавати її лише громадянам України. Газ та електроенергія — за собівартістю.
А праві в Україні — часто такі ліві.

Традиційно для його політичної сили, кандидат планує захищати «традиційні сімейні цінності». Зазвичай під цим розуміється гомофобія та нав’язування християнства. Але це не точно.

Пан Кошулинський — за розірвання дипломатичних стосунків та всіх міжнародних угод з РФ, а також хоче підписати двосторонні угоди зі США та Об’єднаним Королівством про надання летального озброєння Україні у якості забезпечення гарантій Будапештського меморандуму. Блокада окупованих територій; російський бізнес — заборонити, активи — націоналізувати. Військовий збір — збільшити та зробити прогресивним.

Ігор Петрович Смешко — самовисуванець. Він хоче добитися жорсткішого покарання за ведення бізнесу під час перебування на держслужбі. Окрім цього, його програма не містить різких висловлювань: вочевидь, робота в спецслужбах певною мірою сформувала характер двійника Філа Коллінза.

І все б нічого, якби не «БОГ, СВОБОДА, СІМ’Я і УКРАЇНА є найвищими духовними цінностями українського народу» в кінці програми. Держава може не пережити ще один томос-тур.

 Поділитися