MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗО

10.04.2019   
ХПГ-інформ
Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя відхилив клопотання адвоката Ісляма Веліляєва про зміну Бекирову запобіжного заходу з тримання під вартою на домовий арешт.

Сьогодні, 10 квітня, підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив тяжкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекирову строк тримання під вартою до 12 червня цього року, – повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Едем Бекиров (фото: Антон Наумлюк)

Бекиров, а також адвокат Іслям Веліляєв клопотали про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домовий арешт. Також адвокат клопотав долучити до матеріалів справи усі виписки про [медичні] обстеження Едема Бекирова, що були видані на території України. Прокурор виступив проти.

Також обвинувачення виступило проти зміни запобіжного заходу.

Веліляєв спитав, чи проводилися якісь слідчі, адже підсудний проводить у СІЗО час марно. Прокурор відповів, що «здійснюється нагляд слідчим повною мірою».

«Веліляєв каже суду про те, що його підзахисного довели до такого стану, що він хотів оголосити голодування. Він не може сам ходити до туалету, Едем Бекиров хворий дуже. А в СІЗО катівне утримання. Просить суд звернути на все це увагу. Також адвокат сказав, що раніше Бекирова не відпускали під домовий арешт, бо рідні живуть у с. Зуя, і це було дуже далеко. Тепер він клопочеться про домовий арешт у м. Сімферополі, і якщо буде потрібно співробітники ФСБ можуть прийти й забрати його», – повідомила «Кримська солідарність» під час текстової трансляції з судової зали.

Іслям Веліляєв (фото: Ілля Тарасов, krym.org)

Едем Бекиров розповів про свої хвороби, зазначивши, що в СІЗО його практично не лікують.

Обвинувачення виступило проти зміни запобіжного заходу на домовий арешт. У результаті суд не задовольнив клопотання адвоката.


Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

15 січня Бекирова поклали до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі для медичного освідування, а 18 січня вже повернули до СІЗО. «Мого тата повернули з лікарні до СІЗО. „Лікування“ інваліда I групи без ноги, з 4 шунтами в серці завершене. Йому вкололи інсулін – і все!» – сказала тоді з обуренням дочка активіста Елеонора Бекирова. Інсулін Бекирову протипоказаний через проблеми з серцем.

Повідомлялося, що адвокати Бекирова отримали «медичний висновок», у якому сказано, що його хвороби не перешкоджають його перебуванню під вартою.

Повідомлялося також, що зараз Бекирова утримують у двомісній камері в 6 кв. метрів разом із координатором громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервером Мустафаєвим, який доглядає хворого співкамерника.

Адвокат Олексій Ладін казав, що через болі в серці, ядуху та судороги Бекиров спить сидячи. Дочка в’язня Елеонра розповідала, що через антисанітарію в СІЗО в її батька з’явилися гнійні рани, ядуха, кашель. Крім того, його вивозили на примусову психіатричну експертизу.

6 лютого Едему Бекирову виповнилося 58 років.

7 лютого підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт Бекирову до 12 квітня. 26 лютого суд відхилив апеляцію на продовження запобіжного заходу та залишив рішення суду першої інстанції чинним.

20 березня Едема Бекирова перевели до медичної частини слідчого ізолятора.

 Поділитися