MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вікіпедія позивається проти Туреччини до ЄСПЛ через більш як дворічне блокування сайту

02.06.2019   
Денис Волоха

Фонд Wikimedia повідомляє про позов до Європейського суду з прав людини проти Туреччини на підставі того, що в країні блокується доступ до Вікіпедії. На їхню думку, це порушення свободи висловлювань.

Як повідомляє BBC, доступ до сайту в Туреччині заблоковано з квітня 2017-го року. Представники уряду тоді заявили, що «адміністративний захід» дійсно було здійснено, проте не назвали причин заборони. Турецькі медіа тоді повідомляли, що влада просила видалити статті авторів, що «підтримують тероризм».

«Це не спонтанний крок; ми робимо це після тривалих та виснажливих спроб порушити питання блокування в турецьких судах, совісних розмов із турецькими представниками влади, а також кампаній для привернення уваги до блокування та його впливу на Туреччину й увесь інший світ, — із повідомлення на сайті фонду. — Ми робимо це, притримуючись нашого стійкого переконання в тому, що знання та свобода вираження поглядів є фундаментальними правами кожної людини».

У фонді вважають, що блокування порушує право на свободу висловлювань, гарантоване ст. 10 Європейської конвенції з прав людини. На їхню думку, це порушення прав понад 80 млн людей,

«Минуло вже понад два роки, і це все ще триває: я здійснюю швидкий пошук в інтернеті, який веде до Вікіпедії. Я клікаю на посилання, навіть не задумуючись. Помилка 404: Сторінку не знайдено. О, справді, країна, що прагне вступити до Європейського Союзу, заблокувала веб-сайт вільної енциклопедії», — пише турецький кореспондент BBC Марк Лоуен.

Він говорить, що, хоча турки й можуть обійти блокування за допомогою VPN, воно однаково створює перешкоди для багатьох людей.

«Анкара жалілася на вміст двох статей: про війну в Сирії та про підтримуваних урядом терористів. Їх попросили видалити. На зустрічі з представниками турецької влади очільники Вікіпедії пояснили, що статті можуть редагуватися, і що їх видалення суперечить принципу демократизації знань.

Звертаючись до ЄСПЛ, як сказали мені у Вікіпедії, вони роблять важливий меседж щодо свободи слова. Але суд виносив рішення проти Туреччини частіше, ніж проти будь-якої іншої країни — й Анкара зазвичай їх ігнорує, сплачуючи штрафи. Цю справу може спіткати схожа доля».

Туреччина час від часу блокує веб-сайти відомих соціальних мереж. Зазвичай це стається після терористичних актів або масових протестів.

У 2016-му році президент Реджеп Ердоган, під час спроби антиурядового військового перевороту, звертався до співвітчизників в ефірі турецької служби CNN, вийшовши на відеозв’язок через FaceTime.

 Поділитися