MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Сенцов «почуває себе дуже гарно», – каже адвокатВлада РФ відповіла на питання Європейського суду у справі СенцоваСенцов почуває себе нормальноСправа Сенцова й Кольченка в ЄСПЛ все ще не пріоритетнаЄСПЛ повернув справі Сенцова й Кольченка статус пріоритетноїРФ не передала ЄСПЛ документи у справі СенцоваОлег Сенцов не збирається працювати в колоніїСенцова перевели з медчастини колонії до загонуРосійські тюремники повідомили про виписку Сенцова з медчастини колоніїАдвокат розповів про стан СенцоваОлег Сенцов розповів про покращення самопочуттяРосійські тюремники заявляють, що Сенцов «дуже чітко вийшов із голодування»Опублікований заповіт Олега СенцоваЗ РФ повідомляють, що Сенцов припинив голодуванняЄСПЛ передав владі РФ для надання пояснень справу СенцоваГрупою українців надіслано лист до Олега СенцоваОлег Сенцов оголосив безстрокове голодуванняРФ: Голодування Станіслава Клиха не відбулосяРФ: Політв’язня Олександра Шумкова на пів року примістили до ПКТРФ: Політв’язень Олександр Шумков оголосив голодування

РФ: Політв’язень Станіслав Клих оголосив голодування

24.05.2019   
ХПГ-інформ
Українець засуджений 2016 року за обвинуваченням в участі в першій чеченській війні проти російських сил. Сам Клих наголошує, що у 2014 році був захоплений російськими силовиками незаконно, а свідчення й зізнання слідство отримало від нього тортурами.

Засуджений у Російській Федерації українець Станіслав Клих оголосив голодування. Про це вчора, 23 травня, повідомила російська правозахисниця Тетяна Щур на своїй сторінці у Facebook.

Станіслав Клих (архівне фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

«Сьогодні подзвонила мама Станіслава Клиха й повідомила, що він оголосив голодування. Так він сказав їй телефоном. Просто вже далі неможливо терпіти: ні холод у камері, ні паскудну їжу, від якої весь час нудить, а головне ЗАБУТТЯ! Надія, розбуджена очікуванням змін, погрожує обернутися на новий відчай. Голодування Стаса – це заклик, благання, крик про допомогу, адресований новому президентові з-поза червоних цегляних мурів Верхньоуральського острогу, із самоти й темряви», – написала Щур.

Українського громадянина Станіслава Клиха затримали на території РФ у 2014 році за обвинуваченням в участі у бойових діях проти російських сил під час першої чеченської війни зимою 1994–1995 рр., а також у вбивстві російських солдатів. Клих провину відкидає, його родина та друзі наполягають, що він ніколи не був у Чечні, – нагадує сайт проекту «Крым.Реалии».

26 травня 2016 року суд у Чеченській Республіці засудив Клиха до 20 років позбавлення волі, у жовтні 2016 року Верховний суд РФ відхилив апеляцію захисту на вирок.

Клих наголошує, що був захоплений російськими силовиками незаконно, а свідчення й зізнання слідство отримало від нього тортурами. Про проблеми в’язня зі здоров’ям, зокрема, психічним, адвокати й правозахисники казали неодноразово.

У тій самій справі також проходить українець Микола Карпюк.

Правозахисний центр «Меморіал» вважає Станіслава Клиха та Миколу Карпюка політв’язнями.

 Поділитися