MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд застосував Правило 39 щодо іноземної громадянки

22.05.2019   
ХПГ-інформ
ЄСПЛ зобов’язав уряд України не висилати іноземну громадянку на батьківщину, адже там на неї вірогідно чекає ув’язнення, катування і неналежне поводження. Таке рішення  Європейський суд з прав людини ухвалив за заявою юриста ХПГ Василя Мельничука.

ЄСПЛ зобов’язав уряд України не висилати іноземну громадянку А. на батьківщину, адже там на неї вірогідно чекає ув’язнення, катування і неналежне поводження. Таке рішення  Європейський суд з прав людини ухвалив за заявою юриста ХПГ Василя Мельничука.

Правило 39 Регламенту ЄСПЛ закріплює можливість звертатися із заявою про застосування термінових заходів реагування на триваюче порушення прав людини. Його застосовують у випадках, коли є реальна загроза життю та здоров’ю людини.

Посвідку на тимчасове проживання пані А. було скасовано. Василь Мельничук звернувся із заявою про забезпечення позову до одного з національних судів України. Але замість двох днів, суд розглядав цю заяву три місяці та в підсумку відмовив. Таке рішення було оскаржене до апеляційного суду. Але в очікуванні апеляції пані А. погрожувало примусове повернення на батьківщину.  

Слід зазначити, що ЄСПЛ дуже прискіпливо ставиться до дотримання вимог щодо заяв за Правилом 39. Європейський Суд застосовує процедуру лише у крайніх випадках, коли шкода, що може бути спричинена особі, є неминучою та дуже суттєвою.

Юристи Харківської правозахисної групи кожного року направляють не менше 3-4 заяв щодо застосування Правила 39 Регламенту Суду. Частина справ стосується призупинення екстрадиції активістів або опозиційних політиків до країн, які відомі «драконівськими заходами» щодо осіб, незгодних із діючими режимами.

 

 Поділитися