MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колоніїЗвіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11Звіт за результатами моніторинґового візиту 01.03.2017 р. до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту 21.02.2107 р. до Вільнянської виправної колонії № 20Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26

Жахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26

18.03.2019   
Володимир Глущенко, Ганна Овдієнко, Максим Ревякін
Візит здійснено 13 березня 2019 року після повідомлення про масове побиття засуджених. Моніторингова група була шокована умовами тримання засуджених у цій установі.

13 березня 2019 року, після повідомлення про масове побиття засуджених, представники Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко, Ганна Овдієнко та Максим Ревякін здійснили моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26.

Моніторингова група була шокована умовами тримання засуджених у цій установі.

Під час візиту монітори відвідали всі відділення, де тримаються засуджені, банно-пральний комбінат та їдальню.

Житлові приміщення

В усіх без винятку відділеннях умови тримання під вартою не відповідають ніяким стандартам. Жити в таких умовах без значної шкоди для здоров’я неможливо.

Майже всі приміщення перебувають у антисанітарному, занедбаному стані. Всюди відчувається сирість. Освітлення в житлових приміщеннях дуже погане, а в деяких взагалі відсутнє. Щоб потрапити до житлової зони, на першому поверсі потрібно подолати абсолютно темний коридор зі сходами. Засуджені зазначають, що світло з’являється зазвичай із настанням темряви та є до відбою. У житлових зонах тісно розташовані залізні ліжка із тонкими матрацами, через що більшість опитаних скаржились на болі у спині. Спостерігається велике перенаселення камер.

Опитані засуджені стверджували, що адміністрація забороняє їм замінювати згорілі лампи накалювання, вимагаючи встановлення ламп денного освітлення або енергозберігальних ламп, які коштують досить дорого. Тому, зі слів респондентів, вони не мають фінансової змоги їх купляти, а сама адміністрація згорілі лампи не замінює.

Стіни у приміщеннях на другому поверсі жилого корпусу вкриті грибком та пліснявою, багато де на стелях наявні сліди минулого залиття.

В усіх приміщеннях установи був концентрований запах сирості, дихати справді було важко. Засуджені скаржились на те, що їм доводиться спати, харчуватись та займатися спортом у таких небезпечних для здоров’я умовах. Також надходили скарги на засилля у приміщеннях блошиць і тарганів.

На момент візиту кип’ячена питна вода була наявна лише в одному відділенні, в інших – лише з-під крану. Якість води з-під крану, зі слів респондентів, дуже низька, через добу відстоювання з’являється осад з іржею, а влітку у воді й взагалі за добу розводяться білі черв’яки.

Засуджені зазначали, що температура в житлових приміщеннях вночі становить 8–10 °С, а взимку знижується до 3–5 °С. Це при тому, що в колонії наявна автономна котельня для опалення. Засудженим доводиться спати повністю одягнутими та ще й під декількома ковдрами.

Труби водопостачання вкриті іржею, у деяких місцях підтікають, як наслідок, в установі періодично відбуваються затоплення.

На момент візиту в одному з житлових приміщень була оголена електрична проводка. Це явно створює безпосередню небезпеку для життя та здоров’я осіб, які там проживають. Зі слів засуджених, в установі відсутній штатний електрик, на прохання адміністрації до цих робіт був долучений засуджений, проте через відсутність знань та досвіду він отримав удар струмом. Наразі він перебуває в медичній частині з опіками. Респонденти стверджували, що досить часто трапляються випадки короткого замикання, а інколи й пожеж, проте належного реагування з боку адміністрації немає.

Санвузол

Санвузли у відділеннях заслуговують окремої уваги. Вони перебувають не просто в неналежному, а у жахливому стані. Рукомийники з відбитою плиткою та несправними кранами. Нестерпний сморід. У туалетні кімнати неможливо зайти.

У відділеннях містяться від 4 до 6 туалетів, засуджені вимушені стояти в чергах, щоб справити нужду. В туалетах відсутні дверцята, а перегородки в деяких відділеннях сягають заввишки не більше 50 сантиметрів. Сантехніка перебуває у аварійному стані.

У ванних приміщеннях, як і в житлових, стіни вкриті грибком. Але тут його ще більше – певно, через вологість.

В одному з відділень над рукомийниками була лампа з оголеною проводкою.

В іншому відділенні проводка була в душі.

У деяких відділеннях душові приміщення затоплені у зв’язку з підтіканням труб. У кожному з секторів наявний один душ на весь сектор (приблизно 50–60 людей).

Зі слів засуджених, навіть холодну воду в колонії подають лише 2 години на добу. У зв’язку з цим ув’язнені змушені набирати воду до баків, а потім митися з них. До того ж, у туалетах стоїть сморід ще й через відсутність води у бачках для змивання.

Їдальня

В їдальні на стелі та на підвіконнях наявна пліснява. У приміщенні відчувається запах сирості.

Під час візиту меню в їдальні було відсутнє. Також відсутнє дієтичне меню, незважаючи на те, що у колонії відбувають покарання засуджені, які слабують на діабет та захворювання шлунково-кишкового тракту.

В їдальні працюють лише 5 кранів для миття рук, інші зірвані. Рушники та мило відсутні.

На час візиту працівники їдальні не змогли надати моніторинговій групі санітарні книжки, стверджуючи, що вони на сьогоднішній день вивезені за межі колонії для якогось контролю.

Засуджені скаржились на нестачу та на погану якість харчування. Деякі з них стверджували, що «нормальні» продукти вони купують власним коштом, щоб їм готували в їдальні.

Банно-пральний комбінат

Лазня була недавно відремонтована і має більш-менш пристойний вигляд у порівнянні з іншим побаченим. Однак у лазні відсутні гумові килимки та шторки.

Під час візиту моніторів води в лазні не було, але адміністрація запевнила, що вони вимикають воду після відвідування лазні засудженими для запобігання прориву труб. Однак засуджені запевняли, що вони не відвідують лазню вже більше місяця.

Пральня обладнана старими радянським пральними машинами та сушарками, на яких помітна іржа.

У день візиту моніторів засуджені сушили свій одяг надворі при +5 °С.

Медична допомога

Засуджені скаржаться на відсутність будь-якої медичної допомоги. У медичній частині відсутні навіть елементарні ліки. Один із засуджених скаржився, що навіть бинтів немає. Хворі на цукровий діабет не отримують інсулін, засудженим із переломами не накладають шини.

Зі слів опитаних, в установі вже більш ніж 2 роки не роблять флюорографію. А нещодавно з колонії звільнилася людина, у якої згодом виявили відкриту форму туберкульозу.

Щоб отримати допомогу стоматолога, засуджені власним коштом повинні оплатити вивіз із колонії. Скарги на стан здоров’я адміністрація ігнорує.

Під час візиту засуджені пачками надавали моніторинговій групі заяви на неналежні умови тримання та відсутність медичної допомоги для направлення до різних державних органів. За їхніми словами, відправити іншим шляхом заяви вони не можуть, тому що адміністрація не відправляє скарги.

Матеріально-побутове забезпечення

Від засуджених поступило безліч скарг на відсутність забезпечення одягом, взуттям та засобами особистої гігієни. Засуджені скаржилися на те, що вони вимушені купувати лампочки та робити ремонт у відділеннях власним коштом.

Праця

У колонії працюють 22 особи. Небажання працювати засуджені пояснюють кабальними умовами праці: при повному робочому дні вони отримують від 20 до 40 гривень на місяць або працюють за цигарки.

Посилки та кореспонденція

Засуджені скаржаться, що адміністрація установи вилучає посилки, які їм надходять, та не випускають листи з установи. Отримано багато скарг на безпідставне вилучення предметів з посилок засудженим. Один засуджений повідомив, що з його посилки вилучили інсулін, а потім вимагали за нього гроші.

Під час моніторингу було зібрано більше 100 скарг на нелюдські умови тримання та на жорстоке поводження з боку адміністрації. Адміністрація колонії відкрито, не соромлячись присутності моніторів, переписувала засуджених, які зверталися до моніторингової групи, для «подальшої роботи з ними». Представники адміністрації поводилися іронічно, за словами засуджених, погрожували їм, як тільки моніторингова група залишала приміщення. Казали, що монітори поїдуть, а засудженим тут ще залишатися. Засуджені висловлювали побоювання, що після від’їзду моніторів адміністрація їх почне «пресувати».

Після проведення візиту представники моніторингової групи озвучили наявні порушення адміністрації колонії. Однак адміністрація не поставилася належним чином до наших зауважень, зазначивши, що вони й так багато зробили для колонії і начебто в усьому винні засуджені.

Зі слів адміністрації, засуджені навмисно псують майно, виконують заказ для зміни керівництва з боку «авторитетних» засуджених. Установа є некерованою, так званою «чорною». В нічний час засуджені женуть самогон, упиваються та з безумними очима ходять житловою зоною. Таке твердження адміністрації викликає принаймні подив.

 Поділитися