MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як депутати сільських, селищних, міських та районних рад Вінниччини використовують свою владу для особистих потреб (частина ІІ)

10.05.2019   
Влад Боднар

Сьогодні ми розглянемо такі районні центри: Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Теплицький, Тиврівський, Томашпільський, Тростянецький, Тульчинський, Хмільницький, Чернівецький, Чечельницький, Шаргородський та Ямпільський.

Мурованокуриловецький район

За інформацією Мурованокуриловецької районної ради, конфліктів інтересів на депутатських сесіях у період 2017–2019 роки не виникало.

За цей період на сесіях Мурованокуриловецької селищної ради зафіксовано 22 випадку конфлікту інтересів:

  • земельні питання (14 разів);
  • оплата праці (3 рази);
  • преміювання селищного голови (2 рази);
  • відпустка селищного голови (2 рази).

Немирівський район

Міська рада цього стародавнього містечка відповіла нам, що вона продовжує термін опрацювання запиту відповідно до законодавства, але відповідь так і не була надана журналістам.

За даними Немирівської районної ради, за останні роки на депутатських сесіях конфліктів інтересів не виникало.

Оратівський район

Як і у Мурованокуриловецькій селищній раді, у Оратівській селищній раді також за останні роки зафіксовано 22 факти виникнення конфлікту інтересів на сесіях. Питання ці стосувались, як завжди, земельних питань, оплати праці, преміювання тощо. Цікаве питання «Про призначення уповноваженої особи з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» розглядалося на сесії ради 15 лютого 2018 року й стосувалося депутатки Надії Ямковой.

Піщанський район

Під час депутатських сесій Піщанської районної ради в період з 2017 року по 2019 рік виникали такі конфлікти інтересів:

  • у 2017 році на 23-й сесії районної ради 7-го скликання від 22.12.2017 року: рішення № 456 «Про присвоєння чергового рангу посадової особи органів місцевого самоврядування голові Піщанської районної ради»;
  • рішення № 457 «Про надбавку, преміювання, надання матеріальної допомоги голові районної ради на 2018 рік»; рішення № 458 «Про надбавку, преміювання, надання матеріальної допомоги заступнику голови районної ради на 2018 рік»;
  • у 2018 році на 26-й сесії районної ради 7-го скликання від 25.04.2018 року: рішення № 502 «Про присвоєння чергового рангу посадової особи органів місцевого самоврядування заступнику голови Піщанської районної ради»;
  • у  2018 році на 35-й сесії районної ради 7-го скликання від 21.12.2018 року: рішення № 601 «Про надбавку, преміювання, надання матеріальної допомоги голові районної ради Чвалюку Д. Т. на 2019 рік»;
  • рішення № 602 «Про надбавку, преміювання, надання матеріальної допомоги заступнику голови районної ради Міщенку В. В. на 2019 рік».

Теплицький район

Як повідомила Теплицька районна рада, конфліктів інтересів на сесіях не виникало. Міська рада інформації журналістам не надала.

Тиврівський район

На 10 сесіях Тиврівської районної ради у депутатів виникали конфлікти.

Томашпільський район

У сесійний період 2017–2019 років у Томашпільської районної ради було три випадки виникнення конфлікту інтересів при здійсненні депутатами ради своїх повноважень у частині ухвалення колегіального рішення під час розгляду питань:

  • про присвоєння чергового рангу голові районної ради Коритчуку Д. І.;
  • про надбавку за вислугу років голові районної ради Коритчуку Д. І.;
  • про призначення Затирки Віктора тимчасово виконувачем обов’язків головного лікаря комунальної установи «Томашпільський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Тростянецький район

З 2017 року по даний час Тростянецькою районною радою  проведено 20 пленарних засідань районної ради 7-го скликання. Проаналізувавши питання сесій, які розглядалися у даний період, з’ясовано, що 9 питань підпадало під статтю 28 Закону України «Про запобігання корупції»:

  • два – стосовно земельних питань;
  • два – стосовно майна ПП «Редакція газети „Тростянецькі вісті“»;
  • про оплату праці голови Тростянецької районної ради та його заступника (4 рази);
  • про керівника комунального закладу «Тростянецький районний будинок культури».

У Тростянецькій селищній раді з 2017 року зафіксовано 14 випадків конфлікту інтересів, серед яких було безкоштовне надання земельної ділянки у власність на 24-й сесії 7-го скликання 25 квітня 2017 року.

Тульчинський район

13 випадків конфлікту інтересів виникли на сесіях Тульчинської міської ради:

  • оплата праці (7 разів);
  • земельні питання (5 разів);
  • про припинення діяльності Тульчинського комунального підприємства з управління будинками шляхом ліквідації.

Хмільницький район

Міська рада журналістам відповіла, що вона не веде статистики з конфліктів інтересів, які виникали на депутатських сесіях. За їх словами, якщо нам це цікаво, то ми можемо самі пошукати у протоколах сесій за 2017–2019 роки. Дана інформація задокументована на 1100 сторінках.

У Хмільницькій районній раді зафіксовано 7 випадків виникнення конфліктів інтересів, серед яких 6 питань стосувалися земельних ділянок і надбавки до заробітної плати голови районної ради Бонсевича З. Г.

Чернівецький район

Чернівецька селищна рада повідомляє, що  на засіданнях сесій селищної ради виникали конфлікти інтересів, а саме:

• 14-а сесія Чернівецької селищної ради 7-го скликання від 11.04.2017 року – депутат селищної ради Суперсон О. П.;

• 17-а сесія Чернівецької селищної ради 7-го скликання від 28.09.2017 року – депутат селищної ради Суперсон П. І.;

• 21-а сесія Чернівецької селищної ради 7-го скликання від 18.05.2018 року – депутат селищної ради Суперсон П. І.;

• 25-а сесія Чернівецької селищної ради 7-го скликання від 22.12.2018 року – депутат селищної ради Суперсон О. П. та депутат селищної ради Мартинюк О. О.

Ці депутати є родичами судді Сергія Суперсона, який «засвітився» у корупційних схемах.  

Чечельницький район

З 2017 року на сесіях Чечельницької районної радиконфлікт інтересів виникали 44 рази. Питання стосувалися різноманітних сфер життя, тому можна сказати, що місцеві депутати періодично вирішують свої питання, користуючись своїм службовим положенням.

Шаргородський район

На сесіях Шаргородської міської ради конфлікти інтересів виникали 11 разів. Депутати тут лобіювали для себе виділення земельних ділянок для підприємницької діяльності, будівництва нерухомості та для сільського господарства.

Шаргородська районна рада відповіла журналістам, що у них конфлікт інтересів під час сесій не виникав.

Ямпільський район

На сесіях міської ради конфлікти інтересів у депутатів виникали 20 разів. На сесіях Ямпільської районної ради конфлікт інтересів виникав 6 разів.

 Поділитися