MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторинґового візиту до ДУВП № 4Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26Жахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колоніїЗвіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11

Звіт за результатами моніторинґового візиту до Ігренського виправного центру № 133

05.04.2019   
Дмитро Рева, Марина Давидова, Володимир Плетенко
Поява моніторів викликала упереджене ставлення з боку адміністрації, були спроби затримати роботу, зведену таблицю зі статистичними даними по установі адміністрація заповнювати відмовилась.

20 лютого 2019 року група моніторів у складі Дмитра Реви, Марини Давидової та Володимира Плетенка відвідала Ігренський виправний центр № 133. Після попереднього візиту, який відбувся влітку 2018 року, за виявленими моніторами порушеннями були здійснені перевірки з боку Управління Держпраці та ГПУ, після яких на установу накладено штраф, а відповідальні за порушення особи тимчасово відстороненні від посад. Поява моніторів викликала упереджене ставлення з боку адміністрації, були спроби затримати роботу, зведену таблицю зі статистичними даними по установі адміністрація заповнювати відмовилась. Було надіслано запит на отримання інформації, на який відповідь досі не надійшла. Наразі ГО «ПГ „СІЧ“» була складена скарга на неотримання інформації до Уповноваженого з прав людини.

ДІЗО-ПКТ

До моніторів надійшли скарги на умови утримання, зокрема від двох із трьох осіб, що перебували на час візиту в ДІЗО. В ПКТ не було жодної особи.

В корпусі ДІЗО холодно, засуджені перебувають у верхньому одязі та шапках. В камерах накурено, але доступ до свіжого повітря є, освітлення також достатньо. Надійшли скарги на холодну їжу, яка вистигає, доки особам, що утримуються в ДІЗО, її доносять із загальної їдальні.

Також дві особи поскаржилися на причини поміщення та механізми того, як виявляються порушення. За словами засудженого, напередодні суду з приводу умовно-дострокового звільнення, у кімнаті загального перебування було виявлено шприц із 1 міліграмом невідомої речовини, схожої на наркотичну. Шприц був знайдений не в його особистих речах, обшук проводився без належної відеофіксації. Засуджений наполягає на тому, що знайдена речовина йому не належить і, проконсультувавшись з адвокатом, попросив надати відео обшуку, через що, за його словами, його було побито співробітниками установи і поміщено в ДІЗО на 9 діб.

Другий засуджений також має скаргу на причину поміщення в ДІЗО. Наполягає, що знайдена в його особистих речах швацька голка з ниткою і обігрівач були лише приводом, насправді причиною є його бажання поскаржитись до прокуратури та Уповноваженого з прав людини на неналежне утримання в закладі.

Житлова зона

У житловій зоні ІВЦ № 133 тривають ремонтні роботи. Деякі кімнати вже приведено до належного стану, вони заселені, деякі ще у процесі. У житлових корпусах тепло, сторонніх запахів немає, постіль на вигляд чиста, на підвіконнях квіти, кухні чисті, в задовільному стані, холодильників достатньо для задоволення потреб засуджених.

Засуджені, яких було опитано, особливих нарікань на умови утримання не мали, однак загальне занепокоєння викликає непрозоре нарахування заробітної платні. Засуджені пояснили, що, незважаючи на перевірки та виявлені порушення, вони досі працюють без трудових договорів, а отже не мають можливості прогнозувати й контролювати надходження та витрати. У багатьох після відрахування коштів на утримання на рахунках виявляється від’ємний баланс. Також, зі слів засуджених, адміністрація регулярно влаштовує благодійні збори коштів на бензин, мінімальний внесок під час яких становить 100 грн., а неофіційний «податок» на зняття готівки з особового рахунку становить 50 %. Також проблемним є питання умовно-дострокового звільнення. Засуджені скаржаться, що навіть бувши залученими до роботи, довідку про це отримати майже неможливо, а й відповідно скористатися нею для отримання пільги у вигляді дострокового звільнення також.

Кілька засуджених виявили бажання поспілкуватися конфіденційно та виклали свої скарги на умови перебування на відео, за умови непоширення цієї інформації в публічних джерелах, оскільки побоюються тиску з боку адміністрації (відеозаписи зберігаються у моніторинґової групи)

Медична частина

В установі медична частина відсутня. У разі гострого стану засудженим викликають швидку. В інших випадках у засуджених є можливість самостійно звертатися для лікування в цивільні лікарні міста. Особи, які живуть з ВІЛ та відбувають покарання в цій установі, також дбають самостійно про отримання антиретровірусної терапії.

Їдальня

Будівля їдальні та кухні стара та вочевидь потребує ремонту. У приміщенні чисто, сторонніх запахів немає. Персонал працює в білих халатах та змінному взутті, ємності для видачі їжі на вигляд чисті. Монітори застали передобідній час, у меню був суп з галушками, тушкована риба та гарнір. Приміщення для зберігання продуктів сухі, є окремий м’ясний цех, вентиляція хороша, грибків та сирості не помічено.

Промислова зона

Промислова зона ІВЦ № 133 поділена на декілька цехів. В одному провадиться обробка металу, інший цех спеціалізується на переробці пластику у пляшки для білизни та розливі тієї самої білизни у виготовлену тару. На час попереднього візиту на підготовчому для подрібнення тари майданчику моніторами були виявлені каністри з-під токсичних речовин – фунгіцидів та пестицидів, із залишками речовини всередині. Засуджені скаржились на те, що змушені працювати з небезпечними матеріалами майже без захисного обладнання, через що отримували опіки слизових рота й очей, опіки шкіри, мали загальне погіршення самопочуття та значну втрату ваги. Під час цього візиту небезпечних речовин на території промзони виявлено не було, уся тара чиста і, згідно із назвами на упаковках та паспорту безпеки препаратів, не потребує утилізації шляхом спалювання й може перероблятися на нехарчову пластикову тару.

Освітлення робочих місць не є достатнім, у цеху для розливу білизни, де була помічена перевіркою надмірна концентрація хлору в повітрі, витяжок чи будь-якого іншого обладнання для очищення повітря не додалось. З усіх засуджених, з ким монітори мали змогу поспілкуватися (близько 20 осіб), наявність трудового договору підтвердив тільки один засуджений. Представники адміністрації наголосили, що за результатами перевірки управлінням Держпраці на них були накладені штрафні санкції, які зараз оскаржуються в судовому порядку.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися