MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Міжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУ 2023 році в Україні розпочали 3622 кримінальні провадження щодо домашнього насильства У ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Двопалатний парламент та Кримськотатарська Автономна Республіка: модельний проєкт Конституції УкраїниУ колонії, де утримують кримську журналістку Ірину Данилович, жахлива антисанітаріяВ окупованому Криму катували людину, яка шукала незаконно вивезених з України дітей Про кримінальне переслідування колишнього Голови НацбанкуРозстріли у Бучі та катівні на Харківщині: Нові подання до Міжнародного кримінального суду. АнонсПолітв’язня Азамата Еюпова етапували з окупованого Криму до Челябінської області, попри 4 ішемічні інсульти Окуповані: що наразі відбувається в Криму ‘Я пишаюся, що є частиною безстрашного кримськотатарського народу’Верховний Суд у Москві залишив за ґратами колишнього вчителя музики з КримуБлакитний стяг із золотою тамгою: сьогодні — День кримськотатарського прапораКримським політв’язням Наріману Джелялову та Асану Ахтемову гіршає у СІЗОВ Україні ухвалили перший вирок за пропагування вступу до російської армії кримським дітямНе встигли здійснити задумане, бо ми їх затримали — у Ростові-на-Дону засудили чотирьох кримчан Росіяни готують техногенну катастрофу й замінували хімзавод ‘Кримський титан’ “Кольоровий тероризм”: кримського художника Богдана Зізу засудили до 15 років позбавлення волі

Крим: ФСБ прийшла з обшуком до мечеті та затримала імама Рустема Абілєва

15.04.2019   
Денис Волоха
Про це сьогодні о 10:36 повідомили на сторінці «Кримська солідарність». Так звана ФСБ Криму спочатку обшукала мечеть у селі Штурмове Балаклавського району Севастополя, засновником та імамом якої є фаховий стоматолог Рустем Абілєв, а потім слідчі дії провели в його власній оселі.

Імовірно фото Рустема Абілєва з його профілю на Фейсбуці
Про це сьогодні о 10:36 повідомили на сторінці «Кримська солідарність». Так звана «ФСБ Криму» спочатку обшукала мечеть у селі Штурмове Балаклавського району Севастополя, засновником та імамом якої є фаховий стоматолог Рустем Абілєв, а потім слідчі дії провели в його власній оселі.

Разом із російськими силовиками на місці обшуку були присутні знімальні групи телеканалів «Россия-1» та Севастопольського «ІКС-ТВ».

О 14:42 «Кримська солідарність» повідомила про завершення слідчих дій.

«Радіо Свобода Крим.Реалії» повідомляє, що Абілєва доставили до відділку ФСБ у Севастополі, посилаючись на юриста Рустема Камілєва:

«Що з ним (Рустемом Абілєвим, — авт.) відбувається зараз — невідомо. Родичі відмовилися давати будь-які коментарі та сказали, що будуть вирішувати все своїми силами. Імовірно, обшук проходив через нібито заклик чи то до тероризму, чи то до екстремізму. Це дві різні статті, але я точно сказати не можу».

Згодом ФСБ Росії заявила про затримання жителя Севастополя за підозрою в «публічних закликах до екстремістської діяльності».

«Слідчим відділом УФСБ Росії по Республіці Крим і Севастополю порушено кримінальну справу щодо жителя Севастополя, який підозрюється в публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності (частина 1 статті 280 КК Росії). Встановлено, що уродженець Узбекистану 1984 року народження, будучи лідером групи радикальних ісламістів, в одній із релігійних установ Севастополя проводив проповіді з використанням забороненої літератури, у яких закликав до насильницьких дій щодо громадян, що не поділяють його релігійних переконань. — Йдеться в повідомленні окупаційної філії ФСБ у Криму. — У результаті оперативно-розшукової діяльності, проведеної співробітниками ФСБ, МВС і Росгвардії, за місцем проживання підозрюваного вилучена заборонена література, документи, комп’ютерна техніка, засоби зв’язку та інші предмети, що мають значення для кримінально справи».

Прес-служба ФСБ додає, що затриманий «проводив ідеологічну обробку, залучаючи до екстремістської діяльності нових прихожан». Ім’я підозрюваного не називається. Інкримінована стаття передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

Дім Абілєва. © Крымская солидарность

© Крымская солидарность

Рустем Абілєв — фаховий хірург-стоматолог. «КримSOS» інформує, що він також є співзасновником помісної релігійної організації мусульман «Хаят» підконтрольного Кремлю «Духовного Управління Мусульман Республіки Крим та Міста Севастополь».

Раніше ХПГ писала, що 27-го березня ФСБ провела обшуки та затримала 20 кримських татар, висунувши їм підозру в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії визнана терористичною. Їм закидають здійснення «антиконституційної діяльності» на основі «доктрини всесвітнього халіфату». Більшості затриманим загрожує до 20-и років тюрми, а п’ятьом: Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Русланові Сулейманову, Фаріду Базарову й Шабану Умерову, яких російські силовики вважають організаторами «Хізб ут-Тахрір», — покарання аж до довічного позбавлення волі.

Наступного дня, 28 березня, у Ростові-на-Дону (РФ) силовики затримали ще трьох активістів «Кримської солідарності», яких під час хатніх трусів напередодні не було вдома. Як повідомив адвокат Едем Семедляєв, під час затримання їх сильно побили. Потім вивезли до якогось лісу, де також завдали побоїв, потому літаком вивезли до Криму.

9-го квітня стали відомі місця утримання затриманих кримських татар. Більшість із них (15) знаходяться в ростовських СІЗО, четверо — у Таганрозі, та ще четверо — у СІЗО міста Шахти, що розташоване за ~80 кілометрів від російського Ростова-на-Дону.

Досі немає інформації про місце перебування активіста Едема Яячикова, який зник після обшуків 27-го березня. Його дружинна Сусанна написала до поліції заяву про викрадення.

 

 Поділитися