MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Група ‘Першого Грудня’ — проти відставки ЗалужногоЗвіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятора‘Де мій син?’ Окупанти катували і страчували цивільних на Чернігівщині Розстріляна Чернігівщина. Частина другаРозстріляна Чернігівщина: місцеві мешканці згадують перший місяць війни'Дали сходити додому на 8 березня'. Росіяни місяць утримували мешканців Чернігівщини у підваліЗруйновані домівки та долі на ЧернігівщиніНа Чернігівщині в’язнів відпустили до ТРО, а потім забрали назад до колонії і покинули на окупованій території — відеоМоніторинговий візит до ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор»Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниНеправомірний наказ Чернігівського УДМС України про відмову шукачу притулку в оформленні документів для вирішення питання про визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту – скасованоЗвіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Незаконне позбавлення волі в Чернігівському ПТПІ продовжується як наслідок бездіяльності Чернігівської прокуратуриЗатримання чотирьох іноземців в Чернігівському пункті тимчасового перебування визнано незаконним.Відкрите звернення щодо незаконного позбавлення волі в Чернігівському ПТПІСуд ЄС визнав поставки російської зброї на ДонбасПРЕС-АНОНС: 4 липня - презентація фотовиставки «Свавільно засудженим – волю! 2033а – законопроект останньої надії»Диявол носить Grechku – не «Чернігівське»Чернігівські ігриЯк голосували у місцях несвободи Чернігівщини (оновлено)

У ставках на околиці Чернігова акумульовано біля 130 000 тонн промислових токсичних відходів

28.04.2019   
Влад Боднар
У Чернігові полігон твердих побутових відходів займає площу 24,58 га та функціонує з 1961 року. Спосіб складування сміття – високий. Полігон відноситься до категорії високонавантажуваних. Полігон планували закрити у 1997 році, але через відсутність альтернативи дане сміттєзвалище продовжують використовувати. На момент складання паспорту об’єкту (2004 рік) обсяг видалених відходів становив 4 000 000 тонн.

У Чернігові полігон твердих побутових відходів займає площу 24,58 га та функціонує з 1961 року. Спосіб складування сміття – високий. Полігон відноситься до категорії високонавантажуваних. Полігон планували закрити у 1997 році, але через відсутність альтернативи дане сміттєзвалище продовжують використовувати. На момент складання паспорту об’єкту (2004 рік) обсяг видалених відходів становив 4 000 000 тонн.

Полігон перевантажений, вільні площі під розміщення відходів на полігоні практично вичерпано. На момент проведення перевірки територію полігону обваловано та умовно розділено на 11 технологічних карт. Висота карт перевищує 20 метрів, що створює суттєве навантаження на основу полігону та може бути каталізатором для необоротних геологічних процесів навколо об’єкта. Навколо полігону споруджено дренажні канави, які ззовні обмежуються земляними дамбами, що унеможливлюють витік фільтрату за межі об’єкта. В разі наповнення дренажних канав до критичного рівня фільтрат відводиться до акумулюючого фільтраційного ставка. Сортувальні лінії на полігону відсутні. Згідно з наявними обліковими даними, станом на 01.01.2017 року, на полігоні захоронено 5 801 241,04 тонн відходів.

Ставки

Поряд з полігоном розташовані 5 ставків-накопичувачів рідких промислових токсичних відходів площею 5,8 га, які почали експлуатуватись з 60-х років 20 століття. За обліковими даними в ставках акумульовано близько 130 000 тонн промислових токсичних відходів, які вивозились підприємствами Чернігова та області. Експлуатація 4 ставків припинена з 1993 року. За порушення вимог екологічної безпеки при експлуатації ставків розміщення відходів в них заборонено з 2005 року. На момент проведення екологічної перевірки ставки не експлуатувались, при візуальному обстеженні фактів скидання  до них відходів – не зафіксовано. Власником ставків є Чернігівська міська рада. У зв’язку з негативним впливом ставків-накопичувачів рідких промислових токсичних відходів на об’єкти довкілля Чернігівською міською радою розпочато будівництво установки по утилізації токсичних відходів. Збудовано капітальне приміщення, де змонтовано реактори для переробки відходів та споруди для зберігання залишкових продуктів переробки небезпечних відходів. На момент перевірки будівництво об’єкту призупинено.

Екологічні порушення

В ході перевірки полігону твердих побутових відходів міста Чернігова виявлені наступні порушення:

  • Не забезпечено зважування усіх видів відходів, що надходять на полігон
  • Не в повному обсязі виконується укріплення шаром грунту укосів полігону, розчищення фільтраційних та водовідвідних канав
  • Перелік промислових відходів ІІІ і ІV класу небезпеки, які приймаються та розміщуються на полігоні, не погоджено у встановленому порядку з державними органами контролю

Начальника цеху полігону КП «АТП-2528» притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за ст. 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 Поділитися