MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Без паспорта: несподіване продовження

27.03.2019   
Ірина Скачко
Даяна Залевська народилася і все життя живе в нашій країні. Без громадянства, а відтак і без паспорта. Вона позивається до суду проти міграційних служб, що багато років відмовляють їй у праві на громадянство. Вчора суддя не допустила її на засідання. Бо у дівчини немає… паспорта.

Ми вже писали про Даяну Залевську. Даяна народилася і все життя живе в Україні. Без громадянства, а відтак і без паспорта. Чиновники багато років під різними формальними приводами відмовляють їй у праві бути громадянкою нашої країни. Тому дівчина позивається до суду проти міграційної служби. Вчора суддя не допустила її на засідання. Бо у дівчини немає… паспорта.  

– На засідання не допустили ані Даяну Віталіївну, ані мене через те, що вона не має документів, що засвідчують її особу, – розповідає юрист ХПГ Микола Соболь.

– А заліковка не годиться… – додає дівчина. Залікова книжка педагогічного університету – це сьогодні єдиний документ із фотографією, який є у Даяни.

– Це абсолютно ненормальна ситуація! – каже Микола Соболь. – Уявіть, що ви, наприклад, загубили паспорт. Звернулися до міграційної служби, а там вам раптом відмовили. І от ви йдете по всім інстанціям, доходите до суду, щоб оскаржити дії міграційної служби, а суддя вас не допускає на засідання, бо у вас немає паспорту!

– Дуже прикро, що суддя записала, ніби я не з’явилася на засідання, хоча я була на місці, перед її очима! – обурена Даяна Залевська. – Так ніби цей позов мене зовсім не хвилює.  

Незважаючи на вчорашні події, на наступне засідання, яке має відбутися п’ятого квітня, Даяна Залевська і юрист ХПГ Микола Соболь  все одно планують прийти. З журналістами.

Нагадаємо, що батьки Даяни приїхали в Україну на початку дев’яностих із Казахстану. Доки Даяні не виповнилося вісімнадцять років, до міграційної служби (тоді ще ГІРФО) із заявами про надання її дитині українського громадянства зверталася мама. Дарма. З вісімнадцяти років Даяна вже самостійно бореться із системою. Без паспорта дівчина не може отримати диплом, влаштуватися на роботу, оформити банківську картку і навіть придбати залізничний квиток.

 

 Поділитися