MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свобода віросповідання на окупованих Росією територіях під загрозою

16.05.2019   
ХПГ-інформ
Круглий стіл з релігійної свободи в Україні: обшуки і встановлення камер стеження в медресе і мечетях, покарання за «читання Біблії та молитви», «роздачу листівок із запрошенням до будинку молитви», «релігійні пісні» – це далеко не повний перелік порушень права на свободу релігії в окупованих Росією Криму і Донбасі.

Обшуки і встановлення камер стеження в медресе і мечетях, численні покарання за «читання Біблії та молитви», «роздачу листівок із запрошенням до будинку молитви», «релігійні пісні», – це далеко не повний перелік порушень права на свободу релігії в окупованих Росією Криму і Донбасі.

Про це йшлося на Круглому столі з релігійної свободи в Україні, під час якого правозахисники та представники релігійних громад України звернулися до міжнародних організацій, країн-учасниць ООН, Всесвітньої Ради Церков та інших міжрелігійних інституцій із закликом вимагати від Російської Федерації негайного звільнення усіх громадян України, ув’язнених з мотивів сповідування своїх релігійних переконань.

«За час окупації Криму майже всі релігійні громади, всі релігійні організації зазнали утисків, обмежень, переслідувань, окрім церкви московського патріархату. Ми монітори», – розповіла голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.  Нині за ґратами перебуває 56 людей, яких незаконно із порушенням фундаментальних прав звинуватили за терористичними статтями, за приналежність Hizbut Tahrir. Переслідувань зазнають також Свідки Єгови, оголошені в Росії «екстремістською організацією».

Перший заступник старшого єпископа Української Церкви християн віри євангельської пастор Анатолій Козачок розповів, що в так званих ЛНР та ДНР «йде потужна робота для того, щоб зачистити релігійне середовище, а в даному випадку я говорю про християнське середовище, під одну конфесію. І дати їй більше свободи, а всіх інших або витіснити або поставити у нелегальне становище з тим, щоб офіційно вести переслідування».

Свідома політика терору з боку окупаційної влади, вважають правозахисники, копіює судове свавілля та репресивні закони Росії. Подібно до часів радянського режиму, віруючі деяких конфесій змушені збиратися підпільно, щоб мати змогу для спільних молитов, вивчення основ віровчення та звершення релігійних обрядів.

«Важливо збирати інформацію про ці порушення, узагальнювати її, давати юридичну кваліфікацію та застосовувати правові інструменти – щоб українські правоохоронні органи захищали наших громадян там, порушуючи відповідні кримінальні провадження, – зазначив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. – Крім того, наші спостереження дають підстави говорити про порушення, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду – порушення пункту h ст.7 ч. 1 Римського статуту, де йдеться про переслідування ідентифікованої групи».

За підсумками круглого столу 50 правозахисних та релігійних організацій України ухвалили спільну резолюцію, в якій запропонували кроки, які треба вжити, щоб покращити становище релігійних громад на окупованих територіях Донбасу та Криму:

  • закликати міжнародних партнерів України – на будь-яких перемовинах із Російською Федерацією піднімати питання деокупації Донбасу та Криму, вимагати припинення переслідування з політичних та релігійних мотивів та звільнення політв’язнів;

  • документувати порушення свободи релігії і переконань та підготувати публічну доповідь про ситуацію на окупованих територіях Криму і Донбасу;

  • створити інституційний механізм, який дозволить міжнародній спільноті стежити за ситуацією.

«Ми звертаємося до ЄС з проханням призначити спеціального представника ЄС з питань окупованих українських територій Криму і Донбасу, який би здійснював постійний контроль за тим, що там відбувається, включно з порушенням свободи релігії, і регулярно публічно звітував Раді ЄС про стан справ», – зазначила Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

 

 Поділитися