MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 219 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.04.2019 – 05.04.2019

23.05.2019   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 10 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, а також із проведенням парламентських слухань. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 10 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, а також із проведенням парламентських слухань. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 10202 від 04.04.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України».

Пропонується уточнити перелік спеціальних користувачів радіочастотного ресурсу України, зокрема, додавши до нього підрозділи і організації центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення (у частині застосування радіоелектронних засобів підрозділами відомчої пожежної охорони), а також підрозділи місцевої та добровільної пожежної охорони (у частині користування радіочастотним ресурсом України).

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 10169-1 від 05.04.2019 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо пенсійного та санаторно-курортного забезпечення.

Альтернативний проекту 10169 від 20.03.2019 (Кремінь Т. Д.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб (див. Бюлетень № 217).

Вже традиційно для альтернативних проектів від цих народних депутатів, проекти повністю включають положення основного проекту, а також містять певні доповнення. Таких два. Перше, це запровадження до названого закону такого положення: один із батьків або особа, яка їх замінює, що супроводжують дитину з інвалідністю та не мають права на забезпечення санаторно-курортним лікуванням відповідно до цього Закону, забезпечуються путівкою без права лікування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Друга відмінність – додаткове доручення Уряду України викладене в прикінцевих положеннях: Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом забезпечити здійснення обчислення та перерахунку раніше призначених пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва та захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 10203 від 05.04.2019 (Новинський В. В.) про внесення зміни до статті 300 Цивільного процесуального кодексу України (щодо скасування необхідності повторних звернень до суду для встановлення опікунства над фізичною особою з хронічним тяжким психічним розладом здоров’я, що обумовлено невиліковним та (або) прогресуючим захворюванням).

Пропонується норму про те, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років, доповнити таким положенням: «У разі встановлення хронічного тяжкого психічного розладу здоров’я фізичної особи, що обумовлене її невиліковним та (або) прогресуючим захворюванням, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не визначається».

Як видається, такий підхід є дещо спрощеним і вкрай сумнівним. Краще було б запровадити більший строк, або спростити повторний розгляду таких справ у зазначених обставинах. Пропонований підхід не враховує як можливості неточного діагнозу, так і можливих зловживань. Принагідно зауважимо некоректне вживання у назві і тексті проекту слова «обумовлений», замість належного у відповідних контекстах «зумовлений».

 

Культура та освіта

 

Проект 10204 від 05.04.2019 (Кабінет Міністрів України) про повну загальну середню освіту.

Значний за обсягом (80 сторінок) і суспільною важливістю (стосуються фактично всіх громадян України) регульованих відносин проект. За таких обставин належний розгляд його в рамках цього короткого огляду не видається можливим. Підкреслимо лише, що розлогі і, на нашу думку, дуже суттєві зауваження містяться у відповідному висновку ГНЕУ.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 10201 від 03.04.2019 (Кіраль С. І.) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення заходів, направлених на збереження українських лісів.

У Законі України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» пропонується дати визначення терміну «незаконна порубка дерев», що характеризується як «порубка дерев з порушенням нормативних актів, які регулюють порядок порубки дерев і чагарників, у лісах, захисних та інших лісових насадженнях або в заповідниках чи на територіях та об’єктах  природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, порубка дерев без відповідного дозволу; за дозволом, виданим із порушенням чинного законодавства; до початку чи після закінчення установлених у дозволі строків; не на призначених ділянках чи понад установлену кількість; не тих порід дерев, які визначені в дозволі; порід, вирубку яких заборонено». Така ініціатива видається вельми неоднозначною, як щодо місця внесення (закон регулює обіг лісоматеріалів, а не лісове господарство, заготівлю деревини тощо), так і за визначенням, оскільки в різних актах вживається досить різностороння термінологія і її слід або подавати усю, або запровадити єдине визначення до багатьох актів. Одночасно у статті 246 «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» Кримінального кодексу України у примітках пропонується у 56–58 разів зменшити розміри шкоди, які будуть вважатися істотною шкодою і тяжкими наслідками, тим самим посилюючи відповідальність. В чергове маємо зазначити, що саме по собі посилення санкції не можуть дати позитивного ефекту. Навпаки – сприятимуть більш легкому переходу до більш тяжких злочинів, оскільки відповідальність і так є тяжкою.

Проект доволі штучно та безсистемно підходить до розв’язання відповідної проблеми.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 10200 від 02.04.2019 (Котвіцький І. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення діяльності територій пріоритетного розвитку.

Основним у запроваджуваних змінах є уточнення визначення територій пріоритетного розвитку, як територій, де запроваджено не «спеціальний режим інвестиційної діяльності з метою створення нових робочих місць», а «спеціальний правовий режим економічної діяльності з метою створення нових робочих місць та стимулювання розвитку території». Інші зміни видаються суто редакційними та уточнюючими.

 Поділитися