MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторинґового візиту до Торецької виправної колонії № 2Звіт за результатами моніторинґового візиту до Ігренського виправного центру № 133Звіт за результатами моніторинґового візиту до ДУВП № 4Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26Жахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колоніїЗвіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4

Звіт за результатами моніторингового візиту до Темнівської виправної колонії № 100

30.05.2019   
Володимир Глущенко, Павло Шваб
Це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки. На сьогодні в установі відбувають покарання 960 засуджених. У секторі максимального рівня безпеки – 60 засуджених до довічного позбавлення волі.

29 травня 2019 року представники Харківської правозахисної групи здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Темнівська виправна колонія (№ 100)». Колонія розташована у мальовничій місцевості на межі Харківського та Зміївського районів, неподалік від річки Уди, з усіх боків – хвойний ліс. До установи моніторингова група у складі Володимира Глущенка та Павла Шваба прибула о 10 годині ранку. Проте потрапити до охоронюваної території вдалося не відразу – чомусь заклинило двері установи, підвела електроніка, як пояснив представник адміністрації. Десь об 11 годині двері відремонтували й монітори отримали можливість потрапити всередину установи. Темнівська виправна колонія – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі). На сьогодні в установі відбувають покарання 960 засуджених. У секторі максимального рівня безпеки – 60 засуджених до довічного позбавлення волі.

Спочатку монітори відвідали сектори ДІЗО та ПКТ, у яких перебували двоє засуджених. У секторі наявна питна вода, санвузол, вікна досить широкі, у камерах світло, працює примусова витяжка, не душно. Коридори відремонтовані, вкриті сучасними кахлями. Скарг від засуджених, які утримувалися, не надходило. Зі слів адміністрації, вкрай рідко застосовується дисциплінарні стягнення у виді поміщення до ДІЗО, це скоріше виключення з правил.

Далі відвідали їдальню, в якій відчувався свіжий запах щойно приготованої їжі. Жодних сторонніх запахів не відчувалося. Всюди стерильно чисто, всі крани працюють, жодний не тече. На момент візиту було відсутнє мило у мильницях та рушники для витирання рук, проте адміністрація запевнила, що мило кладуть безпосередньо перед прийомом їжі, адже його нібито крадуть засуджені. Була відвідана також пекарня, в якій було чисто та стояв запах свіжовипеченого хліба. Персонал їдальні одягнений у чисті білі халати, всі працівники кухні мали медичні книги.

Після огляду їдальні моніторингова група завітала до банно-прального комбінату. Душові кабінки відокремлені, кожна має шторку, яка закривається. На момент візиту стояв запах пару, що свідчить, що незадовго перед цим засуджені приймали душ. Всюди ремонт, наявний перукарський кабінет та устаткування. Пральні машини в робочому стані, кількістю, достатньою для обслуговування засуджених. Випрана білизна сушилася на дворі комбінату під сонцем. Представники адміністрації пояснили, що для гарячої води використовують розташовані на даху бойлери, які нагрівають воду завдяки сонячній енергії, у крані дійсно є гаряча вода.

Була відвідана виробнича зона. Представники адміністрації повідомили, що працює у ній 450 засуджених. Підприємство колонії створювалося для виготовлення деталей та вузлів до тракторів Т-150 за кооперацією з Харківським тракторним заводом. Наразі отримують замовлення від ХТЗ, виготовляють ваги для вантажних автівок, кабель, намети, стільці та столи для пивної компанії, мають власну ливарню та переробляють пластик. Основна частина засуджених працювала без спеціального одягу. Проте на виході з промзони є велика кількість душових кабінок, які також обладнані перегородками та шторками, є спеціально облаштовані шафи для змінного одягу. На виході з промзони засуджені знімають робочий одяг, приймають душ та перевдягаються у чистий одяг. Також на території промзони є їдальня. Їжу приносять у термосах з основної кухні. У бесіді працівники на виробництві повідомляли, що зарплатню отримують вчасно на особистий рахунок, скарг не надходило. Один засуджений повідомив, що за травень з урахуванням всіх утримань отримав 1800 грн.

Також монітори відвідали житлові приміщення. В приміщеннях чисто, всі відремонтовані, залежно від строку ремонту виглядають по-різному. Ремонт, проведений цього року завдяки новим будматеріалам, має, звісно, кращий вигляд. Ліжка всі одноповерхові, матраци та білизна в гарному стані. У кімнатах для прийому їжі є особисті комірки, де зберігаються продукти харчування, холодильники також заповнені продуктами. Наявні мікрохвильові печі та кип’ячена питна вода – як на вході до жилого сектору, так і на кухні.

Далі відвідано сектор максимального рівня безпеки. «Довічники» тримаються у камерах по двоє та по троє осіб. У камерах вони і працюють, у деяких наявні швейні машинки. Наявна питна вода, санвузол. Камери на трьох засуджених облаштовані душовими кабінками. У зв’язку зі змінами до КВК в установі відремонтовано корпус для «довічників». Обладнано камеру, у якій утримуються десятеро засуджених до довічного позбавлення волі, які стали на «шлях виправлення». Ремонт свіжий, камера чиста та охайна, є просторий прогулянковий дворик та кімната для довготривалих побачень. Санвузли та душові кабінки вкрито сучасними кахлями.

Моніторингова група завітала й до Темнівської багатопрофільної лікарні № 100, яка розташована на території установи. У медичному закладі, який розрахований на 150 осіб, працює три відділення: хірургічне, терапевтичне та неврологічне. На час візиту в закладі перебували на стаціонарному лікуванні 42 особи. Особи, що перебувають на лікуванні у медичному закладі, на лікування та побутові умови не скаржилися. Ремонт у медичному закладі проводився минулого року. Нове надходження медичного устаткування було цього року, а саме: розжарювальна шафа та крісла-каталки. У палатах здебільшого перебувають по дві-три особи. Палати просторі та світлі, зі сучасними медичними ліжками. Щодо штатного наповнення, то з минулого року ввели дві штатні одиниці по 0,5 ставки лікаря уролога та гінеколога – відповідно. Також є вакантне місце лікаря відділення УЗД.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися