MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президент підписав закон про кримінальні проступки

23.04.2019   
Ірина Скачко
Дрібні крадіжки, шахрайство, хуліганство — ці та інші нетяжкі правопорушення, будуть розслідувати за спрощеною процедурою. Щоправда, з 1 січня 2020 року.

Одним із останніх нормативно-правових актів, які підписав, завершуючи президентську каденцію, Петро Порошенко, став Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, скорочено закон про кримінальні проступки.

«Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі», — зазначено в законі. Законодавці мають на увазі злочини, які не є суспільно небезпечними: некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо. Крім того, управління транспортом у стані сп’яніння за новим законом є теж кримінальним проступком. 

Про запровадження диференційованої процедури розслідування кримінальних правопорушень залежно від їх тяжкості йшлося давно. Дрібні правопорушення складають близько половини всіх злочинів. Тож таке нововведення може значно розвантажити слідчих.

Від наступного року дрібні правопорушення будуть розслідувати дізнавачі, службові особи «підрозділу дізнання органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу Державного бюро розслідувань, у випадках, установлених цим Кодексом, уповноважена особа іншого підрозділу зазначених органів, які уповноважені в межах компетенції, передбаченої цим Кодексом, здійснювати досудове розслідування кримінальних проступків». Розслідування відбуватиметься за спрощеною процедурою і триватиме не більше, ніж  72 години з моменту повідомлення особі про підозру. В окремих випадках цей термін може бути подовжено до місяця.

Арештувати підозрюваного у кримінальному проступку зможуть лише у виключних випадках: на одну добу, якщо особа нетвереза і становить небезпеку для оточуючих, і на 72 години у випадку, коли підозрюваний чинить опір правоохоронцям чи намагається втекти.

Суд матиме розглядати такі справи протягом 5 днів від моменту отримання від прокурору обвинувального акту. Після відбуття покарання правопорушник вважатиметься таким, що не має судимості.

В Естонії, Латвії, Туреччині, Німеччині та Швейцарії вже діє подібний поділ правопорушень.

 

 Поділитися