MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Українських користувачів ВКонтакте поставлять на облік – РНБОПрезидент підписав Закон «Про розвідку» – правозахисники протиДля СБУ закон неписаний?СБУ повідомила про підозру голові парламенту Чеченської республіки 200 гривень за бота: СБУ викрила ботоферму, що працювала на спецслужби РФСБУ: Російські спецслужби залучають українських дітей до фейкових мінуваньУ Києві затримали двох шахраїв, які ‘гарантували’ отримання українського громадянства й ‘продавали паспорти’, — СБУ СБУ встановила особу ватажка кадирівців, який керував ‘каральними рейдами’ на ЛуганщиніРосійські військові цілеспрямовано знищували цивільне населення при відступі з Лиману, — СБУВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ООН: законопроєкт про СБУ не передбачає гарантій проти зловживань з боку спецслужбЯк законопроект про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов?Правозахисники закликають не ухвалювати новий закон про СБУ: загроза демократіїСпівробітників СБУ підозрюють у катуванні іноземцяМінюст опублікував розцінки на телефонний зв’язок та інтернет для ув’язненихЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційРеформа СБУ: виклики та перспективи. ДослідженняСуд не скасував рішення СБУ щодо Олексія Боленкова«Українська демократія є напівосвіченою, розгнузданою, недисциплінованою й нетрадиційною…»Законопроєкт про СБУ неприйнятний, його треба поховати

Правозахисники та мас-медіа вимагають прозорості в діях СБУ

14.02.2019    джерело: imi.org.ua
Ірина Скачко
Коаліція «За вільний Інтернет», Центр громадянських свобод, «Детектор медіа»  та інші представники правозахисної та журналістської спільноти звернулися до СБУ із закликом припинити практику непрозорого блокування інтернету, повідомляє Інститут масової інформації.

Коаліція «За вільний Інтернет», Центр громадянських свобод, «Детектор медіа»  та інші представники правозахисної та журналістської спільноти звернулися до СБУ із закликом припинити практику непрозорого блокування інтернету, повідомляє Інститут масової інформації.

Приводом для такого звернення стало інтерв’ю начальника контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександра Климчука. В ефірі ICTV він, зокрема, заявив: «За останній рік було заблоковано близько двох тисяч фейкових акаунтів, було подано для санкцій близько 200 інтернет-сайтів, які пропагували російську ідеологію. Цього року подано ще 100 сайтів, найближчим часом введенням указом президента в дію рішення РНБО ці сайти будуть також заблоковані».

Восени минулого року коаліція «За вільний інтернет» вже офіційно зверталася до Ради національної безпеки та СБУ із запитом щодо критеріїв, за якими обмежено доступ до певних сайтів та акаунтів.

«Проте і Рада національної безпеки і оборони, і Служба безпеки України відмовили в наданні такої інформації. В Окружному адміністративному суді міста Києва триває розгляд судової справи про порушення права на доступ до публічної інформації. Аргументів щодо відмови в наданні інформації РНБО та СБУ до суду також не надали», – йдеться в заяві правозахисників і журналістів.

Вони зазначають, що блокування сайтів не є ефективним способом протидії російській пропаганді: «Відвідуваність таких сайтів українцями для отримання інформації мізерна. Наприклад, дослідження «Детектора медіа», яке проводилося до указу президента про блокування близько 200 сайтів, показало, що лише 0,5% людей використовують російські сайти і 0,1% сайти так званих "ЛНР" і "ДНР" для отримання інформації».

Олександр Климчук повідомив, що в СБУ є інформація про можливі кібератаки російських спецслужб на українські об’єкти критичної інфраструктури. Втім, автори заяви запевняють: «До захисту критичної інфраструктури від кібератак блокування сайтів взагалі не має ніякого стосунку, про що неодноразово заявляли експерти з кібербезпеки та професійні об’єднання, зазначають автори документа. Водночас наявність абсолютно непрозорого механізму обмеження інтернету – це порушення українських законів та міжнародних договорів».

 

 

 Поділитися