MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)До 74-ої річниці депортації кримських татарКрим останнім часом (25.04.–14.05.2018)Крим останніми днями (12.04.–25.04.2018)Крим останніми днями (03.04.–11.04.2018)Крим останніми днями (26.03–02.04.2018)Крим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиРФ: кримського блогера Нарімана Мемедемінова засудили на два з половиною рокиКрим: «Дії силовиків спрямовані на залякування», – каже адвокатка (ОНОВЛЕНО)

РФ: Суд не взяв до уваги порушення права на захист громадського журналіста Мемедемінова

30.05.2019   
ХПГ-інформ
Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону, попри численні порушення, не повернув справу Нарімана Мемедемінова до прокуратури, про що клопотав захист активіста, а ухвалив розпочати розгляд по суті 10 червня 2019 року. Блоґер перебуває під вартою з березня минулого року.

Учора, 29 травня, у російському Ростові-на-Дону відбулося попереднє засідання Північнокавказького окружного військового суду у справі Нарімана Мемедемінова – громадського журналіста і блоґера, заарештованого у Криму в березні 2018 року. Як повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», суд, попри численні порушення, не повернув справу Мемедемінова до прокуратури, про що клопотав захист активіста, а ухвалив розпочати розгляд по суті 10 червня 2019 року.

Наріман Мемедемінов (архівне фото: «Кримська солідарність»)

Засідання проходило по відеозв’язку з Сімферопольського СІЗО, де був присутній адвокат Мемедемінова Еміль Курбедінов. Під час засідання Мемедемінов сказав, що йому не вручили обвинувальний висновок.

«Під час судового засідання Наріман заявив, що йому досі не був вручений обвинувальний висновок. Ще 13 травня співробітниця СІЗО принесла йому обвинувальний висновок, проте, коли він попросив її представитися – вона відмовилася і сказала, що він „багато мудрує“. Вона рознервувалася й заявила, що складе акт про те, що Наріман відмовився отримувати обвинувальний висновок», – розповів Курбедінов проєкту «Крим.Реалии».

Невручення обвинувального висновку – це підстава для того, щоби справу повернули прокурору, наголосив адвокат.

«Невручення обвинувального висновку – це порушення права людини на те, щоби вона знала конкретно, у чому вона обвинувачується, порушення права на захист. // Ми це заявили й просили повернути справу прокурору. Згодом з’ясувалося, що також у матеріялах справи відсутні рішення суду останнього про те, що Наріману продовжений запобіжний захід до 15 червня. (…) І також я заявив, що ні я, ні мій колега адвокат Едем Семедляєв не були запрошені на завершення слідчих дій з адвокатами, як це передбачено КПК РФ. А з якихось причин, слідчий запросив адвоката за призначенням», – розповів Курбедінов «Кримській солідарності».

Еміль Курбедінов (архівне фото: Олександра Сурган, krym.org)

Зі слів адвоката, тиждень тому під час трусу в камері в Мемедемінова конфіскували всі його записи: зошити та нотатки стосовно кримінальної справи та утримання в СІЗО. Вранці 29 травня, після кількох скарг, записи Мемедемінову повернули, втім, на тиждень «вкравши» можливість готуватися до судового засідання.

Усе це вкупі є порушенням прав громадського журналіста на захист.


Нагадаємо, вранці 22 березня 2018 року співробітники ФСБ РФ провели хатній трус у Нарімана Мемедемінова в селі Холмівці Бахчисарайського району. Силовики зламали двері, поводилися грубо. Як стало відомо пізніше, проти громадського активіста порушено кримінальну справу за статтею про заклики до скоєння терористичного акту. За словами дружини кримського татарина, справу порушено через публікації в YouTube 2013–14 років.

«Кримська солідарність» вважає хатній трус у Мемедемінова та його затримання «черговим ударом по роботі своїх громадських активістів і, в цілому, по громадській журналістиці в Криму». Мемедемінов є активним учасником «Кримської солідарності», відвідує судові засідання у справах кримських татар і буває при трусах співвітчизників. У сім’ї Мемедемінових – троє неповнолітніх дітей.

Раніше Наріман Мемедемінов уже зазнавав переслідувань з боку окупантів. Зокрема, його оштрафували за те, що він нібито брав участь у несанкціонованому мітингу 13 квітня 2017 року поблизу будинку Сейдамета Мустафаєва, де проходив трус. Тоді зібралася велика кількість кримських татар, які прийшли підтримати співвітчизника. Мемедемінов тоді виконував відеозйомку та намагався утримувати людей від реакції на провокації силовиків.

 Поділитися