MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Увага — міни!

04.04.2019   
ХПГ-інформ

Україна посідає третє місце в світі за загальною кількістю жертв, що постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни. Згідно з Річним звітом Landmine Monitor 2018, попереду лише Афганістан і Сирія. Сьогодні — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у протимінній діяльності.

Біля Мар’їнки (вересень, 2017)

«Із початку збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей унаслідок підриву на мінах і вибухонебезпечних залишків війни постраждали 833 цивільні особи, з них 269 осіб загинули, 564 — поранено. Із цих 833-х осіб, на жаль, є 125 дітей, 27 із яких загинули та 98 поранені,» — повідомляє “Укрінформ” із посиланням на начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковника Максима Комісарова.  

Минулого року 43% жертв серед цивільних припадало на нещасні випадки, викликаних мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Саме міни стали основною причиною жертв серед дітей у 2018 році.

Міністерство оборони спільно з гуманітарними організаціями розробило мапу мінної небезпеки. Однак досліджено було не всю територію військового конфлікту. До того ж  непідконтрольні уряду території дослідити неможливо. Через міни місцеві мешканці не можуть займатися сільським господарством, хоч для багатьох городина — єдиний спосіб прогодувати свої родини. Наражаються на небезпеку й люди, що збирають дрова для опалення. Нерозміновані дороги залишають деякі села буквально без зв’язку з навколишнім світом.

У грудні минулого року Верховна Рада України прийняла Закон «Про протимінну діяльність в Україні». Він передбачає створення Національного органу з питань протимінної діяльності (НОПМД) та встановлює процедуру акредитації учасників протимінної діяльності в Україні. Втім, через те, що Закон було прийнято після ухвалення Державного бюджету, коштів на створення НОПМД у цьому році не було передбачено. Про це йдеться в березневому звіті Суб-кластеру ООН з протимінної діяльності.

Сьогодні США закликали Верховну Раду України ухвалити поправку до законопроекту про протимінну діяльність на Донбасі, яка дозволить пряме іноземне фінансування цієї програми: «Інакше, Україна ризикує втратити донорське фінансування, що поставить більшу кількість життів під загрозу».

 

 Поділитися