MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Свободу 24 заарештованим кримським татарам!Крим: Місцеперебування Едема Яячикова досі невідомеКримські події: У РФ затримали трьох активістів «Кримської солідарності» (ОНОВЛЕНО)Крим: «Слідчі дії» щонайменше у 25 кримськотатарських господах (ОНОВЛЕНО)Крим: Знову «слідчі дії» у господі кримських татар (ОНОВЛЕНО)Крим: Затримано трьох кримських татарКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиПЦ «Меморіял» визнав українців Бессарабова і Дудку політв’язнямиКрим: Політв’язня Ремзі Бекирова помістили до психлікарні

ПЦ «Меморіал» визнав 24-х заарештованих кримчан політв’язнями

21.05.2019   
ХПГ-інформ
Більшість заарештованих пов’язані із правозахисним рухом «Крымская Солидарность», який підтримує жертв переслідувань. Вельми ймовірно, що в цій ситуації зручне та вже звичне обвинувачення в участі у «Хізб ут-Тахрір» стало лише зачіпкою та інструментом придушення суспільної солідарності та громадянської активності кримських татар.

Нижче – український переклад заяви Правозахисного центру «Меморіал», опублікованої сьогодні, 21 травня 2019 року.


Наприкінці березня у Криму пройшла наймасштабніша хвиля трусів і арештів кримських татар за весь час, що сплив з початку захоплення півострова нашою країною.

Заарештовано більш ніж два десятки громадських активістів – їх «підозрюють» у причетності до «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (Верховний суд РФ визнав організацією терористичною й заборонив її діяльність на території Росії). Кримчанам загрожують десятки років позбавлення волі в колоніях суворого режиму. Усі 24 обвинувачених перебувають у слідчих ізоляторах, 23 з них етаповані до Ростовської області.

«Меморіал» неодноразово заявляв, що вважає безпідставним оголошення «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією. Росія – єдина держава у світі, що визнала її за таку. У жодній з відомих нам кримінальних справ, у рамках яких за ґратами опинилися вже більш ніж 250 мусульман, немає ознак не тільки тероризму, але й підготовки чи хоча б обговорення терактів, застосування зброї.

Цього разу репресії спрямовані не просто проти мирних мусульман, не просто проти кримських татар, але проти мирного громадського спротиву політичним репресіям Кремля у Криму. Люди, що надавали жертвам інформаційну підтримку, що організовували передачі в’язням і допомогу їхнім родинам, що регулярно відвідували суди у політичних справах, самі опинилися за ґратами. Більшість заарештованих пов’язані із правозахисним рухом «Крымская Солидарность», який підтримує жертв переслідувань. Вельми ймовірно, що в цій ситуації зручне та вже звичне обвинувачення в участі у «Хізб ут-Тахрір» стало лише зачіпкою та інструментом придушення суспільної солідарності та громадянської активності кримських татар.

Правозахисний центр «Меморіал», згідно з міжнародним Путівником з визначення поняття «політичний в’язень», визнає Руслана Сулейманова, Аліма Керимова, Рустема Шейхалієва, Меджита Абдурахманова, Яшара Муедінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різу Ізетова, Іззета Абдуллаєва, Асана Янікова, Шабана Умерова, Меджита Абдурахманова, Тофіка Абдулгазієва, Сейтвелі Сейтнабдієва, Рустема Сейтхалилова, Акіма Бекирова, Фархода Базарова, Сервера Газієва, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекирова, Владлена Абдулкадирова та Раїма Айвазова політичними в’язнями.

Ми вимагаємо негайно звільнити їх та припинити кримінальне переслідування.


Визнання людей політв’язнями не означає ані згоди ПЦ «Меморіал» з їхніми поглядами та висловлюваннями, ані схвалення їхніх висловлювань або дій.

 Поділитися