MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)До 74-ої річниці депортації кримських татарКрим останнім часом (25.04.–14.05.2018)Крим останніми днями (12.04.–25.04.2018)Крим останніми днями (03.04.–11.04.2018)Крим останніми днями (26.03–02.04.2018)Крим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)

Крим: Стан Едема Бекирова не кращає

18.02.2019   
ХПГ-інформ
Адвокат Іслям Веліляєв має сумнів щодо доцільності призначеного Бекирову лікування, адже ефекту – жодного. Кримськотатарського активіста утримують у СІЗО Сімферополя.

Стан здоров’я Едема Бекирова, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів і тримають у СІЗО, не кращає, призначений після медичного освідування інсулін не допомагає, – каже адвокат Іслям Веліляєв, передає сайт проекту «Крым.Реалии».

Едем Бекиров (Facebook)

«Сьогодні [15 лютого] я відвідав Едема Бекирова в СІЗО. Він повсякчас скаржиться на здоров’я. У нього постійно високий тиск і рівень цукру. Це при тому, що йому три рази на день роблять ін’єкції інсуліну. Раніше, коли він заживав таблетовані препарати від цукру, вони йому допомагали – рівень цукру був у межах норми. Крім того, через те, що йому колють інсулін, у нього з’явилися болі в серці та ядуха. Інсулін, як відомо, дає навантаження на серце. Спить він так же – сидячі, так йому легше», – розповів адвокат.

Веліляєв має сумнів щодо доцільності призначеного Бекирову лікування, адже ефекту – жодного.

«Поясню, як відбувається приймання інсуліну: він підходить до дверей і крізь «кормушку» [невеличкий отвір у дверях, крізь який в’язню передають їжу] йому колють інсулін. Що міститься в цьому шприці, він не знає, але ефекту від нього ми не бачимо. Стосовно культі на нозі: вона не загоюється. Усі необхідні матеріали, мазі, бинти йому передає рідня. Перев’язування він робить собі сам. Якщо виникнуть перебої в доставці бинтів і мазей, ситуація буде зовсім невтішною», – каже адвокат.

Іслям Веліляєв (фото: Ілля Тарасов, krym.org)

Захист має намір добиватися вивезення Бекирова до однієї з міських лікарень Сімферополя для повторного медичного огляду попри те, що, за словами співробітників медичної частини СІЗО, наступне планове вивезення до лікарні для медичного освідування може бути лише за три місяці.


Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

15 січня Бекирова поклали до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі для медичного освідування, а 18 січня вже повернули до СІЗО. «Мого тата повернули з лікарні до СІЗО. „Лікування“ інваліда I групи без ноги, з 4 шунтами в серці завершене. Йому вкололи інсулін – і все!» – сказала тоді з обуренням дочка активіста Елеонора Бекирова. Інсулін Бекирову протипоказаний через проблеми з серцем.

Повідомлялося, що адвокати Бекирова отримали «медичний висновок», у якому сказано, що його хвороби не перешкоджають його перебуванню під вартою.

Повідомлялося також, що зараз Бекирова утримують у двомісній камері в 6 кв. метрів разом із координатором громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервером Мустафаєвим, який доглядає хворого співкамерника.

Адвокат Олексій Ладін казав, що через болі в серці, ядуху та судороги Бекиров спить сидячи. Дочка в’язня Елеонра розповідала, що через антисанітарію в СІЗО в її батька з’явилися гнійні рани, ядуха, кашель. Крім того, його вивозили на примусову психіатричну експертизу.

6 лютого Едему Бекирову виповнилося 58 років.

 Поділитися