MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Сенцов отримає польську премію імені Станіслава ВінцензаБалуха виписали з лікарніНапад на Балуха: підозрюваного затриманоВолодимира Балуха побили. Він у лікарніБалух і Карпюк працюватимуть при офісу омбудсманаСенцов, Балух, Бекиров та інші: обмін відбувсяРФ: Балуха вивезли з колонії до МосквиРФ: Володимир Балух знов у ШІЗООпубліковано відеозапис бійки в ІТТ, за яку Балух отримав другий термінРФ: Балух припинив голодування, оскільки його вимоги виконалиРФ: Політв’язень Балух знову оголосив голодуванняРФ: Балуха знову тримають у карцеріРФ: Сенцов і Кольченко подали до ЄСПЛ заперечення на позицію РосіїРФ: Адвокат повідомив новини про СенцоваРФ: Новини про умови утримання і стан здоров’я Володимира БалухаРФ: Балуха перевели до тюремної лікарніСенцов «почуває себе дуже гарно», – каже адвокатФСВП Росії вважає Балуха громадянином РФБалух поскаржився на холод; його досі тримають у ШІЗОРФ: Балуха продовжують утримувати в ШІЗО колонії

Порошенко призначив стипендії Сенцову, Балуху, Сущенку, Семені, Чийгозу та Умерову

19.05.2019   
Денис Волоха
Указом Президента від 17-го травня українським політв’язням, утримуваним у Росії, призначені стипендії імені Левка Лук’яненка.

Указом Президента від 17-го травня українським політв’язням, утримуваним у Росії, призначені стипендії імені Левка Лук’яненка.

Протягом періоду незаконного утримання та одного року після звільнення її отримуватимуть:

  1. Режисер Олег Сенцов

  2. Кримський громадський активіст Володимир Балух

  3. Кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, ув’язнений у Росії за нібито «шпигунство»

  4. Журналіст Микола Семена, умовно засуджений кримським «судом» на 2 з половиною роки, через що його не випускають із Криму на лікування

Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, яких окупаційний суд у 2017-му році видав Туреччині, після чого їх звільнили, будуть також отримувати стипендію протягом одного року.

Наразі розмір щомісячної стипендії — 5763 гривні (3 прожиткові мінімуми для працездатних осіб).

Оскільки через ув’язнення стипендіати не можуть отримувати ці кошти особисто, їх можуть перераховувати на рахунок родича, законного представника чи іншої людини, але для цього, відповідно до положення про державні стипендії імені Левка Лук’яненка, стипендіат має написати відповідну заяву в присутності адвоката.

Стипендія імені Левка Лук’яненка була затверджена указом Президента 7-го грудня минулого року — рівно через 5 місяців після смерті Лук’яненка. Стипендії призначаються громадянам, незаконно затриманим та утримуваним через їхню громадську або політичну діяльність владою Російської Федерації та її окупаційними адміністраціями на території Криму та ОРДЛО, а також звільненим від утримання.


Згідно з даними доповіді вашингтонської юридичної фірми Perseus Strategies, у Росії — 54 політв’язня. Ще 182 людини переслідуються владою за релігійними мотивами.

Зокрема, мова йде про мусульманську організацію «Хізб ут-Тахрір», яку російська влада оголосила терористичною.

Від початку року за начебто приналежність до «Хізб ут-Тахрір» російська окупаційна влада поневолила 27 кримських татар: у різних колоніях РФ утримуються 24 затриманих під час наймасовіших трýсів у домівках кримських татар, що відбувалися 27-го та 28-го березня, а також троє кримських татар, яких ФСБ затримала 14-го лютого в Красногвардійському районі АР Крим.

17-го квітня, під час перетину адмінкордону з Кримом, під приводом «другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір» був затриманий кримськотатарський активіст Раїм Айвазов. Згодом, на засіданні кримського «суду» він розповів, що під час затримання до нього застосовували тортури: ефесбешники вивезли його в поле та імітували розстріл.

 Поділитися