MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниУряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України У Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти України11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)До України евакуювали жінку, якій окупанти не платили пенсію через її український паспорт Використання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму законуСоборність України: через спротив, піт і кров…Хімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняЕвгений Захаров отдаст Премию Гавела на зубные протезы пострадавшим от пыток россиянУкраїнські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниРосія має повернути ще шістьох дітей до України Двопалатний парламент та Кримськотатарська Автономна Республіка: модельний проєкт Конституції УкраїниІдеолога ‘денацифікації’ України засудили до 10 років позбавлення воліНа очах у всього світу: росіяни показали викрадених з України дітей журналістамЕтичний потенціал та етична потужність України: метапідхід“Доведення геноциду стане своєрідною крапкою у взаємовідносинах України і Росії”, — БєлоусовВ окупованому Криму катували людину, яка шукала незаконно вивезених з України дітей Президент підписав закон про повернення e-декларуванняПрезидент підписав законопроєкт, що впроваджує новий вид покарання — пробаційний нагляд‘Шахеди’, ‘онікси’, ‘калібри’ у вересневому небі України. Підсумки тижня

Нардепи-бізнесмени не мають права бути у парламенті України

16.02.2019   
Влад Боднар
Відповідно до Конституції України, Президент України та народні депутати, які займаються підприємницькою діяльністю, не повинні займати свої посади.

А ми продовжуємо вивчати Конституцію України, адже це основний закон держави. Розглянемо 78 та 103 статтю, де вказується чи може займатися підприємницькою діяльністю Президент України та народні депутати.

Президент України

Почнемо зі статті 103 Конституції України:

«Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років. Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою. Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд. Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об’єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п’ятого року повноважень Президента України. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період дев’яноста днів з дня припинення повноважень.Порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом»

Як бачимо, Президент України не може займатися підприємницькою діяльністю. Цим фактом зараз нікого не здивуєш, тому що це активно обговорювалось у 2014-2015 роки. Петро Порошенко окрім того що володіє корпорацією «Roshen», є кінцевим бенефіціарним власником десятки компаній, чим порушує Конституцію України, хоча Президент України є гарантом виконання цієї Конституції.

Народні депутати

Цікавий інший момент, що ми ніде у ЗМІ не чуємо, а чи можуть мати народні депутати свій бізнес:

«Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі. Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку. Вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлюються законом. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України», – вказується у статті 78 Конституції України

Підприємницькою діяльністю займається левова частина нардепів. Відкриємо офіційний сайт Верховної Ради України і знаходимо там перелік народних депутатів в алфавітному порядку, де Олександр Абдуллін перший у цьому переліку.

Він є кінцевим бенефіціарним власником  компаній ТОВ «Екотехпром» та ТОВ «МЦ-Файнанс» . Інших народних депутатів розглядати не будемо, тому що на це піде дуже багато часу і громада й так знає, що у парламенті багато мільйонерів та мільярдерів, які мають пряме/непряме відношення до бізнесу.

Відповідно до Конституції України, Президент України та народні депутати, які займаються підприємницькою діяльністю, не повинні займати свої посади.

 Поділитися