MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Довга драбина для манекена? Або як третій сектор влаштував випробування для кандидатів у Президенти

02.04.2019   
Наталка Ковальчук
Бо мовчать тільки манекени. А вони не здатні ні до руху вперед по щаблях громадської участі, ні до розуміння суспільних проблем, ні до їх вирішення.

«Ми це зробили», – так сьогодні можуть сказати українці. Перший тур чергових виборів Президента України, незважаючи на певні негативні зовнішні і внутрішні впливи, пройшов спокійно, без помітних ексцесів і фальсифікацій. Порушення, які траплялися, не настільки значні, щоб вплинути на результати волевиявлення.

Журналісти, політики, політологи, фахівці у галузі виборчого права аналізують минулі перегони, визначають профілі виборців, які віддавали свій голос за того чи іншого кандидата, вказують на здобутки і помилки самих претендентів на президентський пост. Йдеться, як звичайно, про особливості минулого туру виборчих змагань.

Так, можна називати багато ознак того, чим ці перегони відрізнялися від інших.

Та, треба зазначити, що їх важливою ознакою стала активна участь представників неурядових організацій. Третім сектором було зроблено кроки, аби дати можливість суспільству краще пізнати політиків, які претендували і претендують на найвищий державний пост.

Почати треба з того, що представники Коаліції «Правозахисний порядок денний» підготували 10 незручних запитань до кандидатів у Президенти України, пов’язаних із захистом прав людини.

Вони запропонували журналістам, громадським активістам і просто небайдужим людям ставити ці питання у викладених формулюваннях кандидатам у президенти, їх довіреним особам під час зустрічей з виборцями чи на телеефірах.

Ці питання, дійсно, звучали у телевізійних програмах за участю кандидатів у Президенти. Принаймні, довелося чути їх не один раз, і не на одному телеканалі.

Як питання, так і відповіді на них кандидатів були доступними у мережі Інтернет на сайтах правозахисних організацій.

Тож можна сказати, що формат, запропонований правозахисниками, спрацював. Суспільство отримало можливість більше дізнатися про людей, які взяли на себе відповідальність претендувати на президентський пост.

Крім того, представники громадських організацій та професіонали з різних сфер, які фактично також є представниками української громади, взяли активну участь у присвяченому виборам спецпроекті «Зворотній відлік» на Суспільному мовленні.

Тут до телешоу у форматі дебатів запросили 18 кандидатів у Президенти, які мали найбільші рейтинги соцопитувань.

Питання громадських активістів та експертів, котрі знаходилися у студії, також були чіткими, прямими і, як правило, незручними для кандидатів. І до того ж, по можливості, відразу розвінчувалися неправдиві дані чи маніпуляції, до яких вдавалися учасники дискусії.

Загалом обраний формат спецпроекту примушував його учасників ставати відкритішими і відвертіше демонструвати свою позицію.

Безперечно, запит суспільства на таку політичну відкритість є. Це підтвердили рейтинги телепередачі. Скажімо, випуск «Зворотнього відліку» за 27 березня посів третє місце серед інформаційних каналів у слоті трансляції серед глядачів з віковим показником аудиторії 18+ і перше місце серед глядачів із віковим показником 18+ (50-).

На користь суспільного інтересу говорить і флешмоб у соціальних мережах, яким користувачі закликали кандидатів взяти участь у політичному шоу, в першу чергу трьох найбільш рейтингових. «Йдіть на дебати челендж», – зверталися вони до учасників виборчих перегонів.

Отже, представники третього сектору і журналісти Суспільного мовлення доклали зусиль для того, щоб вибори Президента не обмежилися лише політичною рекламою, компроматами та звинуваченнями на адресу опонентів та телевізійними бенефісами для кандидатів у форматі так званих «теплих ванн» з наперед узгодженими і вигідними для політиків питаннями.

Однак, як з’ясувалося, не всі кандидати виявилися готовими покинути зону власного комфорту. Не з усіма вийшов відкритий суспільний діалог. Хоча люди, які збираються посісти державний пост, мають бути готовими для будь-якого формату дискусії, і, що важливо, для спілкування з народом, який надає право цей пост посісти.

Отже, у результаті маємо, що на «10 незручних питань кандидатам у Президенти», підготовлених правозахисниками, відповіді дали семеро з 39.

Для участі у дискусії на політичному ток-шоу «Зворотний відлік» також з’явилися не всі. Під час однієї з програм замість претендентів на президентське крісло навіть було виставлено манекени. Такий от креативний підхід організаторів політичного ток-шоу спостерігали українці замість креативних підходів до керівництва країною з боку кандидатів, що не з’явилися.

При тому треба сказати, що кандидати з найвищими рейтингами довіри, за соціологічними опитуваннями, також проігнорували можливість донести своє бачення важливих проблем до суспільства. Вони не дали своїх відповідей на 10 незручних питань для кандидатів, запропонованих правозахисниками. Не взяли також участі і в спецпроекті «Зворотній відлік».

Тут мимоволі згадується колись прочитана історія про таку собі Драбину громадянської участі. Таку оригінальну типологію визначення суспільної участі запропонувала американська дослідниця і громадська активістка Шеррі Арнштайн.

Найвищі щаблі цієї драбини – такий рівень громадянської участі, коли громадянське суспільство може впливати на державні інституції, взаємодіяти і шукати компроміси з державною владою.

На це, власне, й були спрямовані зусилля громадських активістів, які закликали до діалогу всіх претендентів на пост Президента України.

Ось тільки дехто з кандидатів, на жаль і рейтингових, вперто тримається за останні щаблі, на яких можновладці лише шукають способів, аби тільки повчати громадськість, не дослухаючись до її думок.

Попереду у нас ще один тур виборів. І у тих кандидатів, які продовжують боротьбу за президентський пост, ще є можливість відповісти на ті ж 10 незручних питань до кандидатів у Президенти України. Попереду ще й дебати кандидатів.

Хотілося б, щоб вони їх не замовчали. Бо мовчать тільки манекени. А вони не здатні ні до руху вперед по щаблях громадської участі, ні до розуміння суспільних проблем, ні до їх вирішення.

 Поділитися