MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ін’єкція проектного менеджменту з моральними основами

28.05.2019   
Каріна Дорошенко

126 учасників з 18 міст зі східної, західної та південної частини України пройшли перший навчальний модуль Академії фестивалю «З країни в Україну». Подія зібрала у Харкові всіх охочих привезти у своє місто культурно-просвітницький захід.

На підсумковій зустрічі першого модулю була проведена прес-конференція, де учасників познайомили з ідейною складовою фестивалю та історією виникнення навчальної частини.

«Фестиваль вперше відбувся у 2014 році. Ми згуртували навколо себе ідейних та відданих справі учасників. 500 людей, незважаючи на витрати часу та коштів, поїхали влітку з Києва на Донбас. Ми були одним із перших культурних заходів, який провели в деокупованому Слов’янську. Наш досвід був дійсно унікальним: після перших фестивалів ми зрозуміли, що без допомоги місцевих активістів в організації події нам потрібно буде працювати 36 годин на добу, аби все встигнути та зробити якісно. Так у 2015 році ми зрозуміли необхідність навчання локальних команд, які нам потенційно мають допомагати», – розповів ідеолог фестивалю «З країни в Україну», лідер гурту NESPROSTA Денис Блощинський.

Перша Академія нагадувала більше ряд воркшопів для тих, хто вже має досвід в організації культурно-масових подій. Проте, згодом навчальна частина еволюціонувала у 2 повноцінні модулі, після проходження яких формуються базові знання проджект-менеджементу, навички у формуванні зовнішніх комунікацій, соціології, фандрайзингу, управлінню командою. Щороку до навчання долучаються нові міста, проте, учасники і минулих років із задоволенням повертаються на лекції.

Цієї Академії було приділено увагу світоглядному складнику. Організатори прийняли рішення, що, якщо гасло цього року «Свідомі дії свідомих людей», то потрібно на концептуальному рівні розібрати разом із командами поняття свідомості, людськості, прав людини, честі та гідності, добропорядності.

Наприкінці навчального дня команди долучали до перегляду лекції відомих філософів та залучали їх до дискусії.

«Коли ми побачили у розкладі лекції філософів, мабуть, у всіх панувала думка: «Навіщо нам потрібно це, якщо ми приїхали вчитися організовувати заходи?» Але вже після перших відеолекцій і дискусій ми почали розуміти, що до кожної нашої дії треба підходити із сенсом. Тому наша команда повертається додому, щоб знайти відповідь на питання: як активізувати всю громаду для вирішення колективних проблем», – діляться враженнями учасники Академії з м. Чорноморськ.

У процесі навчання кожна команда отримала свого ментора. Відповідальність за натхнення та мотивацію взяли на себе засновники та куратори масштабних українських культурних заходів, таких як, «Файне місто», «Бандерштат», «Molodiya festival», «Трипільське коло», «СХІД-РОК», «Республіка», а також театральні режисери, координатори напрямків у Ukrainian Fashion Week, TEDx, Київського міжнародного економічного форуму та мистецького проекту «ПОЧУТИ».

Максим Черкашин, який є співзасновником музичного фестивалю «Файне Місто», а також керівником організації, яка займається питанням розвитку громад, взяв під своє крило місто Мукачеве.

Команда з цього міста – новачки, адже фестиваль вперше буде відбуватися на Західній Україні.

Свою мотивацію долучитися до менторства команди Максим пояснює так: «В умовах децентралізації важливо розвивати фестивальну культуру у місті. Утворюють територіальні громади, які мають ресурси, але не мають достатньо знань і компетенцій. Ця Академія єдина і унікальна, адже тут ви отримуєте комплексні знання. Учасникам дають знання, мотивують, а вони повертаються додому і застосовують все на практиці. І те, що є зв’язок команди з ментором – допомагає убезпечувати від помилок».

Окрім лідерів думок стати менторами зголосилися досвідчені учасники фестивалю минулих років.

Так, Світлана Кашенець з Покровська, яка долучилася до творення «З країни в Україну» у 2016 році у рідному місті, проявила ініціативу і почала працювати з командою з Попасної. За словами Світлани, вона бачить свою роль у тому, щоб показати всі шанси, які дає фестиваль локальним командам, та вберегти від можливих помилок.

«Організація «З країни в Україну» – це виклик для локальної команди, але складно всім. Проте, фестиваль – це шанс для кожного якісно змінити своє місто. Це шанс для громадських організацій перейти з теорії до практики і почати працювати з донором, як зробили це ми в Покровську завдяки знанням від фестивалю», – розповіла Світлана Кашенець на прес-брифінгу.

Фестиваль «З країни в Україну» – масштабна культурно-просвітницька подія. Це майстер-класи народних ремесел, демо-зона новітніх здобутків України, відкрита бібліотека, дитячі і юнацькі активні ігри, кінопокази найкращих зразків вітчизняного кінематографу, лекції для дорослих та дітей і, звісно ж, драйвовий вечірній рок-концерт! У кожному місті фестиваль триватиме один день, а в його організації візьме участь як команда Фундації, так і місцеві активісти.

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

«З країни в Україну» – це 5 років організації подій, 55 міст України, 14 напрямів роботи з ключовою ідеєю формування нової української ідентичності та показом якісних позитивних змін країни. Цього року мандрівний культурно-просвітницький фестиваль відбудеться вшосте і охопить 18 міст України із заходу, півдня і сходу. За час проведення фестивалю відвідувачі і активісти вже побачили наскільки різноманітною є наша країна і скільки талановитих майстрів, артистів та громадських діячів живуть серед нас.

Навчання, що відбувалося з 22 по 26 травня, отримає своє продовження 12 червня, коли команди зустрінуться в одній аудиторії для розробки концепції культурних заходів.

 Поділитися