MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Трансґендерність більше не є хворобою

30.05.2019   
ХПГ-інформ
До такого висновку дійшла Всесвітня організація охорони здоров’я і вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній кваліфікації хвороб.

До такого висновку дійшла Всесвітня організація охорони здоров’я і вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній кваліфікації хвороб.

Таке рішення стане позитивним сигналом для трансґендерних людей в усьому світі, вважають правозахисники із Human Rights Watch: «Еволюційне наукове розуміння ґендеру та невтомна адвокація трансґендерних активістів у всьому світі мали вирішальне значення для досягнення цього розвитку».

Відповідно до нової версії Міжнародної класифікації хвороб ВООЗ, «розлади ґендерної ідентичності» відтепер вважаються «ґендерною невідповідністю» здоров’я, а не «психічним розладом», як це було раніше, повідомляє Time. Активісти тепер сподіваються, що нову кваліфікацію буде впроваджено 194 країнами-членами ВООЗ протягом наступних трьох років.

«Уряди повинні, не зволікаючи, реформувати національні медичні системи та закони, в яких йдеться про цей офіційно застарілий діагноз», – заявив Грем Рейд, директор з прав лесбійок, геїв, бісексуалів та трансгендерів (ЛГБТ) у Human Rights Watch.

За приблизними підрахунками, щомісяця до українських лікарів звертаються щодо зміни статі 2-3 людини. Нагадаємо, нещодавно Україну відвідав незалежний експерт ООН з прав ЛГБТ Вітор Мадрігаль-Борлоз. На його думку, через страх втратити підтримку  широких мас населення у представників влади часто не вистачає політичної волі зробити більш рішучі кроки у боротьбі за захист прав ЛГБТ-спільноти. Чиновники, за словами Мадрігаля-Борлоза, не припиняють дискримінацію, не намагаються покінчити зі стигмою та розвіяти небезпечні стереотипи.

 

 Поділитися