MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суттєвих зрушень у розслідуванні справ Майдану та подій 2 травня 2014 року в Одесі не відбулося

13.03.2019   
ХПГ-інформ
Про ситуацію з правами людини на Донбасі, в Криму та в Україні в цілому – у 25-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Кількість постраждалих цивільних громадян у зоні бойових дій на Донбасі протягом 2018 року в цілому нижча, ніж за кожен з попередніх років: загалом 279 постраждалих серед цивільних осіб, із них 55 загиблих, 224 поранених. Про це сказано у 25-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, – передає Український кризовий медіа-центр.

«Це половина від зафіксованої кількості жертв серед цивільного населення у 2017 році, та найнижчий річний показник за увесь період конфлікту. Загалом від початку конфлікту загинули понад 300 цивільних осіб, до 9000 отримали поранення», – зазначила на прес-брифінгу 12 березня голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

Фіона Фрейзер (фото: uacrisis.org)

Вона також зазначила, що станом на сьогодні близько 700 тисяч пенсіонерів, зареєстрованих на непідконтрольній урядові України території, не можуть отримувати свої пенсії, деякі з них – починаючи з 2014 року.

«Це є прямим наслідком державної політики про прив’язку права на пенсію до реєстрації як внутрішньо-переміщена особа та верифікаційних перевірок. Наша рекомендація залишається незмінною: необхідно скасувати взаємозв’язок між правом на пенсію та реєстрацією як ВПО», – наголосила Фрейзер.

Протягом звітного періоду (16 листопада 2018 року – 15 лютого 2019 року) спостерігачі Моніторингової місії зафіксували систематичні порушення прав людини в ОРЛДО, зокрема, порушення свободи слова, свободи мирних зібрань, свободи поглядів і релігійних переконань, випадки тримання людей під вартою до 30 днів без зв’язку із зовнішнім світом.

Місія задокументувала 172 випадки порушення людських прав у цілому з обох боків лінії розмежування, зокрема незаконне свавільне утримання під вартою, катування та жорстоке поводження. 91 з цих випадків стався протягом звітного періоду. Здебільшого такі випадки не розслідуються належним чином.

Як позитивний момент відзначене відновлення процесу переведення в’язнів, які відбували покарання в пенітенціарних установах «ДНР» і «ЛНР» на підконтрольну урядові України територію.

Передача засуджених з території «ЛНР»
(фото: Facebook Людмили Денісової)

У доповіді зазначено, що в Криму тиск з боку російської окупаційної влади на правозахисників та невдоволених окупацією півострова триває. Зафіксовано непропорційно багато порушень прав кримських татар. Продовжується призов кримчан до збройних сил РФ. За офіційними даними російської влади щонайменше 21 особу притягли до відповідальності за ухилення від призову.

Загалом на території України протягом звітного періоду Моніторингова місія зафіксувала 89 порушень права на справедливий суд. Зазначено, що не відбулося суттєвих зрушень у розслідуванні справ Майдану та подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Одеса, 2 травня 2014 року

164 порушення фундаментальних свобод зафіксували в Україні за період із 1 січня 2018 до 15 січня 2019 року, – мовиться в окремій доповіді «Про ситуацію в суспільстві та фундаментальні свободи в Україні напередодні президентських, парламентських та місцевих виборів». Зазначено, що в щонайменше 34 випадках порушники були прямо або опосередковано пов’язані із праворадикальними силами, більшість випадків не були належно розслідувані.

 Поділитися