MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 217 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 18.03.2019 – 22.03.2019

21.05.2019   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 29 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням тимчасових слідчих комісій, звітом органів виконавчої влади тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету, тощо.

Надійшло 29 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням тимчасових слідчих комісій, звітом органів виконавчої влади тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету,  тощо.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 10180 від 22.03.2019 (Парубій А. В.) про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності.

Пропонується установити, що для фінансування заходів протимінної діяльності можуть залучатися фінансові ресурси донорів, включаючи міжнародну технічну допомогу, поворотну та безповоротну фінансову допомогу міжнародних організацій, благодійну допомогу, а також інші види допомоги, не заборонені законодавством України. Фінансові ресурси, які надаються донорами безпосередньо операторам протимінної діяльності з метою виконання заходів у сфері протимінної діяльності на території України, зарахуванню до державного бюджету не підлягають та використовуються ними за напрямами, погодженими з уповноваженим оперативним органом протимінних операцій (центром протимінних операцій).

Загалом слід погодитися з висновком ГНЕУ у тому, що між чинними та пропонованими положенням можливий конфлікт і проект слід би було редакційно уточнити. Втім, проект отримав підтримку профільного Комітету з питань національної безпеки і оборони і 25.04.2019 був прийнятий за основу та в цілому, а наразі вже підписаний Президентом України.

Проект 10181 від 22.03.2019 (Парубій А. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби).

Значний за обсягом проект (110 сторінок), яким вносяться зміни до Статуту внутрішньої служби, Дисциплінарного статуту, Статуту гарнізонної та вартової служб та Стройового статуту Збройних Сил України, а також Законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України». Крім того, проект містить важливі положення матеріального характеру (зокрема щодо пенсійного забезпечення та щодо відповідності звань «NATO Code» згідно зі STANAG 2116) у прикінцевих та перехідних положеннях. Звісно, усі зміни охопити в короткому огляді неможливо, а самі автори проекту вкрай обмежено їх характеризують у пояснювальній записці, втім більшість з них присвячені запровадженню нового переліку військових звань у Збройних Силах України.

Проект видається таким, що потребує щонайменше редакційних уточнень з метою прибрати і перенести до іншого нормативного акта матеріальні положення, викладені в прикінцевих та перехідних положеннях до проекту. Заслуговують на увагу і суттєві зауваження ГНЕУ, особливо щодо нової редакції положень про застосування зброї військовослужбовцями.

 

Ідеологічні питання

 

Проект Постанови 10160 від 18.03.2019 (Каплін С. М.) про запровадження мораторію на лібералізацію ціни на природний газ.

У проекті постанови пропонується, враховуючи монопольне становище суб’єктів господарювання на ринку природного газу та з метою недопущення зростання ціни на газ для населення, що призведе до негативних соціально-економічних наслідків, запровадити мораторій на лібералізацію ціни на природний газ до появи конкурентоздатних суб’єктів господарювання на ринку природного газу та запровадження чіткого дієвого механізму контролю за діяльністю таких суб’єктів.

Окрім того, що проект має суто декларативний характер, він не містить жодного чіткого критерію оцінки ринку, за якою можна було б стверджувати про наявність «конкурентоздатних суб’єктів господарювання на ринку природного газу та запровадження чіткого дієвого механізму контролю за діяльністю таких суб’єктів».

Проект 10168 від 20.03.2019 (Геращенко І. В.) про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування).

Суть проекту в його назві. Передбачається, що в разі відмови одного з кандидатів на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь в теледебатах або неможливості його участі у них, Центральна виборча комісія невідкладно приймає рішення про скасування реєстрації цього кандидата на пост Президента України, а виділений для теледебатів час надається іншому кандидату на пост Президента України для проведення передвиборної агітації.

Проект був поданий ще в період виборчих перегонів 2019 року, коли виявилися суттєві недоліки чинного законодавчого регулювання порядку проведення теледебатів. Утім, ініціатива видається не зовсім осмисленою, насамперед щодо суворості запропонованих санкцій, а тому певною мірою популістською.

Проект 10179 від 22.03.2019 (Рабінович В. З.) про внесення зміни до Податкового кодексу України з метою упередження розкрадання коштів в сфері оборонного замовлення.

Пропонується тимчасово до закінчення міжнародного аудиту Державного концерну «Укроборонпром» та розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань у Державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб, зупинити стягнення військового збору.

Пропозиція є суто популістською, адже військовий збір використовується для багатьох відповідних потреб, а не лише для закупівель у Державного концерну «Укроборонпром». У пропонованій редакції ініціатива може спричинити підрив фінансування армії у час окупації території України та фактичних воєнних дій.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 10163 від 19.03.2019 (Довгий О. С.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення центрів надання адміністративних послуг та пришвидшення розвитку системи електронних послуг.

Головні зміни пропонується внести до Закону України «Про адміністративні послуги». Вони стосуються 1) запровадження при центрах надання адміністративних послуг постійних довідкових служб, які протягом 12 годин на добу надають консультаційні довідки за телефоном, за допомогою систем обміну повідомленнями та мережі Інтернет; 2) розширення кола інформаційних систем через які можна подавати заяви на отримання адміністративної послуги в електронній формі, зокрема передбачається можливість подання суб’єктами звернення заяви через електронний кабінет громадянина для доступу до електронних послуг та інформації з державних реєстрів; 3) прямої вказівки на те, що через центр надання адміністративних послуг можуть надаватися послуги із видачі (обміну) посвідчень водія, державної реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) транспортних засобів і державної реєстрації актів цивільного стану. Наявні й інші уточнення та менш значні пропозиції. Відповідні зміни пропонуються і в Законі України «Про дорожній рух».

Проект є неоднозначним і ряд його положень видаються такими, що загалом суперечать одне-одному. Зокрема, з однієї сторони, зберігається норма про те, що перелік адміністративних послуг, які надаються через центр надання адміністративних послуг, має включати адміністративні послуги органів виконавчої влади, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, а з іншої – запроваджується уточнення поняття інших адміністративні послуги, де прямо вказується, що до них належать видача (обмін) посвідчень водія, державна реєстрація (перереєстрація, зняття з обліку) транспортних засобів і державна реєстрація актів цивільного стану.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 10111-1 від 18.03.2019 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа та прав дітей, які постраждали від домашнього насильства.

Альтернативний проекту 10111 від 28.02.2019 (Кривошея Г. Г.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа (див. Бюлетень № 214).

Майже повністю повторює основний проект. Відмінності стосуються більш спрощених прикінцевих положень, а також розширення визначення «діти, позбавлені батьківського піклування». А саме, пропонується зазначити, що діти, позбавлені батьківського піклування, це також і діти, до обох батьків яких або єдиного з них рішенням суду застосовано обмежувальний припис. Такі зміни пропонується внести до абзацу восьмого статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та абзацу третього статті 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Проект 10118-1 від 18.03.2019 (Веселова Н. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження та протидії мобінгу.

Альтернативний проекту 10118 від 01.03.2019 (Білозір О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (див. Бюлетень № 214). Зберігається ряд пропозицій основного проекту і пропонуються нові зміни до Кодексу законів про працю і деяких інших актів.

Проект 10118-2 від 19.03.2019 (Левченко Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії цькуванню (мобінгу) та іншим проявам упередженого ставлення в сфері праці.

Серед особливостей цього альтернативного проекту відзначимо пропозицію доповнити статтю 2-1 частиною другою такого змісту: «Забороняється будь-яке упереджене ставлення в сфері праці, зокрема нерівна оплата за працю рівної цінності, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце, приниження гідності працівника, створення ворожої, образливої атмосфери та інші прояви цькування (мобінгу) працівників».

Видається доцільним одночасне опрацювання основного і всіх альтернативних проектів з метою підготовки єдиного узгодженого проекту.

Проект Постанови 10162 від 19.03.2019 (Литвин В. М.) про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей.

Пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів України здійснити подання Президенту України щодо визнання, а Президенту України оголосити басейн річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Проект Постанови 10164 від 20.03.2019 (Вілкул О. Ю.) про забезпечення перерахунку пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб, у зв’язку з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 грудня 2018 року стосовно визнання протиправними та нечинними окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб».

У проекті пропонується дати завдання Кабінету Міністрів України невідкладно здійснити ряд заходів: від внесення змін до названої постанови і до вимоги подати законопроект про зміни до Державного бюджету на 2019 рік.

Доцільність прийняття такої постанови з метою своєрідного посередництва між судом і Урядом викликає значні сумніви.

Проект 10169 від 20.03.2019 (Кремінь Т. Д.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб.

Пропонується установити, що особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього закону або, за їх бажанням, з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. Також пропонується передбачити, що забезпечується путівкою без лікування особа, що супроводжує особу з інвалідністю першої групи, якій за висновком медико-соціальної експертної комісії визначено потребу в супроводі і яка забезпечена безплатною санаторно-курортною путівкою.

Проект 10175 від 21.03.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення санаторно-курортними путівками.

Проект фактично альтернативний попередньому. У ньому пропонується установити, що особи з інвалідністю 1 групи, яким органами медико-соціальної експертизи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, надано експертний висновок про необхідність у постійному сторонньому догляді чи допомозі (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), додатково забезпечуються путівкою без права лікування для супроводжуючої особи в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Також пропонується визначити, що один із батьків або особа, яка їх замінює, що супроводжують дитину з інвалідністю та не мають права на забезпечення санаторно-курортним лікуванням відповідно до цього Закону, забезпечуються путівкою без права лікування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Обидва положення доповнюються такою вказівкою: порядок надання щорічної грошової допомоги, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації та їхні розміри встановлюються Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету.

Проект 10170 від 20.03.2019 (Бублик Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання права на членство та об’єднання в політичні партії.

Метою проекту проголошено впровадження принципів департизації (позапартійності), політичної нейтральності та політичної неупередженості службовців та працівників державних органів та служб, які отримали правове закріплення в українському законодавстві різних років, через обмеження політичної активності цих осіб у політичному дискурсі сучасної української держави. Передбачені зміни редакційного характеру до окремих статей Закону України «Про політичні партії в Україні» та статті 17 Закону України «Про Збройні Сили України». Зокрема, положення про зупинення певними категоріями осіб членства у політичних партіях пропонується замінити положеннями про неможливість  належності цих осіб до політичної партії. Замість чіткого переліку обмежень в Законі України «Про політичні партії в Україні» передбачається закріпити норму, що обмеження членства в політичних партіях визначається окремими законами України. Пропонується зобов’язати політичні партії в своїх статутах закріпити виключний перелік підстав для виключення з партії, а також процедуру розгляду оскарження рішення про виключення з партії.

Пропозиції видаються щонайменше дискусійними і такими, що навряд чи сприятимуть досягненню задекларованої мети проекту.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 10165 від 20.03.2019 (Алєксєєв С. О.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих норм у зв’язку із застосуванням запобіжних заходів до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів.

Пропонується уточнити положення щодо відсторонення особи від посади за певних обставин: слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту або тримання під вартою до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні корупційного злочину, за клопотанням прокурора чи слідчого, погодженим з прокурором, за наявності підстав, передбачених пунктами 5 та 6 частини другої статті 155 Кримінального процесуального кодексу України, зобов’язаний вирішити  питання про відсторонення такої особи від посади.

Проект викликав принципові заперечення ГНЕУ, оскільки, на думку експертів, він порушує логіку застосування такого запобіжного заходу, як відсторонення від посади, і може призвести до певних законодавчих колізій.

Проект 10166 від 20.03.2019 (Алєксєєв С. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей організації процесуальної діяльності органів прокуратури та суду, пов’язаної із проведенням досудового розслідування Державним бюро розслідувань та його територіальними управліннями).

Передбачається, що у Генеральній прокуратурі України утворюється (на правах самостійного структурного підрозділу) департамент, який забезпечує організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями, які проводяться Державним бюро розслідувань (включаючи його територіальні управління), підтримання державного обвинувачення в суді у відповідних провадженнях. Особливості організації роботи такого департаменту, пов’язаної із діяльністю територіальних управлінь Державного бюро розслідувань, у тому числі відрядження прокурорів регіональних і місцевих прокуратур для забезпечення виконання відповідних повноважень, визначаються наказом Генерального прокурора. Інші зміни пропонується внести до Кримінального процесуального кодексу України і стосуються вони територіальної підсудності справ, якими займаються територіальні відділення ДБР. Пропонується передбачити, що у разі, якщо досудове розслідування проводиться територіальним управлінням ДБР, кримінальне провадження здійснює місцевий загальний суд, в межах територіальної юрисдикції якого перебуває місто розташування відповідного територіального управління, а в містах з районним поділом – місце державної реєстрації відповідного територіального управління ДБР як юридичної особи. Відповідно уточнюється порядок подання та розгляду клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження та розгляд клопотань щодо негласних слідчих (розшукових) дій.

Як видається, відмова від загального принципу про те, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення, не є доречною. Це положення пов’язане передусім із забезпеченням прав постраждалої сторони та обвинуваченого і не може перебувати в залежності від оптимальності функціонування органів державної влади. І хоча така практика вже існує щодо територіальних структур Національного антикорупційного бюро України, вона так само видається хибною і такою, що не відповідає належному захисту прав постраждалої сторони та обвинуваченого.

Проект 10167 від 20.03.2019 (Сотник О. С.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів щодо неповнолітніх у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Пропонується положення про «незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів із залученням неповнолітнього» доповнити таким: «незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів неповнолітнім особам». Такі ж самі зміни пропонується внести щодо малолітніх осіб.

Ініціатори проекту доволі загально посилаються на судову практику, але не дають пояснення чим саме «незаконний збут неповнолітнім особам» відрізняється від «незаконного збуту із залученням неповнолітнього». Тому доцільність такого уточнення видається щонайменше дискусійною.

Проект 10173 від 21.03.2019 (Алєксєєв С. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації злочинів, пов’язаних з незаконним видобутком, використанням або незаконними операціями бурштином та іншими корисними копалинами загальнодержавного значення.

Проект є розвиненою редакцією проекту 5096 від 08.09.2016 (Карпунцов В. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування, використання бурштину, незаконні операції, у тому числі переміщення його через митний кордон України (див. Бюлетень № 90), щодо якого Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності прийняв рішення про повернення його на доопрацювання. Пропонована у проекті нова стаття 240-1 Кримінального кодексу України у новому проекті розбита на дві статті: 240-1 «Незаконні операції з корисними копалинами загальнодержавного значення» та 240-2 «Незаконні операції з бурштином», якими запроваджується відповідальність за «Незаконний видобуток, перевезення, зберігання, збут, придбання корисних копалин загальнодержавного значення (крім бурштину) та інші незаконні операції з ними» та «Незаконний видобуток, перевезення, зберігання, збут, придбання бурштину та інші незаконні операції з ним за відсутності ознак контрабанди». Обидві статті містять перелік обтяжуючих обставин (частини 2­4), які цілковито перенесені з проекту 5096, так само як і примітка. Окрім того, пропонується уточнити і запровадити чітке співвідношення між статтею 57 «Порушення вимог щодо охорони надр» Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 240 «Порушення правил охорони або використання надр» Кримінального кодексу України.

Ініціативи є вкрай дискусійними. Вирізнення ж операцій з бурштином в окремий склад злочину видається суттєвим порушенням загальних принципів формування кодексів. Також у назві проекту ймовірно є друкарська помилка.

Проект 10176 від 21.03.2019 (Лінько Д. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відношення до тварин у розважальній діяльності).

Черговий проект такого кшталту. У Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження» пропонується дати визначення контактного зоопарку, як майданчика (приміщення, вольєр, земельна ділянка тощо) або його частини для утримання та/або використання в розважальних цілях тварин, які дозволяють тактильний контакт з людиною. При дресируванні тварин пропонується заборонити використовувати електрошок, вогонь, гострі предмети, голодування, нанесення ударів. Також пропонується установити, що: забороняється використовувати в цирках виступи з тваринами з використанням вогню; зоопарки, цирки та дельфінарії повинні мати один день на тиждень, коли тварини відпочивають від виступів, дресирування; забороняється використовувати тварин в пересувних цирках; забороняється створення та/або утримання чи діяльність контактних зоопарків; забороняється використовувати піротехнічні засоби для організації дозвілля з тваринами, зокрема прив’язувати піротехнічні засоби до тварини тощо; забороняється використовувати тварин в стаціонарних цирках. Натомість у Законі України «Про культуру» пропонується дати визначення «цирк (стаціонарний цирк, пересувний цирк, цирк на сцені, цирк-шапіто та інші)», «пересувний цирк (цирк на сцені, цирк-шапіто та інші)» та «стаціонарний цирк».

Доволі дискусійною видаються ініціативи щодо заборони використання тварин у стаціонарних цирках і контактних зоопарках. У ЗМІ неодноразово наводилися позиції як на користь, так і проти таких закладів. Як видається, питання потребує подальшого опрацювання, зокрема в частині запровадження різного регулювання залежно від різновидів тварин, адже одна справа - бодай і розведені в неволі, але дикі тварини, і зовсім інше - свійські та домашні, які тисячоліттями існують в постійному контакті з людиною.

 

Культура та освіта

 

Проект Постанови 10182 від 22.03.2019 (Кремінь Т. Д.) про внесення змін у додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році».

Пропонується перелік пам’ятних дат і ювілеїв, які 2019 року відзначатимуться на державному рівні, доповнити таким пунктом: 185 років з дня засування Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова (04.12.1834). Як зазначається у пояснювальній записці, донедавна вважалось, що історія Університету веде відлік від 15 липня 1920 р., коли утворився Київський інститут народної освіти (КІНО), що також носив ім’я М. П. Драгоманова. Проте, на думку ініціаторів проекту, ця дата встановлена за формальною ознакою, оскільки не враховано, що КІНО імені М. П. Драгоманова створювався не на порожньому місці, а на основі давніше існуючих вищих педагогічних інституцій, які прямо чи опосередковано походили від вчительського інституту казенних студентів при Київському університеті Св. Володимира, який започаткував у 1834 році вищу світську педагогічну освіту на Київщині. Останній породив низку вищих київських педагогічних навчальних закладів, наступність еволюції яких до 1917 року жорстко контролювалась і забезпечувалась Міністерством народної освіти Російської імперії.

На жаль, вишукування «неформальних історичних попередників» для визначення ювілейних дат стало вже звичною практикою. На очах безпідставно стають «старшими» навіть не на десятки, а на сотні років навчальні заклади, деякі галузеві наукові академії і періодичні видання. Як видається, з цією тенденцією слід рішуче боротися. Принагідно зауважимо, що 185 років не є властивою датою для відзначення на державному рівні ювілеїв юридичних осіб, які рекомендується відзначати, починаючи з 50-річчя кожні 25 років.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 10172 від 21.03.2019 (Поляков М. А.) про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення порядку ввезення на митну територію України незареєстрованих в Україні пестицидів для цілей їх державної реєстрації.

Норму про те, що обов’язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів для державних випробувань та наукових досліджень, виробництва для експорту та виробництва дослідних партій, що використовуються для державних випробувань, науково-технологічних досліджень та випробувань, а також для виробництва агрохімікатів за переліком згідно з додатком до Закону України «Про пестициди і агрохімікати», є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються, пропонується доповнити положенням про те, що допускається державна реєстрація не лише в країні виробництва, а й у країні застосування.

Проект 10174 від 21.03.2019 (Ільюк А. О.) про внесення змін до Закону України «Про концесії» (щодо рішення про надання в концесії на об’єкти права державної власності у такій сфері господарської діяльності як будівництво та/або експлуатація морських і річкових портів та їх інфраструктури, комунальним унітарним підприємствам без проведення конкурсу).

Проект містить дві основні ініціативи. Перша, це доповнення положення про те, що концесія на об’єкти права державної власності надається з урахуванням загальнодержавних інтересів і максимального забезпечення інтересів споживачів товарів (робіт, послуг), новим положенням щодо того, що слід враховувати і потреби та інтереси територіальної громади, на території якої розміщується відповідний об’єкт. Друга ініціатива стосується надання концесій комунальному унітарному підприємству: У разі, якщо після оголошення концесійного конкурсу подано заявку від комунального унітарного підприємства, утвореного компетентним органом місцевого самоврядування, на території якого перебуває об’єкт концесії, Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом приймається рішення про передачу в концесію об’єкта права державної власності комунальному унітарному підприємству без проведення конкурсу, а концесійний договір укладається через погодження істотних умов договору з урахуванням інтересів територіальної громади, на території якого перебуває відповідний об’єкт концесії.

Якщо перша з ініціатив виглядає цілком природно, то друга з них, на нашу думку, містить значні корупційні ризики.

Проект 10177 від 21.03.2019 (Балицький Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо покращення екологічного стану населених пунктів).

Пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 152-2, в якій передбачити адміністративну відповідальність за «самовільне спалення трави, гілок, листя та твердих побутових відходів при використанні об’єктів благоустрою». Також ряд змін передбачається в Законі України «Про благоустрій населених пунктів», зокрема запровадження нової статті 19 «Права та обов’язки  садівницьких товариств, дачних та гаражних кооперативів у сфері благоустрою населених пунктів».

Ініціативи видаються цікавими, ймовірно доцільними, але загалом фрагментарними, які залишають поза увагою багато інших важливих проблем покращення екологічного стану населених пунктів.

 Поділитися