MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Уряд затвердив план дій для боротьби зі стійкістю до антибіотиків

07.03.2019   
Денис Волоха
Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, затверджений учора Кабміном, передбачає, що Міністерство охорони здоров’я разом з іншими міністерствами до 2020-го року розробить законопроекти, які передбачатимуть, зокрема, посилення контролю за продажем антибіотиків без рецепту.

Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, затверджений учора Кабміном, передбачає, що Міністерство охорони здоров’я разом з іншими міністерствами до 2020-го року розробить законопроекти, які передбачатимуть, зокрема:

  1. Посилення контролю за продажем антибіотиків без рецепту.

  2. Обмеження застосування протимікробних препаратів у якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві

  3. Надання медикам і ветеринарам чітких інструкцій, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.

  4. Зміну підходів до навчання фахівців.

  5. Дослідження спільно з європейськими науковцями резистентності до антибіотиків.

«Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне й необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний “імунітет”: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Унаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема вже визнана однією із загроз людству». — Йдеться на сайті МОЗ.

Антибіотики не лікують від застуди та грипу, але багато людей помилково вживають їх саме за виявлення ознак застуди (згідно з опитуванням Всесвітньої організації здоров’я, 64% людей вважають ефективним таке лікування). Антибіотики пригнічують та вбивають бактерії, а не віруси, до яких належить і грип. Окрім цього, унаслідок безконтрольного використання антибіотиків аграріями та фермерами, стійкі до ліків бактерії спочатку виробляються в організмах рослин та тварин, яких потім споживають люди в якості їжі.

Наслідок резистентності до антибіотиків — довше й дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити.

Що робити, щоби запобігти формуванню антибіотикостійкості?

  1. Вживайте антибіотики лише за призначенням лікаря.

  2. Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

  3. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.

  4. Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.

  5. Дотримуйтеся гігієни — регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

  6. Не використовуйте антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» у випадку незначних порізів, бо лише 3% ран інфікуються.

За даними ВООЗ щороку в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків.

Читайте також: Україна очолила рейтинг країн за зростанням захворюваності на кір.

 Поділитися