MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Свободу 24 заарештованим кримським татарам!Крим: Місцеперебування Едема Яячикова досі невідомеКримські події: У РФ затримали трьох активістів «Кримської солідарності» (ОНОВЛЕНО)Крим: «Слідчі дії» щонайменше у 25 кримськотатарських господах (ОНОВЛЕНО)Крим: Знову «слідчі дії» у господі кримських татар (ОНОВЛЕНО)Крим: Затримано трьох кримських татарКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиКримські події: Відомі місця утримання заарештованих кримських татарКрим: ФСБ затримало «підозрюваного в участі у терористичній організації»Крим: У суді Раїм Айвазов розповів про імітацію розстрілу

Кримські події: 23 кримських татарина перебувають у Ростові-на-Дону

05.04.2019   
ХПГ-інформ
Адвокатам, що сформували команду захисту заарештованих після масових хатніх трусів 27 березня у Криму кримськотатарських активістів, за допомогою українського консула в Ростові-на-Дону (РФ) удалося з’ясувати місце перебування двадцяти трьох із них.

Адвокатам, що сформували команду захисту заарештованих після масових хатніх трусів 27 березня у Криму кримськотатарських активістів, за допомогою українського консула в Ростові-на-Дону (РФ) удалося з’ясувати місце перебування двадцяти трьох із них, – передає сайт проекту «Крым.Реалии», посилаючись на громадське об’єднання «Кримська солідарність», яке у свою чергу посилається на адвоката Едема Семедляєва.

Едем Семедляєв (фото: Ілля Тарасов, krym.org)

«Попри короткий строк, нам удалося сформувати команду для захисту 23 кримських татар, кримських мусульман, яких заарештували 27 березня та 29 березня й перевезли до Ростова-на-Дону (Росія). За допомогою консула України в Ростові-на-Дону та ГНК [Громадська наглядова комісія] Ростовської області з’ясували місцеперебування кожного», – зазначив адвокат.

Едем Семедляєв уточнив, що досі невідоме місце перебування 24-го активіста – Едема Яячикова, дружина якого подала заяву про викрадення чоловіка.

«Кримська солідарність» повідомила, що координатором групи адвокатів у справі затриманих 27 березня, а пізніше заарештованих кримських татар, став Едем Семедляєв.

На сьогодні зі своїм підзахисним у ростовському СІЗО змогла зустрітися лише адвокат Ліля Гемеджі, інші планують зустрічі із підзахисними наступного тижня.


Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ, МВС РФ і Росгвардії провили труси в господах кримськотатарських активістів, зокрема, активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Повідомлялося про затримання 20 людей.

Наступного дня, 28 березня, у Ростові-на-Дону (РФ) силовики затримали ще трьох активістів «Кримської солідарності», яких під час хатніх трусів напередодні не було вдома. Як повідомив адвокат Едем Семедляєв, під час затримання їх сильно побили. Потім вивезли до якогось лісу, де також завдали побоїв, потому літаком вивезли до Криму.

Ввечері 28 березня дня підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя усіх 23 затриманих кримських татар заарештував до 15 травня. Усі засідання проходили в закритому режимі.

П’ятьом кримським татарам інкримінують організацію діяльності терористичної групи (їм загрожує позбавлення волі аж до довічного), решті затриманих – участь у діяльності терористичної організації (покарання у випадку обвинувального вироку суду передбачає до 20 років позбавлення волі).

5 квітня Правозахисний центр «Меморіал» опублікував заяву з вимогою звільнення заарештованих наприкінці березня після масових хатніх трусів кримчан.

 Поділитися