MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Українця Костянтина Давиденка засудили до 10,5 років позбавлення волі

06.06.2019   
ХПГ-інформ
Українця Костянтина Давиденка, якого затримали в лютому 2018 року за підозрою у шпіонажі, підконтрольний московській владі Верховний суд Криму засудив сьогодні, 6 червня, до 10,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. На думку правозахисників, після затримання до Давиденка застосовували тортури.

Українця Костянтина Давиденка, якого затримали в лютому 2018 року за підозрою у шпіонажі, підконтрольний московській владі Верховний суд Криму засудив сьогодні, 6 червня, до 10,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Про це повідомив сайт проєкту «Крым.Реалии».

Костянтин Давиденко (архівне фото)

Давиденку привинили статтю 276 КК РФ (збирання відомостей, що складають державну таємницю з метою передання іноземній державі).

Судові слухання у справі Давиденка проходили в закритому режимі. Напередодні прокурор просив для українця 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, 12 лютого 2018 року ФСБ РФ повідомило про затримання в Сімферополі громадянина України за підозрою у шпіонажі. Міністерство закордонних справ України зажадало від російської сторони офіційно підтвердити факт затримання, а також повідомити причини затримання та місце утримання. СБУ тоді не прокоментувало затримання у Криму українця, підозрюваного ФСБ Росії у шпіонажі.

Після затримання Костянтина Давиденка звинуватили у збиранні й передачі українським спецслужбам відомостей про діяльність частин Росгвардії та ФСБ. ФСБ порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 267 Кримінального кодексу Російської Федерації – «шпіонаж». Тоді ж Лефортовський суд Москви заарештував Давиденка.

Затримання Костянтина Давиденка (зйомка ФСБ РФ)

У лютому 2018 року експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов заявив, що, на його думку, до Давиденка застосовували тортури.

«Вже було опубліковано відео, на якому Давиденко дає нібито визнавальні свідчення. На відео можна роздивитися, що в нього під час розмови немає мінімум одного зуба. Ми зв’язувалися з його родичами, і вони підтвердили, що на момент, коли бачили його востаннє, всі зуби були на місці. Тому можна казати, що для отримання цього визнавального відео до Давиденка застосовувалися тортури. Ця ж практика була раніше заявлена і Євгеном Пановим, і Андрієм Захтеєм (так звані «кримські диверсанти – ред.)», – сказав тоді Сєдов.

Він також зазначив, що про катування може також свідчити той факт, що запобіжний захід Давиденку обирали в Москві, а не у Криму, і на закритому засіданні.

«Засідання суду в Москві могли організувати для того, щоби приховати результати побоїв для отримання визнавальних свідчень. Можливо, до нього застосовуються тортури й на даний момент», – сказав тоді експерт.

 Поділитися